Кърмене

Кърмене

Няма по-актуална и оспорвана тема от кърменето, когато стане дума за хранене на новороденото. Настойчивото популяризиране на изключителното кърмене предизвиква все по-голям интерес у младите майки. Преимуществата на този естествен източник на храна за бебето отдавна се популяризират и от неонатолози и педиатри. Те стават все повече, също като майките, които кърмят мотивирано. Защо световните тенденции в детското хранене намериха толкова сериозен отзвук у нас? Може би заради внушителния брой доказателства за преимуществата на майчината кърма. Защото отглеждането на здрави деца е изначален стремеж на всеки родител.

          Предлагаме ви професионално мнение по най-често задаваните въпроси за кърменето. Надяваме се отговорите да ви помогнат да направите своя избор за начина, по който ще бъде хранено детето ви. Защото, както казват специалистите – за кърменето се мисли още по време на бременността.

кърменеКои са най-важните доводи „за” кърменето?

В първите шест месеца от развитието на детето единствената храна, която отговаря на всички изисквания за рационално хранене, е майчината кърма. Продължително кърмените бебета не наддават излишно на тегло. Рискът от развитие на алергични заболявания е много по-малък. Значително по-рядко се разболяват от инфекции на дихателните пътища, възпаления на средното ухо, инфекции на храносмилателната система, инфекции на пикочните пътища. В по-късна възраст по-рядко страдат от диабет, ревматоиден артрит и тежки злокачествени заболявания. Кърмените деца имат доказано по-добро интелектуално развитие, защото някои от съставките на кърмата влияят върху развитието на мозъчните клетки. Те са емоционално по-свързани с майките си.
Кърменето оказва благоприятно влияние и върху самата жена. Известно е, че то повлиява за ранното възстановяване на матката след раждането. Жени, които кърмят продължително време, боледуват по-рядко от рак на млечната жлеза, от миоплазма на яйчниците, железодефицитна анемия. По-бързо възстановяват теглото си след раждането. Чувстват се по-спокойни и уверени.

кърменеКои са правилата за успешно кърмене?

Прилагайки правилата на успешното кърмене, жената може да обезпечи здравето на детето си и да създаде най-добри предпоставки за развитието му. Какво е необходимо за пълноценно кърмене:- Ранно захранване с майчина кърма още в първите 30-60 минути след раждането на бебето, когато сукателният рефлекс е най-силен.
Да не се ползват биберон-залъгалки или шишета за хранене, преди новороденото да е сложено да суче, за да не се създаде нагласа за друго хранене освен кърменето.
Майката и детето трябва да бъдат настанявани в една стая след раждането – общуването с бебето подпомага лактацията на родилката.
Гърдата трябва да се предлага на новороденото при всеки повод, когато и колкото иска. Това е необходимо не само за засищането му, но и за оптималното му емоционално състояние. Заради психическия комфорт на бебето е възможно то да бъде кърмено и 4 пъти в рамките на един час. След първия месец детето само разрежда часовете на кърменето. – Продължителността на кърменето определя детето – докато не пусне гърдата, не бива да бъде отделяно от нея.
Нощното кърмене е най-пълноценно, подпомага лактацията и предпазва жената от нова бременност до 6-ия месец след раждането в 96% от случаите.
Не бива да се премества бебето на другата гърда, преди само да е приключило с първата. Така се лишава от крайното (последното) мляко, което съдържа най-много мазнини.

Продължителното сукане осигурява по-добро функциониране на стомаха на новороденото.
Препоръчва се кърменето с голи гърди – контактът кожа с кожа. Детето се чувства добре, защото чува ударите на майчиното сърце, топлината на нейната кожа му напомня много на вътреутробния начин на живот, то се успокоява и започва да суче.
Даването на вода не е желателно, тъй като новороденото суче активно не защото е жадно, а защото е гладно. Ако все пак майката реши да дава вода, не бива да я подслажда.
Пробното кърмене не дава реална представа за количеството кърма, което поема детето. Може само да създаде притеснения, които да повлияят на лактацията и да предизвикат необосновано дохранване
Не е необходимо изцеждане на гърдите след всяко кърмене. При правилно организирано кърмене се произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Изцеждането се препоръчва само в случаи, когато е наложителна временна раздяла или ако майката работи.- Не се препоръчва миенето на гърдите повече от веднъж на ден, защото около ареолата са разположени т.нар. монтгомерови жлези, които отделят секрет. Той възпрепятства разраняването на зърната, специфичен е за всяка жена и привлича новороденото към майка му.

цезарово сечениеВъзможно ли е успешно кърмене след цезарово сечение?

След цезарово сечение при много майки се наблюдава забавяне на образуването на кърма, в отделни случаи това може да стане и след 9 дена и тогава дохранването е неизбежно. Ако майката възнамерява да кърми продължително детето си, дохранването с биберон е недопустимо. Щом детето остане при нея постоянно, дохранването с биберон трябва да бъде отменено. Тогава тя трябва да спазва следните правила:

за дохранване да се използва малка лъжичка или пипета;- да се дава изцедена майчина кърма (по възможност);

гърдата да се предлага преди и след дохранването;- през първите 10 дни да не се дават повече от 30 мл изкуствено мляко наведнъж.

По такъв начин даже при забавяне на идването на млякото и необходимост от дохранване майката ще може да кърми пълноценно.

Как се изгражда режим на бебето при кърмене на поискване?
През първите 2-7 дни, когато започва лактацията, бебето има нужда да суче често, на всеки 1-3 часа. Веднага след раждането се отделя коластра. Нейното количество е малко, но е достатъчно за новороденото. Същинското мляко се появява след няколко дни, но стимулите на сукането изграждат и поддържат млечната продукция. При установена лактация най-честият модел на кърмене е поне 8 кърмения за 24 часа (през деня и нощта).През първия месец нощните хранения са най-важни за осигуряване на адекватна стимулация за произвеждане на кърма. При кърмене на бебето до поискване (докато само пусне гърдата) то получава т.нар. крайно мляко, по-богато на мазнини, на мастноразтворими витамини и калории и това дава възможност да се изчака началото на следващото хранене след около 3 часа.Честото сукане стимулира пролактиновия рефлекс и регулира потока на кърмата. Ранни признаци за глад на бебето са: събуждане, слагане на ръцете в устата, движения на устните. Плачът е късен белег.Стилът на хранене на бебето и потокът от майчино мляко са различни.Продължителните хранения може да са признак за проблеми, затова кърменето трябва да бъде оценено от специалист.

От какво зависи съставът на кърмата?
Кърмата е с уникално съдържание. Не се влияе особено от храната, която жената приема. Жена, която отделя по литър, литър и половина кърма на 24 часа, има обичайния режим на хранене. Може да приема около литър течности повече – мляко, сокове. Има и храни, които биха повлияли на състава на кърмата. Алкохолът преминава в кърмата. Напитките с кофеин – кафе, кола, имат възбуждащ ефект – не трябва да се прекалява с консумацията им. Не бива да се рискува с консумацията на алергизиращи храни: фъстъци, цитрусови плодове, риба, чесън, бял лук. Те може да предизвикат реакция у детето. Кърмата може да бъде съхранявана в хладилник до 36 часа, без да настъпят промени в състава й. Годна за употреба е и замразената кърма – след размразяване на водна баня или стайна температура съставът й не се променя.

Какво трябва да е положението на бебето и майката за успешно кърмене?
За да суче бебето добре, трябва:
да го държите близко до себе си;
лицето му да е насочено към гърдата и главичката, раменете и тялото му да бъдат на една линия;
нослето или горната му устна да са срещу зърното;
бебето трябва да достига гърдата, без да се извива или протяга;
винаги трябва да се придвижва бебето към гърдата, а не гърдата към бебето.Бебето също трябва да се чувства удобно и сигурно по време на кърменето. Важно е то да засуче добре, защото в противен случай няма да може да изсуче достатъчно мляко по време на кърменето и може да разрани зърната ви.

Позиция на майката
Ако ви е по-удобно да кърмите седнали, гърбът ви трябва да е изправен, ако е необходимо – подпрян с възглавница. Ходилата трябва да са на равна повърхност, като бедрата и подбедриците образуват прав ъгъл. При нужда може да използвате възглавница, за да повдигнете бебето към гърдите си.При кърмене в легнало положение е за предпочитане да се обърнете настрани. Поставете възглавница под главата си така, че рамото ви да е опряно на леглото. Ако е необходимо, може да поставите възглавница и зад гърба си. Придържайте с една ръка гръбчето на бебето.

Кои са признаците на пълноценно сукане на бебето?
горната му устна е извита леко навън;
докосва с брадичка гърдата ви;
нослето е свободно;
ритъмът на сукане е от няколко дълбоки и дълги сукания, последвани от пауза.

Това са важните неща, които е добре да знаете за кърменето, за да извървите успешно „млечния път” заедно с детето си. В края на „пътуването” то ще е по-здраво и силно привързано към вас. А вие ще усетите радостта, която носи удовлетворението, че сте направили най-доброто за рожбата си.

Сп. „Моята бременност”

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.