Фитония

фитонияФитонията е представител на сем. Страшникови (Акантови). Тя е изключително красиво растение с листно-декоративна стойност. Трудно е да не се възхити човек на нежните и листенца, изрисувани сякаш от художник с розови, бели или червени жилки – обрзуващи мрежа. Заради този рисунък на жилките е известна и като мозаично цвете. Друго с което се слави е, че е много капризна къщовница, но аз категорично не бих споделила това мнение. Това е цветето за което полагам най-малко грижи (разбирайте само поливане) и което вирее чудесно макар и не при условия при които се препоръчва да се отглежда.

Произход: Родина на тази красавица са джунглите на Перу, Бразилия и Колумбия. Естествената и среда са тропическите джунгли и по тази причина трябва да се отглежда в условия наподобяващи тези условия.

Описание: Фитонията е многогодишно тревисто растение. Отличава се с красивите си листа изпъстрени с розови, червени или бели жилки. Има едролистна и дребнолистна фитония като се смята, че едролистната е по-трудна за отглеждане.

Температура: Тъй като в естествена среда тази чаровница обитава тропическите гори, то тя се нуждае от сравнително постоянни и високи температури. През зимата температурата не бива да пада под 15-20 градуса. Ниските температури биха били пагубни.

Светлина: Обича светлината, но не и прекалената осветеност. Особено фатални за нея са преките слънчеви лъчи. Най-добре се чувства на сенчесто място. Липсата обаче на достатъчно светлина би довело до загуба на красивата и украска. Аз я отглеждам на западен прозорец без пряк достъп на слънце и се чувства чудесно.

Поливане: Тъй като е с тропически произход, фитонията се нуждае от достатъчно количество влага – и почвена и въздушна. През лятото се полива обилно и почвата не трябва да пресъхва. Е, разбира се не е желателно и да я удавим като прекаляваме с поливането. През зимата поливането се намаля и се полива когато горния почвен слой позасъхне. Фитонията е много чувствителна по отношение на въздушната влажност – тя трябва да е висока. Поради тази причина се препоръчва да се пулверизира или саксията да се постави върху подложка от мъх и камъчета, които изпарявайки водата, повишават влажността на въздуха. Поради тези си изисквания фитонията се чувства отлично в компанията на много растения, които също помагат за повишаване на влажността. Идеална е за отглеждане в аквариум, заедно с други растения (така наречения флорариум), тъй като въздушната влага лесно се поддържа висока. При липса на достатъчно влага в почвата листенцата на фитонията омекват и клюмват, но при поливане веднага връщат предишния си вид. Това съм го пробвала стотици пъти и бих казала, че за мен това е ориентира кога да поливам.

фитонияСубстрат: Най-добре вирее в равни части от плодородна градинска пръст, речен пясък и листовка. Добре е да се засажда в плитки и широки съдове, тъй като е с плитка коренова система. Добрия дренаж е задължителен.

Пресаждане: Желателно е да се пресажда на пролет всяка година.

Торене: Торенето с тор за листно-декоративни е желателно като се внимава да не се внася калций. Тори се 1 – 2 пъти в месеца с поливките.

Размножаване: Размножаването е сравнително лесно чрез вкореняване на резници във вода през пролетта и лятото. Може резниците да се засадят и направо в саксията.

Пълзящите стебла на фитонията се вкореняват сами докосвайки почвата. Такива вкоренени стебла могат да се фитонияотрежат и направо да се разсадят в нова саксия. На пролет е желателно подрязването на етапи, за да не се оголи изведнъж цялото растение. Добре се отразява и пензирането на връхчетата, което води до буйно разклоняване.

Проблеми: Ако през зимата температурата е ниска или влажността на почвата прекалено висока може да настъпи внезапна смърт на растението.
Ако забележите изсъхнали листа, то вероятната причина е недостиг на въздушна влага или прекалено много светлина.
При пожълтяване на листата внимавайте за преполиване.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.