Сингониум

Сингониумът е едно от най-популярните сред отглежданите с листнодекоративна цел растения. Той е от сем. Змиярникови. Роднина е на спатифилума и дифенбахията, които са от същото семейство.

Произход: Произхожда от Централна и Южна Америка. В естествената си среда расте като катерлива лиана с множество въздушни корени.

Описание: Много характерна за сингониума е промяната на формата на листата с възръстта. Младите листа са със стреловидна форма, докато старите наподобяват неправилна звезда. С течение на времето се променят не само листата, но и вида на самото растение. Младият сингониум е с компактна форма, докато старото растение има катерлив, подобен на лиана вид и има нужда от сингониумподпора. Това може да се избегне ако се реже върха на растението при коляното, при което можем да се сдобием и с резник за размножаване. Чара и красотата на това растение се състои в шарките на листата. Познати са както едноцветни, така и с пъстри жилки видове. Преобладават различните нюанси и комбинации на зеленото, но не по малко красиви са и растенията с кафява, розова или жълтееща окраска.

Температура: Сингониума обича топло, влажно и светло място. Оптималната за отглеждането му температура е 18-20 градуса, като зимата не бива да пада под 15 градуса.

Светлина: Светлолюбиво растение. Обича ярка светлина, но задължително трябва да се предпазва от преки слънчеви лъчи, особено по обед. Зелените сортове понасят и по-слабоосветени места, докато пъстрите се нуждаят от повече светлина.

сингониумПоливане: Поливайте обилно през пролетта и лятото и умерено през зимата. Почвата не бива да подгизва, но не бива да се допуща и да пресъхва. Сингониума обича високата въздушна влажност и по тази причина добре му се отразява пулверизирането, особено през лятото. Кухнята е идеално място за него именно поради повишената влага при готвене.

Торене: През лятото се тори веднъж на 1-2 седмици с тор за листнодекоративни, а през зимата веднъж месечно. При липса на хранителни вещества листата изсветляват и губи от красотата си. Изобщо сингониума понася добре торенето.

Пресаждане: Пресажда не на пролет веднъж на 2 години.

Почва: Пясък, прегорял оборски тор, торф, листовка в съотношение 1:1:1:1 Почвата трябва да е с добра пропускливост.

Размножаване: Размножава се много лесно чрез резници, които лесно пущат корени във вода или се засаждат направо в почвата. Удачно е и използването на вкоренител, но в повечето случаи не е необходим.

Вредители: Напада се от листни въшки и акари при което е наложително третирането с инсектицид.

сингониумПроблеми: Загуба на окраска или позеленяване на листата на пъстрите сортове – недостатъчно светлина. Ако листата са без блясък и бледнеят – преполиване или прекалена въздушна влажност. Кафяви и сухи краиша на листата – прекалено сух въздух. Ако новите листа са по-малки от старите – вероятно растението страда от липса на хранителни вещества или светлина.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.