Драцена

Драцената е едно от листнодекоративните растения присъстващи в почти всеки дом поради лесното си отглеждане и красота, както и разнообразието от видове. По тези причини е подходящо и за начинаещи цветари. Известна е още като драконово дърво. Разбира се има и по-взискателни към условията на средата Драцени и те не се препоръчват за тепърва прохождащи в цветарското хоби. Най-лесни за отглеждане са Драцена Маргината, Драцена Дракои и някои други. Към Драцените спада и Кордилинето. То обаче е с по-компактни листа, за разлика от Драцените образува издънки, има коренище с бели корени (при разрез) и грудки. За разлика от него, корените на Драцената са гладки и с тъмножълт или оранжев цвят (при разрез). Кордилине Аустралис също се смята за лесно за отглеждане. Смята се,че драконовото дърво действа успокояващо и облекчава депресии.

Произход: Драцената е от семейство Agaveceae – столетникови.  Нейна родина  са тропическите райони на Африка, Азия, някои части на Централна  Америка , Канарските острови и Австралия.

 ДраценаОписание:  Повечето видове Драцена наподобяват палми, но нямат нищо общо с тях. Драцена Гоздефиана прави изключение – тя прилича на храст и издържа на ниски зимни температури за разлика от повечето си посестрими. Размерите на Драцените варират от джуджета до гиганти с размерите на дърво. За това разбира се са необходими подходящи условия. По тази причина когато избираме Драцена за дома или офиса трябва да се съобразим с мястото и размерите на растението, които то евентуално ще достигне. Драцените имат вдървени стебла и издължени листа, които излизат от върха на стеблото.

Вариациите по отношение на размера, формата и цвета на листата са големи. Срещат се Драцени с много тесни листа (Драцена Маргината), както и с доста по-широки листа ( Драцена Годзефиана). Някои Драцени са с тъмно зелена окраска, други с белезникави или жълтеникави петна (Драцена Годзефиана), трети с надлъжни бели, жълти или светло зелени ивици (Драцена Фрагранс, Драцена Декремензис). Понякога ивиците могат да бъдат червеникави или комбинация от червено, зелено и белезникаво. Дължината на листата също силно варира. В природата пъстролистни видове не се срещат – те са резултат на селекция. Обикновено Драцените са с плътни, твърди и устойчиви листа.

Цъфтеж: В стайни условия цъфти много рядко с бели или зеленикави малки цветчета, които са с приятен до тежък аромат.

Светлина и местоположение: Понеже произхождат от тропическите райони, повечето Драцени обичат ярка, но непряка слънчева светлина. Най-подходящи са източни и западни изложения, с мято до прозорец, но защитено от пряко слънце. Някои Драцени се развиват добре и на по-сериозна сянка (Драцена Маргината и Драцена Фрагранс), но някои като Драцена Терминалис изискват силна светлина. Пъстролистните видове имат нужда от повече светлина, отколкото изцяло зеленолистните. Драцените растат добре и при подходящо изкуствено осветление. Ако отглеждате пъстролистен сорт при слабо осветление, то окраската ще се загуби и растението ще позеленее изцяло.

ДраценаТемпература: Повечето представители на вида са чувствителни към ниски температури. През лятото оптималните градуси са 20-25, но понасят и по-високи температури при подходящо поливане и оросяване и липса на пряко слънце. През зимата е желателно температурата да се поддържа в границите на 16-18 градуса и в никакъв случай да не пада под 12 градуса. Чувствителни са към резки колебания на температурите.

Поливане: Драцената обича водата, но все пак трябва да се спазват някои правила. През пролетно-летния период се полива често и почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, но все пак поливка се прави след засъхване на повърхностния слой. Не трябва да се задържа вода в подложката. През този период е удачно и оросяването на листата, което се отразява добре на растенията, въпреки че Драцените понасят и сух въздух. Хубаво е и листата периодично да се забърсват от прах или ако е възможно растението да се изкъпе с леко топла вода. Широколистните видове се нуждаят от повече вода поради по-голямата площ на листата и по-голямото изпарение. През зимата поливките се намаляват, но все пак не трябва да се допуща пресъхване на почвата. Сухия повърхностен слой трябва да бъде с дълбочина около 4-6 см. Подходящи са и за хидропонно отглеждане.

Торене: През лятото се наторява веднъж на 10 дни с комплексен тор за листнодекоративни растения. През зимата се тори веднъж в месеца и то само ако Драцената се отглежда на достатъчно топло и светло място.

Размножаване: Можем да размножим Драцената като отрежем върха на растението и го поставим във вода на светло и топло място. Корените не се появяват бързо (нужни са около 3 месеца) и по тази причина се добавя черен въглен за предотвратяване на загниването. На мястото на среза на майчиното растение се появяват разклонения и растението става още по-красиво. След появата на корени, отрязания връх се засажда и си имаме нова Драцена. За размножаване може да се използва и необлистено парченце от ствола около 10 см. То също се поставя в буркан с вода. Във водата може да се сложат и няколко капки вкоренител. Зеленолистните Драцени могат да се размножават и чрез семена, но това е доста трудно начинание. Вариегатните сортове се размножават само вегетативно.

Почва: Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества и с нормална киселинност (рН 6 – 6.5). Тя може да се състои от торф, листовка и пясък в съотношение 3:2:1

Пресаждане: Пресаждане е нужно да се прави веднъж на 2 години или повече (през пролетта), като сигнал за пресаждане е запълването на саксията с корени и подаването им през дренажните отвори. Новата саксия трябва да бъде с диаметър 3-4 см. по-голям от старата. Задължителен е добрия дренаж, защото повечето корени  на Драцената заемат по-горната част на саксията. Използва се богата почва с добавка на пясък и дървени въглища, които предотвратяват гниенето. Всяка година може да се прави и частична подмяна на горните слоеве от почвата с нова, като по този начин се обогатява субстрата и се доставят нови хранителни вещества. Старата почва се изгребва внимателно до там, до където е възможно и се добавя нова.

ДраценаВредители: Драцената е сравнително устойчива на болести и вредители, но не е рядкост да бъде нападната от акари, тъй като тя е сред любимките им. Нужно е да се третира своевременно с подходящ акарицид. Други любители на Драцената са щитоносните въшки и трипса. Щитоносните въшки в ранен стадий могат да се третират със сапунен разтвор или денатуриран спирт. В по-късен стадий е необходимо третиране с подходящ инсектицид при спазване на правилата за безопасност. Трипса напада при висока температура и ниска влажност и трябва да се третира с инсектицид, защото нанася големим поражения. Възможни са нападения и от памуклийка и белокрилка.

Проблеми: Преполиването при Драцените е толкова опасно, колкото и прекаленото засушаване. При системно преполиване, корените загниват и в крайна сметка растението загива. Често можем да се заблудим, че промените по нашия любимец са в резултат на засушаване и сух въздух и да се опитаме да компенсираме с обилно поливане и оросяване, което може да се окаже пагубно за растението. Кафявите краища на листата най-често се дължат на прекалено сух въздух, засушаване или измръзване. Усуканите меки листа с кафяви краища се дължат на прекалено големи температурни разлики. Пожълтяването на листата е признак на липса на някои вещества като азот и желязо или сух въздух. Светлите и сухи петна по листата са показател за прекалено силна светлина или слънчево изгаряне.

Share Button

16 Comments

Add a Comment
 1. Може ли да ми кажете на тази драцена която е на последната снимка незапомних името на драцената имав същата и преди години и отрязах върха и стана на четал но сега имам издънка доло при корена мога ли да го извадя и да го насадя в друга саксия или не благодаря предварително

  1. може да преместите растението само внимаеайте да не нараните корените

 2. Здравейте, моето растение е като това на последната снимка. Оказа се, че е било преполято, корените и стъблото изгниха, връхчетата с листата все още са свежи. Дали има някакъв начин да я пресадя и отново да поникне ;/

  1. Здравейте, Елена! Една от големите грешки е преполиването. Цветята издържат много повече на засушаване, отколкото на много вода. Ако има все пак някаква част от стеблото, която да е здрава, отрежете до нея (до здраво) и потопете в буркан с вода. Ако растението не е безнадеждно загнило и удавено, трябва да пусне коренчета. С пресаждане едва ли ще се получи, но пробвайте – нищо не губите. И занапред не прекалявайте с водата. Хубав дренаж и поливане, когато почвата отгоре е хубаво засъхнала. Проверявайте и в дълбочина. В чинийката на растението не трябва да се задържа вода. Успех Ви желая! Надявам се да успеете да спасите драценката си!

 3. Здравейте, Драцената ми е като тази от последната снимка. Току що я купих, чак у дома видях, че корените се подават от дупките на саксията. Мога ли да я пресадя или да изчакам до пролетта?

 4. Драцена на последната снимка ми измръзна връхчето и е меко и клюмнали листа отрязах стъблото до там дето е меко грешка ли направих. Ще тръгне ли.

 5. Драцената ми е като напоследната снимка.Измръзна ми.Връхчето и е меко и клюмнали листа отрязах стъблото до там дето е меко грешка ли направих. Ще тръгне ли.

  1. Здравейте! Ако надолу е здрава, ще тръгне най-вероятно. Изрежете до здраво. Иска се търпение обаче, защото това е бавен процес. Не знам точно докъде и как сте я изрязали (ако имаше снимки щеше да е по-лесно), но аз съм рязала драцена и сега си е жива и здрава. Успех Ви пожелавам!

 6. Същата драцена като на последната снимка. Отрязах от майчиното стебло трябва ли да запечатам с парафин останалото от стеблото, за да му избият нови листа там?

  1. Здравейте, Анита! Можете да запечатате мястото – така е правилно. Аз съм пробвала с моята драцена и без запечатване. Пак изби разклонение, но само 1. Целта беше да се разклони, но не стана така. Вместо 2-3 разклонения, изби 1 и просто продължи да си расте. Сега има 1 връх. С 2 думи от моето рязане, нямаше полза. Дали е от запечатването (в моя случай – липса на такова), не знам. Пожелавам Ви успех, какъвто и начин да изберете. Хубав ден!

 7. Здравейте, имам драцена която ми се иска да изнеса на терасата която е открита .Възможно ли е това?

  1. Диана, не е желателно да е на пряка слънчева светлина. На сенчесто място – може. Успех!

 8. Здравейте, искам да питам, драцената, която имам расте като луда и е с много тънки стъбълца. Иска ми се да не е толкова висока, и с по здрави стъбла, които да стоят, без да се налага да ги подпирам, защото иначе пада… Моля, за съвет!

 9. Здравейте, появиха се светли петна по листата на драцената ми, а връхчетата на листата й станаха кафяви и сухи, някои листа изсъхнаха изцяло. Моля за съвет!

  1. Здравейте, Мария! Вероятно драцената Ви е засушена. Отстранете изсъхналите части, разрохкайте почвата и поливайте по-често, но нека почвения субстрат не подгизва и не остава вода в подложката (чинийката). Можете да занесете драцената в банята и хубаво да я изкъпете с хладка вода. Уверявам Ви, че ще е много доволна. Вероятно и въздушната влажност в стаята е ниска. Драцената обича влагата. Можете да пулверизирате (опръсквате) листата всеки ден. Ако е близко до топлинен източник (парно, печка), ще трябва да я преместите. Същото се отнася и ако е на пътя на въздушната струя на климатик. Причината може и да е друга, но предполагам, че е тази – засушаване и ниска въздушна влажност. Дано съм успяла да помогна и драценката Ви да се оправи. Аз имах подобен проблем с моята, но сега е добре, а тя е и много стара. Издържливи растения са и се гледат лесно. Разбира се, има някои разлики между различните видове, но като цяло не са претенциозни. Успех и ще се радвам да споделите какво се е случило с нея.

 10. Здравейте, имам пъстра висока драцена, но последните години въобще не върви. Дали е заради ползването на климатик зима и лято съответно топъл и студен въздух незнам. Има много тънки стъбла и сухи листа. Ползвам кашпа, а в нея най долу се задържа вода. Днес махнах пръстта и част от корена й беше минал през дренажа и потопен във водата… което предполагам е проблем. Аз в момента не я поливам често, но пък с тези сухи листа изглежда “жадно” милото растение. А като я полея няма особена промяна… Незнам вече какво да правя. Вие какъв съвет бихте ми дали? Мога и снимки да ви пратя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.