Азалия

Азалията е един от най-красивите представители на декоративно-цъфтящите видове. Тя е цъфтящ храст от рода на Рододендрона. По време на цъфтежа, добре гледаното растение образува кичест облак, на който няма как да не се възхитим. Разнообразието от багри е голямо, особено след намесата на селекцията, благодарение на която се срещат над 10000 вида.

Произход: Родината на Азалията е Азия. В природата се среща предимно на о. Ява, Индия, Китай и Япония.

Описание: Азалията е вечнозелен или листопаден храст, достигащ на височина от 60 до 250 см. При домашно отглеждане се поддържа в по-малки размери. Листата и са неголеми и елипсовидни.

Цъфтеж: На красотата на азалията можем да се радваме след захлаждане на времето, т.е. зимата и пролетта. При добро гледане и подходящи условия цъфти и през лятото. Цветовете и са в различните нюанси на розовото, червеното, бялото, цикламеното, жълтото и др. като обикновено (с малки изключения) всички цветчета се разтварят едновременно и ни радват с красотата си повече от месец. Срещат се и двуцветни азалии, както и някои ароматни видове. Цветовете биват рехави или кичести. Среща се разнообразие и във формата на самите листенца на цветовете.

АзалияТемпература: Азалията изисква хладно, но светло място, без пряко огряване от слънчевите лъчи. Оптималната температура за отглеждането и е около 15-17 градуса. Нуждае се от висока въздушна влажност и по тази причина е добре редовно да се оросява, но това не бива да се прави по време на цъфтеж, тъй като не се отразява добре на цветовете. През периода на активен цъфтеж високата въздушна влажност се поддържа по други начини.

Светлина: Азалията е силно светлолюбива и расте добре на източни и западни изложения, но без пряко огряване от слънцето.

Поливане: За предпочитане е да се полива с престояла вода, като почвата не бива да подгизва. Цветето не обича засушаване, но не трябва да се преполива, тъй като е с нежна коренова система и има опасност от загниване.

АзалияСубстрат и засаждане: Азалията се засажда в ниски съдове поради плитката си и деликатна коренова система. При пресаждане не трябва да се засажда на по-голяма дълбочина, отколкото е била в предишния съд. Обича леко кисели почви ( 4 – 4,5 рН ) съдържащи торф или почва от иглолистни. Субстрата трябва да бъде рохкав и с добра пропускливост. Горния слой на почвата е добре да се подновява всяка пролет и есен, а цялостно пресаждане се прави веднъж на 2 години, защото кореновата система нараства бавно.

Торене: Тори се с тор за кисели почви, с което цъфтежа става още по обилен и красив. Не трябва да се прекалява с наторяването.

Размножаване: Размножава се предимно чрез резници, но това става трудно в домашни условия и до цъфтеж са необходими 2-3 години.

азалияБолести и вредители: Най-често азалията страда от липса на достатъчно светлина, неподходяща киселинност на почвата, преполиване или лош дренаж. Кафявото гниене през пролетта може да бъде фатално и по тази причина всички заболели листа се отстраняват своевременно, като се третира едновременно с това и с подходящ фунгицид. Възможна е поява на сиво гниене, както и на восъчна болест. От вредители се напада рядко, но евентуалните нашественици могат да бъдат трипси, щитоносни въшки, червен акар, които се третират с подходящ инсектицид.

Азалията се подрязва веднага след цъфтеж, като се отстраняват всички сухи и повредени клонки и се оформя короната. След този период подрязването е нежелателно, тъй като има вероятност да се отрежат следващите цветоносни пъпки, които са започнали да се залагат. Чрез подходящо подрязване и техника на работа може да бъде превърната в изключително красив бонсай.
Това красиво цвете е силно отровно и трябва повишено внимание ако в дома ви има деца или домашни любимци.

Share Button

6 Comments

Add a Comment
 1. Скъпи ми приятелю моето цвете е с кафяви листенца тъй като баба и дядо пускаха много силно климатика и прилича на опърлено. Какво трябва да направим? ПОМОГНИ И ОТГОВОРИ!!!

  1. Любопитко

   Здравейте!
   Нашия съвет е следния: Задължително сменете местоположението на цветето! Сложете го на място, където прониква силна светлина през по-голямата част от денонощието, но не трябва да е пряко огряно от слънцето! Започнете да го поливате с престояла вода, но никога не преполивайте! Ако Азалията не е загинала напълно – тя ще се възстанови!
   Запомнете Азалиите обичат температура 15-17 градуса!
   Успех!

 2. Може ли японска азалия да презимува в саксия на балкона?

 3. Здравейтер
  Имам следния проблем: преди 2 г. ми подариха една голяма разцъфнала се азалия. Гледах я на двора,поливам я редовно, добре и се отразяваше климата. Прецъфтя и оттогава не е цъфнала повече.Незнам какво се случва с нея, моля помогнете!

 4. Латинка

  Моята, азалия има много пъпки а не се отварвт

 5. Светла Венчова

  Здравейте, няколко дни след като ми подариха азалията започнаха да падат листата ползвах го в чинийката и температурата е 19градуса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.