Как да осигурим кърма?

Как да осигурим кърма за своето бебе?

Образуването и отделянето на кърмата е сложен физиологически процес, който се регулира чрез редица хормони. То се потиска много лесно при отрицателни емоции, напрежение, страх, болка, а се стимулира от спокойствие и положителни емоции. Затова обграждането на родилката с грижи, внимание и подкрепа от страна на близките е много важно. Но още по-важно е майката да помни трите основни правила, имащи съществено значение за успешното кърмене:

1. Не посягайте към изкуственото мляко.

2. Не се обезсърчавайте.

3. Стимулирайте гърдите достатъчно, като давате на бебето си да суче въпреки болката и съмненията си, въпреки евентуалните грижи и неприятности.

В първите дни след раждането майката е обхваната от естествена тревога, че в гърдите й няма кърма и бебето й е гладно. Тази тревога е напразна. Минималното количество коластра, което новороденото получава след раждането си, напълно задоволява нуждите му от белтъци, минерални вещества, витамини и имунни тела.

Към втория-третия ден след раждането млечните жлези набъбват силно, стават напрегнати и леко болезнени, което показва, че млякото „слиза“. Но дори млечната секреция да се забави до петия-шестия ден, не преминавайте към изкуствено хранене, а давайте на бебето да суче и доизцеждайте гърдите си. Колкото по-често и по-пълно се изпразват гърдите, толкова по-обилна млечна секреция се предизвиква.

стимулация на гърдитеСъмненията, че нямате достатъчно кърма, и болката от наранените ви зърна не бива да ви обезсърчат! Не се отказвайте да кърмите своето дете и не бързайте да го дохранвате. Първо трябва да направите всичко възможно, за да увеличите кърмата си. Как да стане това? Увеличете броя на кърменията на осем-десет в денонощието (през два-два и половина часа), като всеки път поставяйте детето да суче от двете гърди. След кърмене изцеждайте гърдите си, за да се изпразнят напълно. Ако спазвате това изискване, ако се храните пълноценно и достатъчно, ако проявите нужното упорство, скоро нещата ще дойдат на мястото си – зърната ви ще загрубеят, а гърдите ви ще имат достатъчно мляко за вашето бебе.

Автор predainatatak.bg

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.