Бременност и цигарите

бебчета                  Вредят ли 2-3 цигари по време на бременността?

Няма такова количество цигари, което да е безопасно във всеки един етап на живота, не само по време на бременността. Жена, която пуши над 15 цигари на ден, действително е изложена на много по-голям риск от усложнения, но всяка една изпушена цигара излага вашето бебе на риск от ниско тегло при раждането, ембрионално страдание, хронични нарушения като церебрална парализа, умствено изоставане, проблеми с научаването на нови неща, други дефекти при раждането и дори смърт.

Тютюнопушено увеличава също риска от стерилитет, извънматочна бременност, аборт, дефекти на плацентата, сърдечни заболявания и рак.

Бебетата, родени от майки-пушачки двойно по-често умират от синдрома на внезапната детска смърт. Дори и да няма видими увреждания при самото раждането, страничните ефекти могат да се проявят доста по-късно, например такива деца страдат доста по-често от респираторни проблеми, като например астма, срещат значителна трудност в училище.

Пасивното пушене също е много вредно, така че избягвайте задимени места по време на бременност.

Не се влияйте от думите, че няколко цигари на ден не са вредни, и една цигара е вредна. И не забравяйте отговорността, която носите пред детето си, така че трябва да изберете между това да пушите цигари и да имате здраво дете!стерилитет

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.