Сънят на бебето

бебешко леглоПрез първите месеци кърмачетата спят по 16 часа дневно. Новородените нямат представа кога е ден и кога нощ. Първите два, дори три месеца те се будят на всеки 2-4 часа, будуват около половин до два часа и отново заспиват. Около 16 часа сън те разпределят в денонощието, като понякога количеството сън може да варира между 12 и 20 часа

Фази на заспиване

Първа фаза: Бебето започва да се прозява и да трие очички. След третата прозявка е време да го сложите в креватчето му. Пропуснете ли този момент, бебето започва да недоволства.

Втора фаза: Бебето фиксира с поглед далечно разположена точка. Постепенно се потапя в света на сънищата.

Трета фаза: Главата се отпуска, очичките се затварят. Бебето ги отваря още 3-5 пъти, преди да заспи дълбоко.

сън на бебетоЗа спокоен и непробуден сън

Новородените прекарват половината от спането в сънуване, докато при възрастните сънуването на конкретен сюжет отнема най-много 25 % от времето, прекарано в сън. Тъй като през деня бебетата и децата непрекъснато събират впечатления, мозъкът им има нужда от по-продължителна почивка, за да обработи новата информация. Родителите лесно могат да познаят, че детето сънува: то диша неравномерно, маха с ръчички и крачета, понякога се усмихва или цупи устнички, като че всеки момент ще заплаче. Понякога дори заплаква. В такива случаи близостта на мама дава сигурност.

 

 

бебе спиЗа спокойния сън на бебето е важно:

Детето да има постоянно и удобно място за сън. Ако му позволите да спи на рамото ви, резултатът ще бъде не само изтръпнало рамо, но и кратък сън за детето. Леглото, количката или дори диванът (обезопасен, за да не падне детето в съня си) са подходящо решение.

Да следите температурата в стаята, където спи детето (не трябва да е твърде топло или студено). Не забравяйте, че по време на сън, когато детето е неподвижно, му е необходима добра топлозащита, т.е. важно е да е добре завито. Ако детето често се отвива през нощта, сложете го да спи в спално чувалче. Така ще си спестите тревогите и честите ставания.

Да не оставяте детето да заспива преди хранене (празният стомах ще го накара да се събуди по-рано), преди смяна на памперса (няма да спи дълго с мокър памперс) и при всякакви други обстоятелства, за които знаете, че ще попречат на съня му.

Да се погрижите за пълната релаксация на бебето. Ако детето има проблеми със заспиването вечер, къпете го непосредствено преди лягане. Банята и последващият я масаж действат отпускащо на малкия организъм.

Да създадете ритуал по приспиването. Всяка вечер преди сън прилагайте един и същи ритуал.

палзенеСън и бодърстване

В продължение на няколко дена внимателно наблюдавайте бебето. Много скоро по тона и силата на гласа му ще започнете да познавате кога е уморено, кога е гладно и кога отегчено. Доверете се изцяло на вътрешното си чувство. Щом установите по кое време най-често детето заспива, яде или играе, започнете да формирате дневния му режим. Добре е да въведете специални ритуали, свързани с различните дейности по обгрижването на бебето. Например: при заспиване: Обърнете внимание на това дали детето заспива винаги по един и същ начин: в креватчето си или в ръцете ви. Как го подготвяте за сън? Важно е бебето да знае: когато мама пусне щорите, е време за сън. Докато преобувате бебето през нощта, пазете тишина и спокойствие. Така то лесно ще се отпусне и ще заспи отново. При хранене: Винаги пускайте тиха музика и избирайте определено място, на което да храните детето. Така то бързо ще разбере какво предстои и ще се наслаждава на храненето, отпуснато в прегръдките ви. Някои новородени заспиват още след втората глътка мляко и скоро след това огладняват. За да избегнете тази порочна практика, будете бебето всеки път, когато заспи по време на хранене, и го подканяйте да продължи. Едно хранене не бива да трае повече от 20-30 минути.

Важно е да покажете на бебето, че през нощта всички почиват: приглушете светлината в стаята по време на кърменето и преобуването, ограничете общуването и разходките из апартамента. През деня не пазете тишина, докато бебето спи. Шумът действа успокояващо и ще го научи, че денят е период за активна дейност.

Нужен ли е специален ритуал преди сън?

Много родители смятат, че колкото по-късно си легне детето, толкова по-уморено ще е то. Напълно погрешно схващане. За децата е трудно просто да легнат и да затворят очи. Нужни са им време и подготовка, преди да се настроят за сън. Как да познаем, че е дошло подходящото време? Обърнете внимание как вечер в определен момент детето притихва. Тогава вероятността да заспи е най-голяма. То търка очички, става разсеяно и започва да се прозява. Пропуснете ли този момент, детето отново влиза в стихията си. Затова следете кога е готово и започнете с подготовката му за сън.Ако детето обикновено заспива около осем часа, най-късно в седем трябва да се отправите към детската стая. Неуместни са буйните игри и/или гледането на телевизия. Вечерята също трябва да е минала преди час, защото в противен случай детето трудно ще заспи.Ако все още не сте въвели ритуал за лека нощ, започнете от днес! Поиграйте с детето, измийте очичките и зъбките му, облечете пижамката, прочетете приказка и го сложете да спи. Четете приказката винаги в легнало положение, така че детето да се чувства уютно под топлото одеяло и лесно да се отпуска за сън. Не напускайте стаята веднага щом оставите детето в леглото. Изпейте му песничка или му разкажете какво ще правите утре. Така то ще се унесе и ще заспи.На детето са нужни още поне петнадесет минути, преди да заспи дълбоко. Оставете нощната лампа да свети – така стаята няма да му изглежда страшна и то няма да се чувства изоставено. Друг вариант е да оставите открехната вратата на стаята така, че през нея да се процежда сноп светлина. По този начин детето ще има усещането, че сте наблизо и че може да ви повика в случай на нужда.

Сп. „Моето бебе и аз”, брой 34

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.