Физическо развитие на детето

Физическо развитие на детето.

Процесът на развитие включва 2 основни качествено различни феномена – растежа и съзряването на детския организъм. Под растеж се разбира количествен феномен осъществяват от части чрез размножение на клетките, от част на уголемяване на техния обем. Темповете на растежа са най-високи по време на вътреутробното развитие и през първата година от живота. Растежа е анаболен процес обуславящ характерния за детството положителен баланс на N2, H2O и минерални вещества. На определен етап от количествените натрупвания в хода на растежа настъпват качествени промени, означавани като съзряване. Понятието включва морфологичното диференциране и функционалното усъвършенстване на различните органи и системи на организма, като цяло до превръщането на детето в зрял индивид.

Физическото развитие се преценява въз основа на показателите – растеж, ръст, телесна маса, обиколки, диаметри, скорост на растежа, съзряване – костна възраст, зъбна възраст, полово развитие.

Тегло – нормално телесната маса на доносеното новородено е около 3400-3500 грама, по-голяма при момчетата. Детето удвоява теглото си към 4-5 месец и се утроява в края на първата година. След първата година теглото на децата се увеличава по-слабо, детето удвоява теглото си от края на първата година към 5-тата година, а по-късно това тегло се удвоява още веднъж към пубертета.

Ръст – доносените се раждат с ръст около 50 ± 2 см, като момчетата са малко по-дълги. Израстването за определен срок от време се нарича прираст, който бива седмичен, месечен и годишен. През първата година ръстът се увеличава с 20-25 см, през втората година с 10-12 см, през третата година средно с 5 см, към петата година детето е с ръст 100 см, а към пубертета 150 см.

Израстването на недоносените деца става относително по-бързо през първата година. Ръстът им се увеличава с 30-35 см, така че към края на първата година се изравняват с ръста на доносените деца.

Обиколка на главата – при раждането е 33-34 см, в края на първата година 44-45 см, от края на първата година до пубертета обиколката на главата се увеличава още с 10 см.

Обиколка на гърдите – при раждането е с 2 см. по-малка от обиколката на главата. Изравнява се с обиколката на главата към края на първата година, а по-късно става по-голяма.

Широчината на рамената – във всички периоди на детството е равна на ¼ от ръста.

Факторите обуславящи правилното физическо развитие биват ендогенни и екзогенни. От ендогенните най-голямо значение за правилния растеж да детето имат жлезите с вътрешна секреция. До шестия месец най-голяма роля играе тимуса, след това щитовидната жлеза. По-късно организма на детето е под влияния на хипофизата, а през пубертета се засилва функцията на половите жлези. От екзогенните фактори на първо място е храненето, децата на естествено хранене наддават по-добре от тези на смесено или изкуствено хранене. Значение имат и социално битовите условия при които децата се отглеждат. Продължителните болестно оказват задържащо влияние на растежа. Здравото дете се нарича еутрофично. Деца при които има намаление на ръст и тегло в еднаква степен се наричат хипопластични, деца със значително по-голям ръст и тегло се наричат хипертрофични, деца при които изоставането на тегло е изразено при нормален ръст на хипотрофични.

развитие на детето

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.