Шефлера (Schefflera). Профил на цветето Шефлера

шефлераШефлера (на латински: Schefflera) е род растения, достигащ 200 вида, които принадлежат на семейство Бръшлянови. Кръстена е на немския ботаник живял през 18-и век Якоб Шефлер.

 

Описание: доста популярно растение, което може да се намери в офиси и апартаменти . За начинаещите градинари – е едно от най-подходящите растения, поради лесното му отглеждане. Растението наподобява храст и е бързо растящо. За по-големи декорации в един съд се засаждат няколко шефлери.

 

Родното място на Шефлера е Австралия.
Тя е непретенциозно растение със специфични красиви, тъмнозелени листа, които са неин отличителен знак. Те имат формата на човешка длан и са с 5 – 9 разклонения. По – често се отглежда като висок храст, с едно стъбло, но ако се подреже, може да се разклони. Поради факта, че цветето обича светлината, то най-подходящото място за растението е в близост до прозореца, който прозорец е с източно или западно изложение. Оптималната температура на отглеждане е 18-22 градуса. Шефлера обича влагата. Желателно е листата да се пръскат 1-2 пъти на ден при липса на влага. Полива се нормално – едва когато най-горния слой на почвата засъхне. Торете шефлерата на всеки 10 дни с течен тор.

 

Най-голямата разновидност, на шефлерата е Schefflera actinophilla. Тя се развива много по-бавно, но несъмнено има по-впечатляващ външен вид.

 

Schefflera actinophilla се нуждае от средно количество светлина. Температурата на водата, с която се полива, трябва да е със стойности приблизително равни на стайната температура. Всеки един от видовете на шефлерата преди да полеете за пореден път, горният слой на почвата трябва да е изсъхнал. Тори се с течен тор на 15 дни веднъж.

 

Листата на този вид са тъмнозелени (често пъстри)и имат дълги, но тънки клонки, съставени от 4-5 по-малки листенца (при младите растения), докато при възрастните екземпляри тези листенца достигат 12 броя и са събрани заедно във форма на чадър.

Това растение вирее отлично и расте оптимално при постоянна годишна температура, която не надвишава 22°С и не пада под 8°С през студените месеци.

 

шефлераSchefflera actinophilla обича добре осветените, но не пряко изложени на слънце места, но понася чудесно и сенчестите места, стига смяната на степента на осветеност да не е прекалено силна и рязка. Преките слънчеви лъчи могат да доведат до изгаряния по листата.

 

Лятото почвата трябва да се напоява обилно, а зимата да се поддържа съвсем леко влажна.

За да се осигури висока влажност, листата се оросяват често – 2-3 пъти на ден. Цветето има нужда от добро проветряване, но трябва да се пази от силни течения.

 

Тори се с хранителен разтвор на всеки 2-3 седмици от края на април до края на септември.

 

Растението можете да размножите чрез семена и резници, които посаждате в смес от торф и пясък. При размножаването с резници е желателно да се подберат добре развити резници. Преди да поставите резниците в почти твърда смес от една част торф и една част пясък, те трябва да се третират със стимулант за образуването на корени.

 

Шефлерата се пресажда на всеки 2-3 години, през пролетта, ако саксията и е малка.

 

Да не се прекалява с наторяването и да не се занемарява пресаждането, защото в противен случай ниските листа ще окапят, а вместо тях никога няма да поникнат други нови листа.

 

Често срещани проблеми:

Завехнали листа. Причината трябва да се търси в голямото количество вода или в прекалената сухота на почвата- листата потъмняват често и клюмват.

Прекомерното поливане причинява пожълтяване на листата на растението, затова е най-уместно да се полива само когато пръстта стане суха на вид и допир.

 

Паразити.Често шефлерата бива нападната от листни въшки, които изсмукват течността от меката част на листата, както и от листните пъпки, като предизвикват тяхното силно потъмняване. При подобно заболяване, растението трябва да се пръска с малатион на всеки 15 седмици през лятото.

Друг сериозен проблем са щитоносните листни въшки. При такъв проблем трябва да се отстранят внимателно тъмните петънца от обратната страна на листата с парцалче, напоено в денатуриран спирт.

Важно: Важно е да знаете, че шефлерата е отровна, така че трябва да си миете ръцете след контакт с нея, за да се предотврати дерматит.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.