Къпане на бебето

къпане на бебеКъпане на бебето

Ключът към успешното и приятно къпане е предварителната подготовка. Освен това в днешно време се предлагат наистина много улеснения за този ритуал – анатомични ванички, специални поставки, различни играчки. И все пак уменията не могат да се купят. Ето няколко практични съвета:

Топла стая
Ще се убедите, че къпането (поне в началото) е по-удобно в стая, а не в банята. Така всичко ще ви бъде подръка и няма да рискувате да простудите бебето. Затоплете предварително помещението, температурата трябва да бъде около 25°С. Поставете ваничката на удобно за вас място, на удобна за вас височина.

 

бебешки дрехиЧисти дрешки
Пригответе хавлийката, в която ще завиете бебето, чисти дрешки и памперс. Подредете дрешките по реда на обличане, за да ви бъде по-лесно. Мястото, на което ще обличате бебето, трябва да бъде удобно както за вас (болките в гърба най-често са причинени от много навеждане), така и за бебето.

Нежна грижа
Пригответе си козметиката, която ще използвате – обикновено това е бебешко олио или хидратиращ лосион за масажа след банята, крем против подсичане или пудра. Ще ви трябват клечки за уши (за предпочитане такива с ограничител) и четка или гребенче.

Къпането
Пригответе си водата – може да направите това в отделна кофа, която направо да изсипете във ваничката. Измерете температурата със специален термометър за вода – тя трябва да бъде 37°С. Може просто да потопите лакътя си (а не ръката) във водата, която трябва да бъде приятна, а не много топла. Сипете шампоана за вана (ако използвате такъв). Съблечете бебето, като се стараете да го държите голо колкото се може по-малко (малките бебета нямат изграден механизъм за регулиране на телесната си температура). Вземете бебето и внимателно потопете първо крачетата, после дупето и накрая цялото тяло. През цялото време му говорете нежно или му пейте някоя любима песничка. С едната ръка крепете главичката и вратлето (така че да са над водата през цялото време), а с другата го обливайте с вода (или го сапунисвайте с гъбичка). Внимавайте да не влезе вода в ушичките на мъничето. Няколко минути (3-4) във водата са напълно достатъчни за малкото бебе.

миене на косаКогато миете косата: внимателно сипете шампоан на главичката (приблизително колкото пет стотинки), масажирайте нежно, след това изплакнете, като сипвате вода с канче от темето към тила, като внимавате да не мокрите очите и ушите.

Извадете внимателно бебето от водата, като не забравяте, че малкото телце е доста хлъзгаво.

Веднага го завийте в мека хавлия и го подсушете с нежни потупващи движения, без интензивно търкане. Обърнете особено внимание на гънките на крачетата и вратлето, под мишниците, дори и между пръстчетата на крачетата. Може да използвате тензухена пелена над хавлията, с която подсушаването ще бъде по-нежно.

Махнете мократа хавлия и направете редовния тоалет на бебето. Масажирайте го според инструкциите на педиатъра с бебешко олио или лосион. Сложете пудра или защитен крем на нежните гънчици. Ако използвате пудра, внимавайте да не влезе в нослето или очите на бебето – сложете малко върху памучен тампон или на дланта си (далеч от малчугана) и след това третирайте желаните места.

Облечете бебето в чистите дрешки – през зимата може предварително да затоплите бельото и чорапките на бебчо (с ютия или на радиатора).

Не забравяйте да почистите ушенцата на мъничето както отвътре (особено внимателно!), така и отвън. Срешете косичката на бебето с мека четка (естествен косъм) или специално гребенче.

Никога не оставяйте бебето без надзор във ваничката – дори само за секунди.

Не оставяйте бебето твърде дълго във водата – проверявайте дали тя не е изстинала.

Използвайте само специализирана бебешка козметика.

Кожата на бебето е около 10 пъти по-тънка от тази на възрастен, много по-чувствителна и поради тази причина се нуждае от специални грижи.

Няколко игри за по-големи бебета

Риболов

Използвайте няколко гъби във форма на риба (ако нямате, може сами да ги направите от някоя стара гъба). Накарайте детето да ги открие в сапунената вода и да ги хване.

sapmehurСапунени мехурчета

Банята е идеалното място за “производство” на сапунени мехурчета. Използвайте домашно приготвен сапунен разтвор и ключ с отвор или купете специално приспособление за сапунени мехури. Детето ще се радва да лови и унищожава непослушните балончета.

Баня за играчките

Сега е подходящият момент за “изкъпете” и любимата играчка – плюшеното мече, куклата. Покажете на детето как да се справи с тази задача.

bebeadnikМалкият изследовател

Къпането е идеалното време за “откривателски” игри. Покажете на детето как някои предмети потъват във водата, а други плуват на повърхността. Сега е подходящ момент да въведете понятията “малък” – “голям”, “тежък” – “лек”.

Никога не оставяйте детето без надзор във ваната, дори ако в банята има по-голямо дете.

Ако пъпчето не е зараснало много внимателно къпете бебето. Бебето трябва да се къпе всеки ден, преди хранене. Най-напред подредете и пригответе всичко необходимо за къпане, за обличане след банята, за хранене. Ако бебето е привикнало на температура в стаята 20 – 22С, температурата при къпане трябва да бъде 22 – 24С. Сипете във ваничката студена вода, а след това по малко гореща /така при невнимание ще избегнете изгаряне на бебето/. Температурата на водата за къпане трябва да бъде 36 – 38ºС. На пазара се предлагат специални термометри за ваничка, на които е отбелязано в зелено нормалната температура, която е подходяща за къпане на бебето. Докато свикнете, мерете винаги температурата с термометър, а по-късно ще можете и чрез потапяна на лакътя да прецените дали водата е подходяща за къпане. Отлейте малко от готова вода в отделна в отделен съд за изплакване.

Измийте предварително дупенцето на бебето, ако е замърсено. Водата във ваничката не трябва да е много дълбока 4-5 см. Потопете бебето внимателно във водата, като придържате с лявата ръка неговото ляво раменце и подмишничка, така че главичката му да легне върху ръката Ви, а с дясната ръка хванете краченцата. Къпането започва с измиване на главичката, лицето, шията, гърдичките, ръчичките. Не забравяйте да измиете дланите като разтворите пръстчетата. След това обърнете бебето, така че да легне с гърдите си върху лявата Ви ръка, като непременно го придържате за дясното рамо и подмишница. Обърнете особено внимание на гънките, там се събират кожни и други секрети. Изплакнете бебето с чиста вода.

бебешка хавлияПоставете го върху хавлийката и внимателно го подсушете като попивате водата с леко потупване по кожата, без да го триете. Започнете от косата, грижливо подсушете всички гънки: под брадичката, мишниците, слабините, бедрата, коленете. Когато кожата е съвсем суха, добре намажете със специален бебешки крем или олио. Облечете детето. Внимателно почистете с отделни тампони ушите, нослето, очичките. Срешете косичката с мека четчица, за да не допуснете образуването на коричка по главата. Редовното изрязване на ноктите ще предпази детето от одрасквания и наранявания по кожата.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.