Истината за бебетата

бременност

Всеки човек е бил бебе в корема на майка си.
Половите клетки при мъжа и жената са различни. Бебето се създава, когато се срещнат една мъжка полова клетка и една женска полова клетка. Те се сливат и образуват една нова клетка, от която започва да расте бебето.
Половите органи започват да работят едва когато децата пораснат, затова малките момиченца и момченца не могат да бъдат майки и бащи.

Женска полова системаЖенска полова система

Половите клетки на жената се наричат яйцеклетки. Всяка жена има много такива яйцеклетки, които се намират в яйчниците и. Всеки месец една яйцеклетка се отделя от единия яйчник (на другия месец от другия яйчник) и по яйцепровода достига до матката (нарича се още утроба и наподобява торбичка, в която расте бебето, докато е в корема на майка си). Матката е свързана с влагалището (тръба, която води вън от тялото на жената).

Когато в корема на жената няма бебе, яйцеклетката, която е стигнала до матката се разпада и заедно с кръв и парченца от маточната лигавица изтича през влагалището. Това кървене се нарича менструация (мензис), случва се всеки месец и трае средно 5 дни, през които жената носи превръзки или тампони. Първата менструация настъпва обикновено на 12-13 годишна възраст, но има и случаи, когато се появява по-рано или по-късно. Казваме, че момичето се е превърнало в жена.
Бебетата се раждат през отвора на влагалището. Този отвор е различен от тези, през които се пишка и ака (намира се между тях).

мъжка полова системаМъжка полова система

Половите клетки на мъжа се наричат сперматозоиди – те са много малки, милиони на брой и имат дълги опашки, с помощта на които се придвижват. Сперматозоидите се образуват в тестисите – двете торбички зад пениса (пишката). Те преминават по двата семепровода и излизат през отвора на пениса. Урината се изхвърля през същия отвор, но никога не излиза по едно и също време със спермата.

опложданеКак се правят бебетата?

За да се създаде бебе е необходимо да се осъществи полов акт между мъж и жена, казваме още, че мъжът и жената правят секс или любов. При половия акт пенисът нараства и става твърд. Мъжът го поставя във влагалището на жената. През отвора на пениса излизат милиони сперматозоиди, които навлизат в матката. Ако сперматозоидите срещнат яйцеклетка, един от тях се слива с нея, а останалите умират. Съединяването на двете клетки се нарича оплождане.

бременностОбразува се една нова клетка, която се разделя на две клетки, всяка от които отново се разделя на две клетки. Така делението продължава и се образува кълбо от клетки, което се нарича зародиш – това е бебето, което започва да расте. Тогава казваме, че жената е бременна, менструацията й спира, коремът и гърдите й започват да нарастват.

Бременност

Бебето живее в утробата на майката в продължение на 9 месеца. Тук то не може да се храни и диша само. То получава необходимите му хранителни вещества и кислород от майката. Храната и кислородът преминават по една специална връв, наречена пъпна връв, която е свързана в единия край с матката чрез плацентата, а в другия край с коремчето на бебето (пъпчето). Също по пъпната връв се изхвърлят отпадъците. Бебето плува в специална течност, но не може да се удави, тъй като не диша. Бебето продължава да расте. То се движи, рита, спи, чува звуци, а някой бебета дори си смучат палците. Заедно с него расте и коремът на майката. Към края на бременността бебето се разполага с главата надолу.

забременяванеРаждане

Когато бебето е вече достатъчно голямо, то се ражда – излиза от корема на майка си с главата напред през отвора на влагалището. Матката представлява здрав мускул, който започва да се свива и отпуска, влагалището се разширява, майката се напъва и бебето се изтласква навън. Всяко свиване на матката се нарича контракция. Водата, в която е плувало бебето изтича навън, а плацентата вече не е необходима и се изхвърля от тялото малко след раждането. Пъпната връв се прерязва и бебето става самостоятелен човек. В отделни случай бебето не може да се роди нормално и се налага цезарово сечение – корема на майката се разрязва и от там се изважда бебето. Раждането на дете е много уморително за майката и причинява болка, но е свързано с много радост, вълнения и щастие.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.