Антиринум

Кученцето е едно от най-красивите и непретенциозни цветя с които можем да украсим нашата градина или балкон. То е представител на сем. Живеничеви (Scrophulariaceae). Предпочитано е заради богатството от цветове и лесното му отглеждане.

Произход: Родина на кученцето са Северозападна Африка, Западна Азия и Южна Европа.

АнтириумОписание: Кученцето е цвете с изправени стъбла и класове от тръбести цветове, които се отварят при странично стискане и наподобяват кучешка муцунка. От там идва и името му. Срещат се, както ниски сортове (около 20-25 см.) подходящи за балкони и съндъчета, така и високи сортове, подходящи за градини и достигащи до 70 см. Те се отглеждат и за рязан цвят. Вече съществуват и каскадни сортове, благодарение на селекцията, която в последните години е доста интензивна. Кученцето е богато на цветово разнообразие. Срещат се почти всички цветове, както и шарени видове. Съществуват и кичести и полукичести форми.

Период на цъфтене: От юли до септември. Желателно е да се отстраняват прецъфтялите цветчета, освен ако няма да ги ползваме за семена. Тогава семенните кутийки трябва да се оставят да узреят добре. Най-напред узряват семенните кутийки разположени в по-ниската част на растенията.

 

КученцеМясто: Чувства се най-добре на места директно огрявани от слънцето. Вирее и на полусянка, но тогава е възможно да се наруши цъфтежа му. Подходящо е за южни и западни балкони или слънчевата част от градината.

Почва: Обича богати почви с примеси на глина и пясък. Почвата трябва да е добре дренирана, за да не се допуща задържането на вода и евентуалното загниване на коренчетата.

Засаждане: Растенията се засаждат на около 20 см. едно от друго.

Поливане: Кученцето не е любител многото вода, затова се нуждае от умерено поливане.

Торене: Кученцето не е капризно растение, но за добър цъфтеж се препоръчва да се наторява всяка седмица с тор за цъфтящи растения в намалени дози. За обилен цъфтеж се препоръчва да се пензират връхчетата преди растенията да стигнат височина 15 см.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.