Кокосова палма

Кокосовата палма е член от семейство палмови. Обичайно за нея е, че тя расте в близост до тропичните плажове, но има и екземпляри срещащи се и на 1000 метра над морското равнище. Тя се отглежда на най-голяма територия и е най-разпространения вид палма. На ръст достига до около 25-30 метра и живее до около 80 години. Листата и достигат от 4 до 6 метра дължина. Характерно за листата е, че старите опадат и остават ствола оголен и гладък. На всички е известен плодът на Кокосовата палма – кокосовият орех. Кокосовият орех е способен да преплава огромна част от моретата и океаните, запазвайки кълняемостта си с течение на години. Плода на Кокосовата палма има широко приложение в козметиката.

Произход: Кокосовата палма се отглежда по тропиците на цялата планета. Учени смятат, че кокосовата палма произхожда от крайбрежната линия на Индийския океан, което с течение на времето се доказва. Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия.

кокосова палмаТемпература: Температурата при която отглеждаме палмата, не трябва да пада под 18 и да не надвишава 35 градуса.

Светлина: Известно е, че кокосовата палма обича силното слънце и пряката слънчева светлина.

Поливане: Поливната норма зависи от климатичните условия, възрастта на растението, вида на почвата и климата.
При засаждането докато покълне третото листенце (на моята палма), умерено само горния част на почвата трябва да е леко влажна, а след като се присади в по-голяма саксия, увеличих водата с която поливам с 0,3 – 0,4 литра.

Размножаване: Размножаването на кокосовата палма е труден процес. Изисква много време и отлични условия. Ето ви пример как можете да засеете кокосова палма. Необходими са ви саксия – за предпочитане керамична (понеже тя задържа повече топлина в почвата), Ако саксията е 15 литрова, почвата в нея трябва да е богата на торф, а една трета от тези 15 литра да е едър пясък. На дъното на саксията трябва да се поставят парчета счупена керамика или по-едри камъчета, за да се постигне добър дренаж. Трябва ни също и кокосов орех (може да не е пресен). Задължително обаче е, мъхестата обвивка на ореха да не е нарушена. Кокосовият орех го поставяме на равна повърхност, забелязваме как застава там и в това положение го поставяме в саксията с готовата вече почва. При поставянето в почвата орехът остава до половината в почвата, а останалата половина е открита, като леко откритата половина трябва да стърчи над ръба на саксията – около 3-4 сантиметра. Засадения вече орех се оставя на пряка слънчева светлина, така че да може слънчевите лъчи да топлят саксията поне 4-5 часа на ден. Полива се съвсем леко, колкото да се подържа горния слой на почвата леко влажен. След засаждането на палмата, аз постигнах резултат на 5 месец, чак тогава се появи първото стръкче от саксията. След като се почви и третото листо, а то бе след още 6 месеца аз присадих палмата в по-голяма саксия, като почвата за нея бе същата както при засаждането. Палмата си я отглеждам на пряка слънчева светлина и расте доста добре.

Торене: Торенето на кокосовата палма се извършва най-често два пъти в годината, като се използува естествена (органична) тор (малко количество), което се поставя в почвата.

кокосова палмаСубстрат: Преди засаждане почвата трябва да е приведена в градинско състояние и добре дренирана.

Болести и вредители: При недостатъчно поливане и липса на хранителни вещества може листата на палмата да пожълтеят или избледнеят. При отглеждане на палмата при температури по-ниски от 18 градуса е възможно краищата на листата да почнат да изсъхват.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.