Аспидистра

Профил на цветето Аспидистра (Aspidistra)

     Аспидистрата е едно от най-лесните и непретенциозни за отглеждане листно-декоративни растения. Известна е още под името „семейно щастие“. Тя не е от капризните красавици и е много подходяща за начинаещи цветари, както и за по-тъмни и сенчести места и изложения. Член е на сем. Лилиеви (Liliaceae).

Произход: Родина на Аспидистрата е Южна Азия и по-точно Япония, където обитава хладните и сенчести гори. Местните хора вярват, че тя гони змиите.

АспидистраОписание: Аспидастрата има възлесто и мощно коренище, което е наполовина скрито в почвата. От него право нагоре израстват листа на дълги дръжки,които най-често са тъмно зелени, но се срещат и видове с бели или жълтеникави ивици. Листата са месести и по форма напомнят листата на момината сълза. На дължина достигат до 70 см. Аспидастрата цъфти сравнително рядко и предимно през зимата с трудно забележими на пръв поглед лилави или кафеникави цветчета, които нямат декоративна стойност и се намират ниско над почвата.

Температура: Най-добре вирее при температури в диапазона между 13 и 20 градуса – съответно нощна и дневна. Като не капризно растение обаче тя добре се справя и с по-високи температури, та даже и с по-ниски.

Светлина: Единственото задължително условие и каприз на аспидистрата е да няма пряка слънчева светлина, даже за предпочитане е хубавата и дебела сянка. Като се има предвид обаче, че огромния процент растения искат обилна пряка или непряка слънчева светлина, то този каприз на аспидистрата се превръща по-скоро в огромно предимство, когато искаме да отглеждаме цветя, а не разполагаме с добре осветено помещение. В този случай това е нашето растение.

Поливане: Обича влагата и се полива редовно и умерено през цялата година. Не бива обаче да се преполива. Аспидистрата не обича високата въздушна влажност, но и това не би било пречка за нея. Хубаво е големите и листа често и внимателно да бъдат забърсвани от натрупания прах с влажна кърпа.

Субстрат и засаждане: Трябва да изберем голяма саксия с добър дренаж. Почвата трябва да бъде богата и варовикова, като най-добре е да е съставена от чимовка, хумусна почва и пясък . И тук обаче аспидистрата не изневерява на своята капризност и вирее еднакво добре в различни субстрати и смеси, стига почвата да е с добра пропускливост и оцедливост, а саксията с добър дренаж.

Торене: Подхранва се с комплексни минерални торове за листно-декоративни растения през лятото 2-3 пъти. Ако и спестим подхранването, ще преживее и този факт, но все пак колкото и да е непретенциозна като растение, трябва да полагаме грижи и да я глезим от време на време, за да ни се отблагодари с красиви и гъсти листа.

аспидистраРазмножаване: Размножава се чрез разделяне на коренището, но това трябва да се прави много внимателно, понеже аспидистрата е много чувствителна към тази манипулация и май това е втория и и последен каприз. При неправилно пресаждане можем да загубим растението, понеже тя трудно преживява по-грубото вмешателство и загубата на корени. Пресаждането е хубаво да се прави рано на пролет. Колкото по-голямо е отделеното ново растение, то толкова по-голям е шансът му да се прихване и да ни радва. То трябва да бъде отделено от майчиното с повече от 2 листа, като след това трябва да се полива умерено и да му се осигури температура около 18 градуса, както и да се засади на по-голяма дълбочина от майчиното растение. Пресаждането на старите растения се прави веднъж на около 3 години като всеки път се избира по-голяма саксия от предишната.

Вредители и проблеми: Аспидистрата боледува сравнително рядко и е устойчива на вредители. Ако забележим пожълтяване на листата, то една от вероятностите е загниване на коренището и тогава пресаждането се явява задължително и животоспасяващо.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.