Калдаръмче

 

 калдаръмчеКалдъръмчето е едно от най-лесните и благодатни за отглеждане цветя. То е представител на сем. Тученицеви. На практика то се отглежда само почти като плевел. Известно е още с имена като тученица, угрудка, португарка, „мъхово цвете“. Самозасява се и в каменисти места и калдъръми и расте почти без почва, откъдето идва и най-популярното му име.

Произход: Бразилия, Аржентина, където е символ на признание в любов.

Описание: Калдъръмчето е многогодишно тревисто растение, което не е зимоустойчиво. Поради тази причина по нашите географски ширини се отглежда като едногодишно. Това е едно от най-непретенциозните за отглеждане летни цветя. Единственото условие за отглеждането му е пряка слънчева светлина, поради което е много подходящо за южни и западни изложения, където малко цветя биха оцеляли. Цъфти цяло лято с лъскави копринени цветчета, които могат да бъдат редки или кичести, както и оцветени в червено, розово, лилаво, бяло, жълто, оранжево. Има месесто стебло и зелени или сиво-зелени месести листа, което е предпоставка за оцеляването му в горещините под прякото слънце. На височина достига 15-20 см., като се разстила над почвата. Има плитка коренова система.

калдаръмчеСветлина: За да цъфти калдъръмчето е задължително да се отглежда на открити и слънчеви места. Това май е почти единственото му изискване. Ако се отглежда на балкон, то той трябва да бъде западен или южен, за да може цветето да получава нужната му светлина.

Поливане: Калдъръмчето е сухоустойчиво и издържа на места с оскъдна влага.

Почва: Не е взискателно към почвата и може да се използва почти всякаква, но най-добре се чувства в глинеста, песъчлива, добре оцеждаща се почва.

PortulacagrandifloraРазмножаване: Калдъръмчето е с хермафродитни цветове, които се опрашват от насекомите. Размножава се чрез семена, които лесно се носят от вятъра и успешно презимуват. По тази причина на практика калдаръмчето се самозасява. Там където е имало калдъръмче, на следващата година поникват нови растения, които трябва да се разсадят на разстояние около 15 см. едно от друго. Ако сами засяваме семената, то трябва да се направи на пролет след отминаване на студовете. Опита ми показва, че успешно се размножава и чрез резници,които се засаждат направо в почвата.

Вредители: Калдъръмчето е устойчиво на болести и вредители. Обикновено се напада от листни въшки и то рядко.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.