Драцена

Драцената е едно от листнодекоративните растения присъстващи в почти всеки дом поради лесното си отглеждане и красота, както и разнообразието от видове. По тези причини е подходящо и за начинаещи цветари. Известна е още като драконово дърво. Разбира се има и по-взискателни към условията на средата Драцени и те не се препоръчват за тепърва прохождащи в цветарското хоби. Най-лесни за отглеждане са Драцена Маргината, Драцена Дракои и някои други. Към Драцените спада и Кордилинето. То обаче е с по-компактни листа, за разлика от Драцените образува издънки, има коренище с бели корени (при разрез) и грудки. За разлика от него, корените на Драцената са гладки и с тъмножълт или оранжев цвят (при разрез). Кордилине Аустралис също се смята за лесно за отглеждане. Смята се,че драконовото дърво действа успокояващо и облекчава депресии.

Произход: Драцената е от семейство Agaveceae – столетникови.  Нейна родина  са тропическите райони на Африка, Азия, някои части на Централна  Америка , Канарските острови и Австралия.

 ДраценаОписание:  Повечето видове Драцена наподобяват палми, но нямат нищо общо с тях. Драцена Гоздефиана прави изключение – тя прилича на храст и издържа на ниски зимни температури за разлика от повечето си посестрими. Размерите на Драцените варират от джуджета до гиганти с размерите на дърво. За това разбира се са необходими подходящи условия. По тази причина когато избираме Драцена за дома или офиса трябва да се съобразим с мястото и размерите на растението, които то евентуално ще достигне. Драцените имат вдървени стебла и издължени листа, които излизат от върха на стеблото.

Вариациите по отношение на размера, формата и цвета на листата са големи. Срещат се Драцени с много тесни листа (Драцена Маргината), както и с доста по-широки листа ( Драцена Годзефиана). Някои Драцени са с тъмно зелена окраска, други с белезникави или жълтеникави петна (Драцена Годзефиана), трети с надлъжни бели, жълти или светло зелени ивици (Драцена Фрагранс, Драцена Декремензис). Понякога ивиците могат да бъдат червеникави или комбинация от червено, зелено и белезникаво. Дължината на листата също силно варира. В природата пъстролистни видове не се срещат – те са резултат на селекция. Обикновено Драцените са с плътни, твърди и устойчиви листа.

Цъфтеж: В стайни условия цъфти много рядко с бели или зеленикави малки цветчета, които са с приятен до тежък аромат.

Светлина и местоположение: Понеже произхождат от тропическите райони, повечето Драцени обичат ярка, но непряка слънчева светлина. Най-подходящи са източни и западни изложения, с мято до прозорец, но защитено от пряко слънце. Някои Драцени се развиват добре и на по-сериозна сянка (Драцена Маргината и Драцена Фрагранс), но някои като Драцена Терминалис изискват силна светлина. Пъстролистните видове имат нужда от повече светлина, отколкото изцяло зеленолистните. Драцените растат добре и при подходящо изкуствено осветление. Ако отглеждате пъстролистен сорт при слабо осветление, то окраската ще се загуби и растението ще позеленее изцяло.

ДраценаТемпература: Повечето представители на вида са чувствителни към ниски температури. През лятото оптималните градуси са 20-25, но понасят и по-високи температури при подходящо поливане и оросяване и липса на пряко слънце. През зимата е желателно температурата да се поддържа в границите на 16-18 градуса и в никакъв случай да не пада под 12 градуса. Чувствителни са към резки колебания на температурите.

Поливане: Драцената обича водата, но все пак трябва да се спазват някои правила. През пролетно-летния период се полива често и почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, но все пак поливка се прави след засъхване на повърхностния слой. Не трябва да се задържа вода в подложката. През този период е удачно и оросяването на листата, което се отразява добре на растенията, въпреки че Драцените понасят и сух въздух. Хубаво е и листата периодично да се забърсват от прах или ако е възможно растението да се изкъпе с леко топла вода. Широколистните видове се нуждаят от повече вода поради по-голямата площ на листата и по-голямото изпарение. През зимата поливките се намаляват, но все пак не трябва да се допуща пресъхване на почвата. Сухия повърхностен слой трябва да бъде с дълбочина около 4-6 см. Подходящи са и за хидропонно отглеждане.

Торене: През лятото се наторява веднъж на 10 дни с комплексен тор за листнодекоративни растения. През зимата се тори веднъж в месеца и то само ако Драцената се отглежда на достатъчно топло и светло място.

Размножаване: Можем да размножим Драцената като отрежем върха на растението и го поставим във вода на светло и топло място. Корените не се появяват бързо (нужни са около 3 месеца) и по тази причина се добавя черен въглен за предотвратяване на загниването. На мястото на среза на майчиното растение се появяват разклонения и растението става още по-красиво. След появата на корени, отрязания връх се засажда и си имаме нова Драцена. За размножаване може да се използва и необлистено парченце от ствола около 10 см. То също се поставя в буркан с вода. Във водата може да се сложат и няколко капки вкоренител. Зеленолистните Драцени могат да се размножават и чрез семена, но това е доста трудно начинание. Вариегатните сортове се размножават само вегетативно.

Почва: Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества и с нормална киселинност (рН 6 – 6.5). Тя може да се състои от торф, листовка и пясък в съотношение 3:2:1

Пресаждане: Пресаждане е нужно да се прави веднъж на 2 години или повече (през пролетта), като сигнал за пресаждане е запълването на саксията с корени и подаването им през дренажните отвори. Новата саксия трябва да бъде с диаметър 3-4 см. по-голям от старата. Задължителен е добрия дренаж, защото повечето корени  на Драцената заемат по-горната част на саксията. Използва се богата почва с добавка на пясък и дървени въглища, които предотвратяват гниенето. Всяка година може да се прави и частична подмяна на горните слоеве от почвата с нова, като по този начин се обогатява субстрата и се доставят нови хранителни вещества. Старата почва се изгребва внимателно до там, до където е възможно и се добавя нова.

ДраценаВредители: Драцената е сравнително устойчива на болести и вредители, но не е рядкост да бъде нападната от акари, тъй като тя е сред любимките им. Нужно е да се третира своевременно с подходящ акарицид. Други любители на Драцената са щитоносните въшки и трипса. Щитоносните въшки в ранен стадий могат да се третират със сапунен разтвор или денатуриран спирт. В по-късен стадий е необходимо третиране с подходящ инсектицид при спазване на правилата за безопасност. Трипса напада при висока температура и ниска влажност и трябва да се третира с инсектицид, защото нанася големим поражения. Възможни са нападения и от памуклийка и белокрилка.

Проблеми: Преполиването при Драцените е толкова опасно, колкото и прекаленото засушаване. При системно преполиване, корените загниват и в крайна сметка растението загива. Често можем да се заблудим, че промените по нашия любимец са в резултат на засушаване и сух въздух и да се опитаме да компенсираме с обилно поливане и оросяване, което може да се окаже пагубно за растението. Кафявите краища на листата най-често се дължат на прекалено сух въздух, засушаване или измръзване. Усуканите меки листа с кафяви краища се дължат на прекалено големи температурни разлики. Пожълтяването на листата е признак на липса на някои вещества като азот и желязо или сух въздух. Светлите и сухи петна по листата са показател за прекалено силна светлина или слънчево изгаряне.

Share Button

13 коментара

Add a Comment
 1. Може ли да ми кажете на тази драцена която е на последната снимка незапомних името на драцената имав същата и преди години и отрязах върха и стана на четал но сега имам издънка доло при корена мога ли да го извадя и да го насадя в друга саксия или не благодаря предварително

  1. може да преместите растението само внимаеайте да не нараните корените

 2. Здравейте, моето растение е като това на последната снимка. Оказа се, че е било преполято, корените и стъблото изгниха, връхчетата с листата все още са свежи. Дали има някакъв начин да я пресадя и отново да поникне ;/

  1. Здравейте, Елена! Една от големите грешки е преполиването. Цветята издържат много повече на засушаване, отколкото на много вода. Ако има все пак някаква част от стеблото, която да е здрава, отрежете до нея (до здраво) и потопете в буркан с вода. Ако растението не е безнадеждно загнило и удавено, трябва да пусне коренчета. С пресаждане едва ли ще се получи, но пробвайте – нищо не губите. И занапред не прекалявайте с водата. Хубав дренаж и поливане, когато почвата отгоре е хубаво засъхнала. Проверявайте и в дълбочина. В чинийката на растението не трябва да се задържа вода. Успех Ви желая! Надявам се да успеете да спасите драценката си!

 3. Здравейте, Драцената ми е като тази от последната снимка. Току що я купих, чак у дома видях, че корените се подават от дупките на саксията. Мога ли да я пресадя или да изчакам до пролетта?

 4. Драцена на последната снимка ми измръзна връхчето и е меко и клюмнали листа отрязах стъблото до там дето е меко грешка ли направих. Ще тръгне ли.

 5. Драцената ми е като напоследната снимка.Измръзна ми.Връхчето и е меко и клюмнали листа отрязах стъблото до там дето е меко грешка ли направих. Ще тръгне ли.

  1. Здравейте! Ако надолу е здрава, ще тръгне най-вероятно. Изрежете до здраво. Иска се търпение обаче, защото това е бавен процес. Не знам точно докъде и как сте я изрязали (ако имаше снимки щеше да е по-лесно), но аз съм рязала драцена и сега си е жива и здрава. Успех Ви пожелавам!

 6. Същата драцена като на последната снимка. Отрязах от майчиното стебло трябва ли да запечатам с парафин останалото от стеблото, за да му избият нови листа там?

  1. Здравейте, Анита! Можете да запечатате мястото – така е правилно. Аз съм пробвала с моята драцена и без запечатване. Пак изби разклонение, но само 1. Целта беше да се разклони, но не стана така. Вместо 2-3 разклонения, изби 1 и просто продължи да си расте. Сега има 1 връх. С 2 думи от моето рязане, нямаше полза. Дали е от запечатването (в моя случай – липса на такова), не знам. Пожелавам Ви успех, какъвто и начин да изберете. Хубав ден!

 7. Здравейте, имам драцена която ми се иска да изнеса на терасата която е открита .Възможно ли е това?

  1. Диана, не е желателно да е на пряка слънчева светлина. На сенчесто място – може. Успех!

 8. Здравейте, искам да питам, драцената, която имам расте като луда и е с много тънки стъбълца. Иска ми се да не е толкова висока, и с по здрави стъбла, които да стоят, без да се налага да ги подпирам, защото иначе пада… Моля, за съвет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.