Вода и течности

бебеВода и течности при бебетата.

Докато бебето е само на кърма не е нужно да му давате вода. Ако поради някаква причина Вие храните бебето си с изкуствено мляко, то тогава задължително му давайте и вода. Тя не трябва да бъде подсладена! Давайте му преварена вода, и когато включите и други храни – ниско минерализирана.
Въпреки че е много възможно да Ви кажат да започнете да давате плодови сокове след 40-тия ден – не го правете в никакъв случай! Причините са следните:

* стомашно-чревният тракт на бебето е още напълно незрял и неподготвен за такъв шок и поради това е препоръчително да изчакате той да достигне зрялост до към 6-тия месец.

* дори и тогава соковете не се препоръчват, тъй като при традиционния начин на приготвянето им се отделя целулозата (така необходима и полезна) и така захарта се усвоява и навлиза прекалено бързо в кръвта.

* след 6-тия месец щом започнете да давате твърди храни (виж по-горе за препоръките), давайте вода и неподсладени плодови и билкови чайове.

* след първата година можете да започнете да правите и да давате зеленчукови сокове – магданоз, целина и др. като постепенно увеличавате количеството.

* готовите сокове далеч не са най-доброто нещо за бебето Ви. Всички от тях съдържат прекалено много добавена захар, оцветители, консерванти, а дори и тези от тях, които са обявени като по-натурални, са преминали през пастьоризация и от евентуалните полезни вещества не е останало нищо.
Неслучайно в препоръките за правилно хранене на Американската Агенция по храните те попадат сред храните, които трябва да избягвате.

* ако все пак решите да давате сокове на детето си, трябва да ги разреждате с вода в съотношение поне 1:1.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.