Антуриум

Едно от най-красивите  цветя е Антуриума – член на свемейство Змиярникови. Някои представители на техния род са епифити, а други растат наземно. С декоративна цел се отглеждат основно два вида: Андре и Шерцери.

Произход: Родът Антуриум (Anthurium) е разпространен в Централна и Южна Америка, а наименованието означава „опашато цвете“.

АнтуриумОписание: Листата са големи, жилави, блестящи, с различна форма, на тънки дръжки. Съцветието стърчи подобно на опашка от яркия и много красив околоцветник. То има различна форма заобиколена от ярко покривало с най-разннообразен цвят. Точно поради тези причини Антариума е наричан в някои страни „еротично цвете“ или „Фламинго“. Съществуват и много едри екземпляри достигащи височина до 2 метра, а именно Антуриум Андре, отглеждащо се предимно в големи зимни градини.

 

Период на цъфтене: Изключително красиво, цветето не изисква много грижи и цъфти непрекъснато – от пролет до есен, в продължение на много години. Цветовете се образуват в пазвите на листата всяка година и издържат доста дълго време. Единственото условие за да цъфти, е да му се осигурят необходимите грижи, а именно достатъчна влажност и топлина на въздуха.

АнтуриумТемпература: За да расте в отлични условия най-благоприятната температура за Антуриума е 18-24° през лятото, а през зимата не по-малко от 15° С. Температурата на почвата в никакъв случай не трябва да е по-ниска от тази на околната среда, затова е за предпочитане отглеждането му в пластмасови саксии.

Светлина: Цветето е силно светолюбиво, но не го излагайте на пряк слънчев контакт. Липсата на светлина или отглеждането му на сянка, води до разваляне на красивия външен вид на Антуриума и до спиране на неговия цъфтеж.

Поливане: За предпочитане е поливането да става с „мека“ вода – преварена или дъждовна. В периода на усилен растеж, растението се полива редовно, но едва след като засъхне горния почвен слой. Антуриума обича висока въздушна влажност. Не прекалявайте с поливането – това води до загниване на корените и до смърт на растението. Поверието, че почвата трябва да е винаги влажна не е вярно!!!

Торене: Веднъж на 2-3 седмици се тори със слаб разтвор за декоративно цъфтящи. По време на усиления растеж е добре да се добавя разтворена тор във водата с която го поливаме, но да не е силно наситена.

Размножаване: Характерно е че Антуриума може да се размножава и чрез семена. Но за тази цел трябва да имаме два едновременно цъфтящи екземпляра. Това става чрез метода на кръстосаното опрашване, като семената трябва веднага да се посеят след тяхното съзряване (съзряват за около 7-8 седмици). Може да се размножат с резници за пълзящи видове или чрез делене на възрастните екземпляри.

Субстрат: Желателно е почвата да е въздухопропусклива, да пресъхва лесно и да задържа по-дълго влагата и хранителните вещества. Добрата почва е пръст, торф и пясък. Съотношението трябва да е 1:1:1. Много добре се развива и в готови смески.
Болести и вредители: Не се нападат често от вредители и не боледуват много. При преовлажняване на почвата може да загние коренната система. При сух въздух може да се появят акари.

Share Button

3 коментара

Add a Comment
  1. Генчо Боисов

    Подариха ми го през февруари.Тогава имаше 6 цвята.Сега към началото на октомври те още стоят,но са зелени.Почти всеки месец се появяваше нов цвят и сега всичките цветове са 12.Понеже напълни саксията се принудих да го преместя в по–дълбока и широка саксия и въпреки това,растението в момента е напълни отново.Поставено е на североизточен прозорец.Бях чел,че обича допълнително осветление.Прозореца цяла нощ се осветлява от уличната лампа.Саксията е върху камъчета с вода. Поливам го по–малко на два дена.За да се запазват и не изсъхват корените постоянно ги покривам с мъх взет от покрива на блока.Подхранвам го като всяка седмица го поливам с разтвор на комбинирана тор на 10 л.вода една лъжица тор.За сега растението се развива прекрасно.

  2. Цвета Янева

    Много лесно за отглеждане цвете. Полива се в чинийката, обича светлината. Моето цъфти целогодишно.Цвета

    1. Благодаря Ви за информацията, Цвети! Антуриума е едно изключително красиво цвете. Скоро видях жълт антуриум – беше изключителен! Като слънце грееше! В момента си нямам, но се надявам скоро да се сдобия с един такъв красавец. Бъдете жива и здрава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.