Закаляване в детска възраст

Закаляването включва всички мероприятия, които укрепват детския организъм и го правят по-устойчив на неблагоприятното въздействие на факторите на околната среда и по-специално на атмосферните условия. В този смисъл то заема основен дял в общата профилактика. Непосредствено след раждането новороденото попада в съвсем нови условия на живот към които трябва да се приспособи, следователно закаляването трябва да започне в първите дни след раждането. Грижите се насочват към улесняване на адаптацията към промените в околната температура, чрез физическа и химическа терморегулация.

I Основни принципи на закаляването – за да има положителен резултата при всяка закаляваща процедура трябва да се спазват следните основни правила:

  1. Постепенност – силата и продължителността на определен дразнител трябва да се увеличава постепенно и ежедневно, неусетно за детето.
  2. Системност – започнатите процедури трябва да продължават без прекъсване всеки ден. Ако се наложи прекъсване поради заболяване на детето, то възстановяването на процедурите започва с дразнител една степен по-ниска;
  3. Последователност – необходимо е постепенен преход от по-слаби дразнители към по-силни т.е. започва с въздушни, а след това с водни процедури в последователен ред;
  4. Индивидуален подход – съобразяване с особеностите на физическото и нервно-психическото развитие на детето, тъй като не всички деца реагират еднакво на дадения дразнител.

II Закаляващи средства – това са природните фактори – въздух, вода и слънце.

Въздухът въздейства на детската кожа, чрез температурни влияния, своята влажност, вятъра и кислородното си съдържание. Използва се аерацията т.е. изнасянето и разходките на детето на открито. През лятото новороденото се изнася още през втората седмица от раждането, през зимата към 3-4 седмица при температура на въздуха до 10 градуса. Кърмачетата се извеждат при температура  дори от 0-5 градуса. Особено полезен е сънят на открито. Той е по-дълбок и продължителен, при което се стимулира не само терморегулацията, но и обмяната на веществата, апетита и емоционалния тонус на детето.

Въздушни бани – оставяне на детето голо при стайна температура 20-22 градуса могат да започнат още през 3-тия месец, като постепенно времето се удължава до 20-30 мин. През зимата те се провеждат в стаята, през лятото на открито на сянка.

Водата е много по-силно закаляващо средство. Затова водните процедури се прилагат след въздушните. Те укрепват терморегулацията на детето, подобряват кожата и общата циркулация, мускулния и емоционалния тонус. Прилагат се като водни обтривания, душове, газене в басейн и къпане. Ежедневната водна баня е първата водна процедура. Обтриването започва към 5-6-я месец. Правят се с не много груб плат, натопен във вода с температура  35-36 градуса, като всеки ден се снижава, докато достигне до 25-26 градуса. Обливанията и душът се прилагат след 10-тия месец. с начална температура 36-37 градуса, за да се стигне постепенно до 28 градуса и при деца под 1 година до 25 градуса. На тези условия отговаря водата затоплена от слънчевите лъчи през лятото. На децата над 2 години се разрешава газене в морски или речни води при температура не по-ниска от 25градуса, като притопването не надминава 10-15 минути.

Слънчевите лъчи действат с ултравиолетов и инфрачервен спектър като предизвиква кожна хиперемия, усилва кръвната циркулация, повишава обмяната, води до образуване на витамин Д в дермата, но при предозиране лесно се стига до изгаряния, повишена температура, неразположение, главоболие. На малките кърмачета се правят само частични слънчеви облъчвания. Едва след една година могат да се правят цялостни облъчвания. През зимата се използват кварцови лампи. Облъчването с ултравиолетови лъчи на децата могат да се правят още след първия месец, не само за профилактика на рахита, но и като част от общия комплекс закаляващи средства.

III Масаж – оказва регулиращо действие на вегетативните функции на организма –  дишане, кръвообращение, храносмилане и др. Действа успокояващо върху нервната система.

  1. При масаж се спазват следните принципи:
  2. Извършва се от периферията към центъра съобразено с кръвния ток.
  3. Прави се внимателно, за да не се охлузи и раздразни нежната детска кожа.

Стаята в която се извършва масажа трябва да е затоплена до 24 градуса при малките деца и до 20 градуса при големите. При здрави деца се прави масаж на цялото тяло със следните движения: поглаждане, почукване, разтриване и размачкване. До 3 месечна възраст се започва с поглаждане и почукване, по-късно се включвам разтриването и размачкването.

детска баня

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.