Фитония

фитонияФитонията е представител на сем. Страшникови (Акантови). Тя е изключително красиво растение с листно-декоративна стойност. Трудно е да не се възхити човек на нежните и листенца, изрисувани сякаш от художник с розови, бели или червени жилки – обрзуващи мрежа. Заради този рисунък на жилките е известна и като мозаично цвете. Друго с което се слави е, че е много капризна къщовница, но аз категорично не бих споделила това мнение. Това е цветето за което полагам най-малко грижи (разбирайте само поливане) и което вирее чудесно макар и не при условия при които се препоръчва да се отглежда.

Произход: Родина на тази красавица са джунглите на Перу, Бразилия и Колумбия. Естествената и среда са тропическите джунгли и по тази причина трябва да се отглежда в условия наподобяващи тези условия.

Описание: Фитонията е многогодишно тревисто растение. Отличава се с красивите си листа изпъстрени с розови, червени или бели жилки. Има едролистна и дребнолистна фитония като се смята, че едролистната е по-трудна за отглеждане.

Температура: Тъй като в естествена среда тази чаровница обитава тропическите гори, то тя се нуждае от сравнително постоянни и високи температури. През зимата температурата не бива да пада под 15-20 градуса. Ниските температури биха били пагубни.

Светлина: Обича светлината, но не и прекалената осветеност. Особено фатални за нея са преките слънчеви лъчи. Най-добре се чувства на сенчесто място. Липсата обаче на достатъчно светлина би довело до загуба на красивата и украска. Аз я отглеждам на западен прозорец без пряк достъп на слънце и се чувства чудесно.

Поливане: Тъй като е с тропически произход, фитонията се нуждае от достатъчно количество влага – и почвена и въздушна. През лятото се полива обилно и почвата не трябва да пресъхва. Е, разбира се не е желателно и да я удавим като прекаляваме с поливането. През зимата поливането се намаля и се полива когато горния почвен слой позасъхне. Фитонията е много чувствителна по отношение на въздушната влажност – тя трябва да е висока. Поради тази причина се препоръчва да се пулверизира или саксията да се постави върху подложка от мъх и камъчета, които изпарявайки водата, повишават влажността на въздуха. Поради тези си изисквания фитонията се чувства отлично в компанията на много растения, които също помагат за повишаване на влажността. Идеална е за отглеждане в аквариум, заедно с други растения (така наречения флорариум), тъй като въздушната влага лесно се поддържа висока. При липса на достатъчно влага в почвата листенцата на фитонията омекват и клюмват, но при поливане веднага връщат предишния си вид. Това съм го пробвала стотици пъти и бих казала, че за мен това е ориентира кога да поливам.

фитонияСубстрат: Най-добре вирее в равни части от плодородна градинска пръст, речен пясък и листовка. Добре е да се засажда в плитки и широки съдове, тъй като е с плитка коренова система. Добрия дренаж е задължителен.

Пресаждане: Желателно е да се пресажда на пролет всяка година.

Торене: Торенето с тор за листно-декоративни е желателно като се внимава да не се внася калций. Тори се 1 – 2 пъти в месеца с поливките.

Размножаване: Размножаването е сравнително лесно чрез вкореняване на резници във вода през пролетта и лятото. Може резниците да се засадят и направо в саксията.

Пълзящите стебла на фитонията се вкореняват сами докосвайки почвата. Такива вкоренени стебла могат да се фитонияотрежат и направо да се разсадят в нова саксия. На пролет е желателно подрязването на етапи, за да не се оголи изведнъж цялото растение. Добре се отразява и пензирането на връхчетата, което води до буйно разклоняване.

Проблеми: Ако през зимата температурата е ниска или влажността на почвата прекалено висока може да настъпи внезапна смърт на растението.
Ако забележите изсъхнали листа, то вероятната причина е недостиг на въздушна влага или прекалено много светлина.
При пожълтяване на листата внимавайте за преполиване.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.