Анемии в детската възраст

Анемиите се определят като намаление на еритроцитната маса или на концентрацията на Hb в единица обем кръв. Наблюдава се във всички възрастови периоди на детството включително и при новородените.

1. Анемия при новороденото. Причини: кръвозагуба, която може да се дължи на руптура на плацентарни и пълни кръвоносни съдове, хирургични интервенции и др. При родови травми, новороденото също е анемично, както и при хеморагична болест у новороденото. Хемолизата е важна причина за анемия.

Лечение – хемотрансфузия.

2. Анемия при недоносените. Свързани са с различни фактори, в първия месец след раждането. Важна роля играе костния мозък – ранна анемия. По-късно играе роля дефицитът на желязо, вследствие изчерпване тъканните запаси на желязо – късна анемия, характеризира се с всички белези на желязо недоимъчна анемия. С подобна картина е и анемията при близнаци. Лечение на ранната анемия не се препоръчва, тъй като при липса на допълнително вредни фактори, еритропоезата се възстановява напълно. При много ниски стойности на еритроцитите и Hb, може да се проведе хемотрансфузия. Лечение на късната анемия е като при желязо недоимъчната анемия.

3. Желязо недоимъчни анемии. Недостигът на желязо предизвиква анемия. Причините са различни, но най-честата е недостатъчното приемане на желязо с храната. Профилактика е свързана с профилактиката на недоносеността, с правилно хранене и борба с инфекциите. Всички деца след 4 месечна възраст трябва да получават препарати съдържащи Fe два пъти дневно през устата, няколко месеца. Тези курсове могат да бъдат повтаряни 2-3 пъти годишно. Важно е навременното захранване на децата със зеленчукови храни.

Лечение. Fe (желязо) по 6 mg/kg тегло по 3 пъти преди хранене. При повръщане или диария – инжекционно приложение. Лечението продължава 2-3 месеца след нормализиране нивото на Hb, за да се възстанови запаса от желязо. Кръвопреливане се прави само при тежко- степенна анемия, назначават се и витамини.

анемия4. Хомолитични анемии – характеризират се със силен разпад на еритроцити. Причини са интраеритроцитни или екстраеритроцитни увреждания. Делят се на – вродени и придобити. Лечение със спленектомия: При децата спленектомията трябва да бъде отложена след 4 годишна възраст. Ако детето поддържа ниво на Hb около 100 g/l без да се нуждае от чести преливания. След спленектомия, децата заболяват по-често от пневмококови инфекции. Хемоглобинопатии групи наследствени заболявания, при които има генетично обусловено нарушение в една от полипептидните вериги, на глобина, в резултат на което се образува патологичен Hb.

Най-често се среща анемията на coley – Таласемия майор. Това е най-тежката форма на таласемия.

Клинична картина: характеризира се с бледост, отпадналост, жълтеница, които обикновено стават явни от 6-та седмица след раждане. При по-големите деца изпъкват последиците от хроничната анемия – затруднено дишане, учестена сърдечна дейност, лесна уморяемост. От изследване проличава изразената анемия, хепатоспленомегалията, жълта оцветка на кожата и склерата. Децата изостават в психичното развитие и придобиват характерен екзотичен фациесконувиден череп, къс седловиден нос, изпъкнали скули. Децата преживели пубертета показват данни на клинична картина – има силно изразена анемия и промяна в еритропоезата на хемоглобина. Прогнозата е сериозна. Инфекциозните заболявания протичат тежко и стават причина за смъртта на болните деца.

Лечение: за да могат да водят нормален живот, трябва да поддържат ниво на Hb 100 g/l, което налага перманентни хемотрансфузи, които в последствие довеждат до вторична хемосидероза. В определени случаи, пълно излекуване се постига чрез провеждане на костномозъчна трансплантация.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.