Красула

Най-често чувайки за Красула се сещаме за така нареченото дърво на живота. Истината обаче е, че Красулите са много видове и толкова различни една от друга, че само специалист може да ги определи. По тази причина и в тази статия ще наблегнем на най-разпространената у нас като декоративен вид Красула, а именно Красула аргентае или Дървото на живота. Изискванията към условията на отглеждане на повечето Красули са сходни, така че ще наблегнем именно на тази. Дървото на живота е известно още под името Красула овата, Дървото на парите, Дървото на късмета, Дебела Мара. То е доста разпространено и предпочитано за отглеждане растение, поради неговата непретенциозност, красота и лесно отглеждане. Много хора го отглеждат и именно поради вярването, че носи пари и щастие. Каквато и да е причината, то това красиво растение определено заслужава мястото си в почти всеки дом.

Произход: Красулата произхожда от Южна Африка.

Описание: Красулите принадлежат към сем. Дебелецови. Разнообразието при тях е голямо. Някои имат дървовиден вид (напр. Дървото на живота), други са ниски или пълзящи. Листата им могат да бъдат дребни и люспести или дълги до 6-7 см. както и заострени или заоблени (Дървото на живота). На цвят варират от сиво, зелено до червеникаво. Конкретно Дървото на живота има вид на дръвче, което в домашни условия стига до 1 м., но в естествените му местообитания може да достигне до 3 метра. Възрастното растение има дебели, твърди клони и дебели, месести, восъчноподобни, елипсовидни, тъмно зелени листа, разположени в срещуположни двойки. Ако се държи на прекалено светло място оттенъка на листата може да стане червеникав.
красулаЦъфти през зимата (януари – март) с дребни бели или розови цветчета. Красулата обаче се отглежда предимно като вечнозелено декоративно растение и не толкова заради цветовете и, които нямат особена декоративна стойност.

Температура: Красулата е топлолюбиво растение, което се подразбира и от произхода и. През лятото може да се отглежда и навън, но през зимата се прибира в помещения в които температурата не пада под 10 градуса.

Място и светлина: Дървото на живота е светлолюбиво растение и изисква добра осветеност. Не трябва обаче да се оставя директно под слънчевите лъчи, защото листата му ще променят цвета си към червено и ще загуби от красотата си. Добре му понася разсеяната слънчева светлина. Ако е на прекалено слънчево място, то през летните жеги е наложително да му осигурим засенчване.

     Може да се отглежда и на сянка, но ако решим да го преместим на по-светло място, то това трябва да става постепенно. Не обича резките промени в мястото и условията на отглеждане. През месец май може да бъде изнесено постепенно на открито.

Поливане: Дървото на живота има месести листа и задържа вода в тях, както и в корените и стеблото. По тази причина не трябва да се преполива. То издържа на засушаване, но не и на системно преполиване, при което може да започне да губи листата си и в крайна сметка да загине. През лятото се полива 1-2 пъти седмично в зависимост от температурата и местоположението му, като преди следващото поливане е добре почвата да засъхне.
Остатъчната вода в подложката е добре да се изхвърли, за да не се стигне до загниване на корените. През зимата се полива много пестеливо 1 път месечно, като при отглеждане в по-хладни помещения с температура близка до минималната допустима, поливането почти се преустановява. Не обича прекалено висока въздушна влажност, но като цяло няма проблем с нея. Не бива разбира се да оставяме растението прекалено дълго без вода, защото колкото и да е издържливо, това също може да доведе до окапване на листенцата му.

красулаПочва: Най-подходяща за него е богатата хумусна почва с добавка на пясък и перлит, която да е водопропусклива. Задължителен е добрият дренаж на саксията. Добре е да се пресажда на 2-3 години в зависимост от нарастването на растението.

Торене: Тори се през периода на усилена вегетация 1-2 пъти месечно.

Цъфтеж: Както вече казахме, Дървото на живота цъфти през първите месеци на годината. То не се отглежда заради цветовете, но все пак ако искаме да цъфне се налага през най-късите зимни дни да се преустанови поливането и да му се осигури покой при ниски температури (не по-ниски обаче от 10 градуса). След 3-4 седмици поливането пестеливо се подновява и това би трябвало да доведе до цъфтеж. Ако зимата се отглежда при по-високи температури и се полива по-редовно, то Красулата ще има красив и здрав вид, но цветове ще липсват или ще бъдат много малко.

Размножаване: Размножава се лесно чрез листни или стъблени резници, които се засаждат за вкореняване в пясък или торфено-пясъчен субстрат, като преди това резника трябва да се остави за засъхне. Това трябва да става през пролетта или лятото.

Вредители: Сравнително устойчиво е на болести и вредители. Цветовете му могат да бъдат нападнати от листни въшки. При проблем трябва да бъдем много внимателни относно концентрациите при третирането на Дървото на живота, тъй като е чувствително към пестицидите и инсектицидите.
Добре е през пролетта Дървото на живота да се подрязва, за да може да се оформи като дръвче.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.