Антиринум

Кученцето е едно от най-красивите и непретенциозни цветя с които можем да украсим нашата градина или балкон. То е представител на сем. Живеничеви (Scrophulariaceae). Предпочитано е заради богатството от цветове и лесното му отглеждане.

Произход: Родина на кученцето са Северозападна Африка, Западна Азия и Южна Европа.

АнтириумОписание: Кученцето е цвете с изправени стъбла и класове от тръбести цветове, които се отварят при странично стискане и наподобяват кучешка муцунка. От там идва и името му. Срещат се, както ниски сортове (около 20-25 см.) подходящи за балкони и съндъчета, така и високи сортове, подходящи за градини и достигащи до 70 см. Те се отглеждат и за рязан цвят. Вече съществуват и каскадни сортове, благодарение на селекцията, която в последните години е доста интензивна. Кученцето е богато на цветово разнообразие. Срещат се почти всички цветове, както и шарени видове. Съществуват и кичести и полукичести форми.

Период на цъфтене: От юли до септември. Желателно е да се отстраняват прецъфтялите цветчета, освен ако няма да ги ползваме за семена. Тогава семенните кутийки трябва да се оставят да узреят добре. Най-напред узряват семенните кутийки разположени в по-ниската част на растенията.

 

КученцеМясто: Чувства се най-добре на места директно огрявани от слънцето. Вирее и на полусянка, но тогава е възможно да се наруши цъфтежа му. Подходящо е за южни и западни балкони или слънчевата част от градината.

Почва: Обича богати почви с примеси на глина и пясък. Почвата трябва да е добре дренирана, за да не се допуща задържането на вода и евентуалното загниване на коренчетата.

Засаждане: Растенията се засаждат на около 20 см. едно от друго.

Поливане: Кученцето не е любител многото вода, затова се нуждае от умерено поливане.

Торене: Кученцето не е капризно растение, но за добър цъфтеж се препоръчва да се наторява всяка седмица с тор за цъфтящи растения в намалени дози. За обилен цъфтеж се препоръчва да се пензират връхчетата преди растенията да стигнат височина 15 см.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. По кое време на годината се засаждат ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.