Физическо развитие на детето

Физическо развитие на детето.

Процесът на развитие включва 2 основни качествено различни феномена – растежа и съзряването на детския организъм. Под растеж се разбира количествен феномен осъществяват от части чрез размножение на клетките, от част на уголемяване на техния обем. Темповете на растежа са най-високи по време на вътреутробното развитие и през първата година от живота. Растежа е анаболен процес обуславящ характерния за детството положителен баланс на N2, H2O и минерални вещества. На определен етап от количествените натрупвания в хода на растежа настъпват качествени промени, означавани като съзряване. Понятието включва морфологичното диференциране и функционалното усъвършенстване на различните органи и системи на организма, като цяло до превръщането на детето в зрял индивид.

Физическото развитие се преценява въз основа на показателите – растеж, ръст, телесна маса, обиколки, диаметри, скорост на растежа, съзряване – костна възраст, зъбна възраст, полово развитие.

Тегло – нормално телесната маса на доносеното новородено е около 3400-3500 грама, по-голяма при момчетата. Детето удвоява теглото си към 4-5 месец и се утроява в края на първата година. След първата година теглото на децата се увеличава по-слабо, детето удвоява теглото си от края на първата година към 5-тата година, а по-късно това тегло се удвоява още веднъж към пубертета.

Ръст – доносените се раждат с ръст около 50 ± 2 см, като момчетата са малко по-дълги. Израстването за определен срок от време се нарича прираст, който бива седмичен, месечен и годишен. През първата година ръстът се увеличава с 20-25 см, през втората година с 10-12 см, през третата година средно с 5 см, към петата година детето е с ръст 100 см, а към пубертета 150 см.

Израстването на недоносените деца става относително по-бързо през първата година. Ръстът им се увеличава с 30-35 см, така че към края на първата година се изравняват с ръста на доносените деца.

Обиколка на главата – при раждането е 33-34 см, в края на първата година 44-45 см, от края на първата година до пубертета обиколката на главата се увеличава още с 10 см.

Обиколка на гърдите – при раждането е с 2 см. по-малка от обиколката на главата. Изравнява се с обиколката на главата към края на първата година, а по-късно става по-голяма.

Широчината на рамената – във всички периоди на детството е равна на ¼ от ръста.

Факторите обуславящи правилното физическо развитие биват ендогенни и екзогенни. От ендогенните най-голямо значение за правилния растеж да детето имат жлезите с вътрешна секреция. До шестия месец най-голяма роля играе тимуса, след това щитовидната жлеза. По-късно организма на детето е под влияния на хипофизата, а през пубертета се засилва функцията на половите жлези. От екзогенните фактори на първо място е храненето, децата на естествено хранене наддават по-добре от тези на смесено или изкуствено хранене. Значение имат и социално битовите условия при които децата се отглеждат. Продължителните болестно оказват задържащо влияние на растежа. Здравото дете се нарича еутрофично. Деца при които има намаление на ръст и тегло в еднаква степен се наричат хипопластични, деца със значително по-голям ръст и тегло се наричат хипертрофични, деца при които изоставането на тегло е изразено при нормален ръст на хипотрофични.

развитие на детето

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.