Кокосова палма

Кокосовата палма е член от семейство палмови. Обичайно за нея е, че тя расте в близост до тропичните плажове, но има и екземпляри срещащи се и на 1000 метра над морското равнище. Тя се отглежда на най-голяма територия и е най-разпространения вид палма. На ръст достига до около 25-30 метра и живее до около 80 години. Листата и достигат от 4 до 6 метра дължина. Характерно за листата е, че старите опадат и остават ствола оголен и гладък. На всички е известен плодът на Кокосовата палма – кокосовият орех. Кокосовият орех е способен да преплава огромна част от моретата и океаните, запазвайки кълняемостта си с течение на години. Плода на Кокосовата палма има широко приложение в козметиката.

Произход: Кокосовата палма се отглежда по тропиците на цялата планета. Учени смятат, че кокосовата палма произхожда от крайбрежната линия на Индийския океан, което с течение на времето се доказва. Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия.

кокосова палмаТемпература: Температурата при която отглеждаме палмата, не трябва да пада под 18 и да не надвишава 35 градуса.

Светлина: Известно е, че кокосовата палма обича силното слънце и пряката слънчева светлина.

Поливане: Поливната норма зависи от климатичните условия, възрастта на растението, вида на почвата и климата.
При засаждането докато покълне третото листенце (на моята палма), умерено само горния част на почвата трябва да е леко влажна, а след като се присади в по-голяма саксия, увеличих водата с която поливам с 0,3 – 0,4 литра.

Размножаване: Размножаването на кокосовата палма е труден процес. Изисква много време и отлични условия. Ето ви пример как можете да засеете кокосова палма. Необходими са ви саксия – за предпочитане керамична (понеже тя задържа повече топлина в почвата), Ако саксията е 15 литрова, почвата в нея трябва да е богата на торф, а една трета от тези 15 литра да е едър пясък. На дъното на саксията трябва да се поставят парчета счупена керамика или по-едри камъчета, за да се постигне добър дренаж. Трябва ни също и кокосов орех (може да не е пресен). Задължително обаче е, мъхестата обвивка на ореха да не е нарушена. Кокосовият орех го поставяме на равна повърхност, забелязваме как застава там и в това положение го поставяме в саксията с готовата вече почва. При поставянето в почвата орехът остава до половината в почвата, а останалата половина е открита, като леко откритата половина трябва да стърчи над ръба на саксията – около 3-4 сантиметра. Засадения вече орех се оставя на пряка слънчева светлина, така че да може слънчевите лъчи да топлят саксията поне 4-5 часа на ден. Полива се съвсем леко, колкото да се подържа горния слой на почвата леко влажен. След засаждането на палмата, аз постигнах резултат на 5 месец, чак тогава се появи първото стръкче от саксията. След като се почви и третото листо, а то бе след още 6 месеца аз присадих палмата в по-голяма саксия, като почвата за нея бе същата както при засаждането. Палмата си я отглеждам на пряка слънчева светлина и расте доста добре.

Торене: Торенето на кокосовата палма се извършва най-често два пъти в годината, като се използува естествена (органична) тор (малко количество), което се поставя в почвата.

кокосова палмаСубстрат: Преди засаждане почвата трябва да е приведена в градинско състояние и добре дренирана.

Болести и вредители: При недостатъчно поливане и липса на хранителни вещества може листата на палмата да пожълтеят или избледнеят. При отглеждане на палмата при температури по-ниски от 18 градуса е възможно краищата на листата да почнат да изсъхват.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.