Новороено дете – доносено и недоносено

Новородено дете – доносено и недоносено.

Нормалната продължителност на бременността е 280 дни или 40 седмици изчислено от първия ден на последната редовна менструация. Деца родени в края на нормалния срок на бременността се наричат доносени. Понятието доносеност се определя от времето на вътреутробния живот. Доносеното новородено е добре охранено и има закръглени форми, кожата му е нежна, мека, слабо оточна и с интензивно розово-червен цвят, а дланите и стъпалата са със синкав оттенък. Непосредствено след раждането кожата е покрита с дебел слой сребристо-синкава мазна материя съдържаща неутрални мазнини и холестерол – наречена vernix caseosa.

В утробата тази мазна материя подхранва епидермиса и предпазва кожата от мацерация, а по време на раждането улеснява преминаването на плода през родовите пътища. Главата на доносеното новородено е добре окосмена, косите са с дължина 1-2 см, в областта на рамената и гърба кожата е покрита с нежен мъх наречен lanugo. Ушните миди са добре оформени и неприлепват до главата, ноктите са израстнали и краят им надминава върха на пръстите. Полвото оформяне на доносените е завършено, при момчетата тестисите са слезли с кротума, а при момичетата големите устни покриват малките. Доносеното новородено има здрав вид, ясен и силен глас, сукателният рефлекс е добре развит.

Деца родени преди 37 седмица на бременността с тегло под 2500 грама и ръст под 45 см. се наричат недоносени. Според телесната маса се различават 4 степени на недоносеност:

1 степен – от 2500 до 2000 грама

2 степен – от 2000 до 1500 грама

3 степен – от 1500 до 1000 грама

4 степен – под 1000 грама

Раждането може да настъпи преждевременно по причини от страна на майката или от страна на плода. Недоносеното се отличава от доносеното новородено, както по своя външен вид, така и по функционалната незрялост на вътрешните си органи. Тези прояви зависят от продължителността на прекарания вътреутробен период и са толкова по-силно изразени колкото по недоносено е детето.

недоносено бебеДецата имат старчески вид, кожата им е тънка на гънки, понякога оточна, което може да маскира наличната жълтеница, липсва vernix caseosa, кожата на гърба, раменете и мишниците са покрити обилно с lanugo (окосмена). Подкожната мастна тъкан е слабо изразена или липсва, мускулатурата е слабо развита. Костната система е грацилна, главата е голяма с малка лицева част, черепните шевове не са затворени, голямата фонтанела става по-широка след 10-15 ден поради интензивния растеж на мозъка. Очните ябълки са изпъкнали, ушните миди са прилепнали до главата и не са добре оформени, коремът е хлътнал. При момичетата големите устни не покриват малките, а при момчетата тестисите не са слезли в скротума. Недоносените прекарват по-голямата част от времето си в сън, когато са будни извършват вяли движения с крайниците, на лице е мускулна хипотония.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.