Как да осигурим кърма?

Как да осигурим кърма за своето бебе?

Образуването и отделянето на кърмата е сложен физиологически процес, който се регулира чрез редица хормони. То се потиска много лесно при отрицателни емоции, напрежение, страх, болка, а се стимулира от спокойствие и положителни емоции. Затова обграждането на родилката с грижи, внимание и подкрепа от страна на близките е много важно. Но още по-важно е майката да помни трите основни правила, имащи съществено значение за успешното кърмене:

1. Не посягайте към изкуственото мляко.

2. Не се обезсърчавайте.

3. Стимулирайте гърдите достатъчно, като давате на бебето си да суче въпреки болката и съмненията си, въпреки евентуалните грижи и неприятности.

В първите дни след раждането майката е обхваната от естествена тревога, че в гърдите й няма кърма и бебето й е гладно. Тази тревога е напразна. Минималното количество коластра, което новороденото получава след раждането си, напълно задоволява нуждите му от белтъци, минерални вещества, витамини и имунни тела.

Към втория-третия ден след раждането млечните жлези набъбват силно, стават напрегнати и леко болезнени, което показва, че млякото „слиза“. Но дори млечната секреция да се забави до петия-шестия ден, не преминавайте към изкуствено хранене, а давайте на бебето да суче и доизцеждайте гърдите си. Колкото по-често и по-пълно се изпразват гърдите, толкова по-обилна млечна секреция се предизвиква.

стимулация на гърдитеСъмненията, че нямате достатъчно кърма, и болката от наранените ви зърна не бива да ви обезсърчат! Не се отказвайте да кърмите своето дете и не бързайте да го дохранвате. Първо трябва да направите всичко възможно, за да увеличите кърмата си. Как да стане това? Увеличете броя на кърменията на осем-десет в денонощието (през два-два и половина часа), като всеки път поставяйте детето да суче от двете гърди. След кърмене изцеждайте гърдите си, за да се изпразнят напълно. Ако спазвате това изискване, ако се храните пълноценно и достатъчно, ако проявите нужното упорство, скоро нещата ще дойдат на мястото си – зърната ви ще загрубеят, а гърдите ви ще имат достатъчно мляко за вашето бебе.

Автор predainatatak.bg

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.