Алое

Профил на цветето Алое (Aloe)

Алоето е често отглеждано растение в градината или в саксия и то не толкова заради декоративните му качества, а заради лековитите му свойства. Често на него се гледа като на панацея и то неведнъж е оправдавало очакванията на болни и страдащи хора. Тук трябва да уточним, че доказано лечебни свойства има само Алое Вера. Алоето принадлежи към сем. Лилиеви.

Произход: Родина на Алоето са Африка и Южна Америка.

Описание: Алоето е кактусоподобно, сукулентно, вечнозелено растение, което обитава места със сух и горещ климат. То образува розетка от големи, месести и дебели листа с издължена форма и остър връх, които са назъбени по края. Листата са сочни, със сивкаво-метален оттенък. Могат да бъдат и тъмно зелени или петнисти. На височина достига до 1.5 метра. Някои видове образуват розетка на нивото на земята, други имат разклонени или неразклонени стъбла. Старите растения цъфтят напролет с камбанковидни цветове които могат да бъдат тъмно червени, оранжеви, розови, жълти, в зависимост от вида на Алоето. При нараняване листата изпущат сок, тъй като са изпълнени с желеподобно вещество, което при Алое Вера се използва в медицината и козметиката. 95% от съдържанието на това растение е вода.

Място: Алоето е силно светлолюбиво и топлолюбиво растение. По тази причина то трябва да се засажда на слънчеви или полуслънчеви места. През зимата трябва да се постави на светло място, където температурата не пада под 5 – 7 градуса, поради опасност от измръзване. Отглежда се както в градината, така и като стайно растение.

АлоеПочва: Засажда се в богата, песъчлива почва с много добър дренаж, поради опасност от загниване на корените, като са плитки.

Поливане: Тъй като Алоето е сукулент, то трябва много да се внимава с поливането му. Преполиването е почти единственият сигурен начин да загине, иначе това лесно и непретенциозно за отглеждане растение. През лятото се полива умерено при пресъхване на почвата 1 път седмично. При пряко слънчево греене, може да се полива до 2 пъти седмично. Ако забравим да го полеем няма да се случи нищо фатално, защото това растение издържа без вода до няколко месеца. Това ще доведе единствено до омекването на листата му. През зимата, особено когато се отглежда в хладно помещение, поливането почти се преустановява. Може да се полее веднъж месечно и то внимателно. Ако помещението е топло и въздухът сух, то се полива по-често и едва след като почвата е изсъхнала добре. Внимава се да не се задържа вода в розетката (особено зимата), защото това може да доведе до загниване на листата. Преполиването води до загниване на и без това слабата коренова система и до смърт на растението.

Торене: Тори се веднъж месечно в периода на растеж.

Размножаване: Размножава се вегетативно чрез връхни или странични резници и издънки, които се отделят от майчиното растение, когато стигнат 15 см. Това трябва да става през пролетта или лятото. Резниците се оставят да засъхнат и едва тогава се засаждат в глинесто-песъчлива почва. През първите дни не се полива, след което поливането е пестеливо. Поставят се на топло и светло място до вкореняването, след което се преместват и засаждат на постоянно място. Алоето може да се размножава и чрез семена, които се засяват през февруари – март в песъчлив субстрат. Температурата на почвата трябва да бъде около 22 градуса. Поставят се на проветриво място с разсеяна светлина. Поддържа се умерена влажност на почвата до покълнването и прорастването на младите растения.

Вредители: Понякога се напада от памуклийка, акари, щитоносна и листна въшка.

АлоеПриложение на Алое Вера: Листата на Алое Вера съдържат голямо количество биологично-активни вещества и по тази причина се използва в медицината и козметиката. Ето някои от приложенията му: при болни от диабет тип 2 понижава нивата на кръвната захар, помага при лечение на генитален херпес, намалява нивата на липидите в кръвта, използва се при лечение на себорея и други кожни проблеми, подпомага зарастването на рани, подтиска развитието на някои гъбички, бактерии и вируси и т. н. Някои му предписват и противоракови свойства, както и способност на подобрява проявите на псориазис. Прилага се външно като листото се обелва, за да се стигне до желето в него (използва се веднага, тъй като под влиянието на кислорода във въздуха се окислява и губи лечебните си свойства) и се налага на болното място. Вътрешно се използва за пиене под формата на извлек и различни преработени препарати, които се предлагат в търговската мрежа.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.