Раждане и контракции

РАЖДАНЕ И КОНТРАКЦИИ (contractio -lat. – сгъване,свиване)

маткаМатката е мускулен орган по форма подобен на круша, съставен от предимно мускулни влакна. Свивайки се тези мускулни влакна играят важна роля при раждането – генерират контракции.

Надлъжните мускулни влакна, съставят външния слой на матката. Те притежават свойството да се разтягат докато нараства плодът.Свиват се – контрахират към края на бременността. Подготвителните контракции (Braxton contractions) са сигнал, че скоро ще има раждане и подготвят матката за раждането. Шийката на матката (cervix uteri) има отвор към вагината и към кухината на матката. Много е важно до започване на раждането шийката да е „компетентна“ или казано на разбираем език функционално здрава с нейната основна функция по време на бременността – задържането на плода във вътрешността на матката. Изглаждането на шийката е сигнал за започнала родова дейност. В периода преди 36 гестационна седмица такава една шийка ни безпокои защото преждевременните раждания не са желателни J. Ние следим дължината на маточната шийка ултразвуково през бременността за да можем да реагираме на време при проблем от страна на шийката.

Започване на контракциите

контракцииТочната причина за започването на контракциите все още не е много ясна. Има множество фактори играещи роля за това, но засега никой не е в състояние да каже какво точно определя момента на започване на контракциите. Нивото на прогестерон у майката внезапно пада. Спадът предизвиква отделянето от хипофизата на жената един хормон наречен окситоцин, чието присъствие е от първостепенно значение за родовия акт. Окситоцина се прилага на жените, чиито контракции не са достатъчно силни. С него се прави и така наречения нон стрес тест за да се провокира раждане при жените на термин (за да не пренасят).
– Нивото на простагландините Е2 и F секретирани от самата матка, се повишава и причинява контракции, омекване на шийката като последната става мека, пропусклива и готова за раждане.

нормално ражданеМеханични фактори:

1. Разтягането на матката в даден момент предизвиква отделянето на простагландини – малко хипотетично но при повечето жени е така.
2. Главата на детето оказва натиск върху шийката. В резултат на натиска, който поражда навлязлата в таза глава на детето, чрез нервния рефлекс, тръгнал от нея, контракциите могат да започнат.
3. Механичното дразнене на матката, травми и т.н. могат да предизвикат контракции. След мануален преглед е малко вероятно да се развие бурна родова дейност (освен ако раждането не е започнало).
4. Резултат от контракциите е изглаждане на шийката.

Контракциите тръгват от дъното на матката към шийката. При всяка контракция дъното на матката се притиска към шийката и по този начин се изгонва плода. При слаби контракции може да се даде Кристелер (натиск върху фундуса с посока шийката).
При появата на първата контракция имате на разположение много време – между първите контракции и пълното разкритие на шийката на матката ще минат много часове. Безпокойте се ако текат води – пукнат околоплоден мехур. Слузестата запушалка на шийката е с воднист характер и може да се приеме като ПОМ.
Раждането наистина започва, ако почувствате силни болезнени контракции на около 10 минути, болки в областта на кръста. Поставете ръка на корема и ще почувствате как се втвърдява и как същевременно болките ви пронизват.
Раждането се характеризира с равномерни контракции – все по-чести, все по-дълги и все по-силни. Важно за жените е да напъват по време на контракциите. За да бъде налягането към шийката по-силно караме жените да вдишат и задържат въздуха.Това помага на напъна. Чувствате как контракцията се надига откъм малкия таз и става все по-болезнена, докато матката ви се втвърдява. Контракцията достига някакъв връх, след това се уталожава. През този период от време болката престава. Това е отпускането, преди надигането на нова контракция.
От започване на контракциите не пийте и не яжте нищо, защото в случай, че се наложи да ви поставят упойка е по-добре е да сте с празен стомах.
Ако се касае за 2-ро, или дори за 3-то раждане, тръгнете за родилния дом веднага след като контракциите започнат, защото разкритието при раждалите жени става по-бързо.

околоплодна течностИзтичането на околоплодната вода.

Сега вече знаете, че вашето бебе плува в амниотична течност, наречена околоплодна вода, която се съдържа в околоплодния мехур. По време на бременността е важно да се следи нейното количество. Отклоненията от нормата са опасни. Не пропускайте посещенията при проследяващия бременността АГ специалист.

Пукването на мехура и изтичането на водите може да предизвика:

Опасност от инфекция на детето и матката причинена от бактериите, идващи от влагалището;
Опасност пъпната връв да пролабира, което довежда до притискането и – риск за живота на бебето.

Ако мехура се пукне през втория – началото на третия триместер има риск за живота на бебето.
Ако ви изтече водата, незабавно тръгвайте за родилния дом. По възможност пътувайте легнала или поне полулегнала.

      Ако сте сама, при всички положения повикайте линейка да ви закара до родилния дом.
Постъпването в родилния дом в нормален случай се прави лист на родилката с подробни анамнестични данни и административни формалности.
Нормално е да се чувствате притеснена. Раждането е най-естественото нещо, при което имате късмет да ви помага цял медицински екип.

Естествено има редица рискове за майката и плода и затова препоръчваме лекарят да се ангажира персонално с вас, а не да попаднете на 1 смяна, да ви наблюдава 2ра смяна и да родите при трета смяна. Има риск този който ви изражда да ви види за първи път в периода на същинското раждане без да е запознат с историята на бременността и вашите желания.   – Обръсват ви, за да се открие и почисти перинеумът. По-добре го направете вие у дома. Проверяват разкритието на шийката. Обикновено е съвсем в началото и ви настаняват в предродилна зала, докато разкритието стане пълно. При пълно разкритие започва втория период на раждането свършващ с раждането на бебето.Третия период на раждането е до раждането на плацентата (доста рисков период понякога). След това ви наблюдаваме още 2 часа след което ви превеждаме във послеродова клиника. В някои клиники бебетата са при майките, в други клиники са при неонатолозите. Често за жените е по – добре да са сами за да починат пълноценно след раждането. Относно това бащата да наблюдава раждането мисля, че би било уместно само ако е акушер- гинеколог. От древни времена не са допускали мъжете на ражданията. Мисля от опита ми до сега, че това има по-скоро отрицателен отколкото положителен ефект. Ако раждането е с цезарово сечение може да се направи компромис мъжът да присъства защото по-малко се травмира ако гледа операция отколкото раждане.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.