Нервно-психическо развитие на детето

То е сложен и продължителен процес започващ още след първите дни след раждането и продължаващ през цялото детство. Този процес е най-интензивен през първите 3 години от живота на детето, който се явява решаващ за развитието на неговата психика и формирането на неговата индивидуалност. За благоприятното протичане на нервно-психическото развитие са необходими 3 основни предпоставки:

  1. Генетичен терен
  2. Стимулиращи влияние на околната среда
  3. Оптимално количествени и качествени възпитателни въздействия

Нервно-психичното развитие включва няколко основни показателя – говор, двигателни прояви, мимика, отношение към околната среда и др. До края на първия месец детето прави само некоординирани, неволеви движения предимно с крайниците си. В изправено положение главата се задържа само няколко секунди и след това отново пада, поставено по корем изправя главата си също за кратно време. Има наченки на мимика, издава неопределени звуци. Към края на втория месец започва да координира движенията на очите си, започва да следи движещи се предмети, физиологичното кривогледство изчезва.

През 3 месец съгласуваността на движенията е изразява по-добре, задържа погледа си върху светли и блестящи предмети и ги проследява с обръщане на главата, ако се остави по корем се приповдига на лакти, като задържа главата си, усмихва се и гука.

През 4-5 месец държи главата си изправена, посяга да хване подаденият му предмет с две ръце и доста грубо се обръща от гръб по корем и обратно. Проявява наченки на памет (познава майка си), следи внимателно онова, което става около него, има доста богата мимика, движенията му има дисиметричен характер, някои деца се опитват да пълзят.

През 6-7 месец се опитва да се изправя от седнало положение, мимиката му е доста по-богата и изразява радост, уплаха, учудване, разбира интонацията с която му се говори, ако му се скарат се разплаква, казва най-леките срички, но без да влага смисъл в тях.

През 8-9 месец сяда свободно, пълзи, изправя се на крака и при подкрепа прави стъпки, хваща по-дребни и фини предмети с пръстите си, разбира смисъл на някои думи.

През 11-12 месец детето прохожда, произнася от 3 до 5 смислени думи.

От година до година и 6 месеца се развива висшата нервна дейност. Запасът от думи в речника му все повече нараства, започва да съставя къси изречения, когато произнесе граматически правилно изречение се смята че е проговорило. Походката вече е по-уверена, започва да се изкачва и слиза по стълби.

През втората година проявява интерес към редица неща – иска да види съдържанието на играчките си, да пипне някоя част от тялото на близките си.

Вторичната сигнална система е присъща само за човек. Чрез нея човек възприема действителността, чрез словесни и писмени знаци. Тя представлява външен израз на развитието на мисловния процес. Към края на втората година детето се стреми да разбере всичко – това е периода на въпросите. Отначало детето мисли съвсем конкретно, постепенно започва да разсъждава и да си създава понятие, тоест да мисли отвлечено. През училищната възраст е способно да прави умозаключение и да си служи с писмеността. Степента на нервно-психичното развитие се отчита по специални таблици.

нервно-психическо развитие

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.