Кърмене

Кърмене

Няма по-актуална и оспорвана тема от кърменето, когато стане дума за хранене на новороденото. Настойчивото популяризиране на изключителното кърмене предизвиква все по-голям интерес у младите майки. Преимуществата на този естествен източник на храна за бебето отдавна се популяризират и от неонатолози и педиатри. Те стават все повече, също като майките, които кърмят мотивирано. Защо световните тенденции в детското хранене намериха толкова сериозен отзвук у нас? Може би заради внушителния брой доказателства за преимуществата на майчината кърма. Защото отглеждането на здрави деца е изначален стремеж на всеки родител.

          Предлагаме ви професионално мнение по най-често задаваните въпроси за кърменето. Надяваме се отговорите да ви помогнат да направите своя избор за начина, по който ще бъде хранено детето ви. Защото, както казват специалистите – за кърменето се мисли още по време на бременността.

кърменеКои са най-важните доводи „за” кърменето?

В първите шест месеца от развитието на детето единствената храна, която отговаря на всички изисквания за рационално хранене, е майчината кърма. Продължително кърмените бебета не наддават излишно на тегло. Рискът от развитие на алергични заболявания е много по-малък. Значително по-рядко се разболяват от инфекции на дихателните пътища, възпаления на средното ухо, инфекции на храносмилателната система, инфекции на пикочните пътища. В по-късна възраст по-рядко страдат от диабет, ревматоиден артрит и тежки злокачествени заболявания. Кърмените деца имат доказано по-добро интелектуално развитие, защото някои от съставките на кърмата влияят върху развитието на мозъчните клетки. Те са емоционално по-свързани с майките си.
Кърменето оказва благоприятно влияние и върху самата жена. Известно е, че то повлиява за ранното възстановяване на матката след раждането. Жени, които кърмят продължително време, боледуват по-рядко от рак на млечната жлеза, от миоплазма на яйчниците, железодефицитна анемия. По-бързо възстановяват теглото си след раждането. Чувстват се по-спокойни и уверени.

кърменеКои са правилата за успешно кърмене?

Прилагайки правилата на успешното кърмене, жената може да обезпечи здравето на детето си и да създаде най-добри предпоставки за развитието му. Какво е необходимо за пълноценно кърмене:- Ранно захранване с майчина кърма още в първите 30-60 минути след раждането на бебето, когато сукателният рефлекс е най-силен.
Да не се ползват биберон-залъгалки или шишета за хранене, преди новороденото да е сложено да суче, за да не се създаде нагласа за друго хранене освен кърменето.
Майката и детето трябва да бъдат настанявани в една стая след раждането – общуването с бебето подпомага лактацията на родилката.
Гърдата трябва да се предлага на новороденото при всеки повод, когато и колкото иска. Това е необходимо не само за засищането му, но и за оптималното му емоционално състояние. Заради психическия комфорт на бебето е възможно то да бъде кърмено и 4 пъти в рамките на един час. След първия месец детето само разрежда часовете на кърменето. – Продължителността на кърменето определя детето – докато не пусне гърдата, не бива да бъде отделяно от нея.
Нощното кърмене е най-пълноценно, подпомага лактацията и предпазва жената от нова бременност до 6-ия месец след раждането в 96% от случаите.
Не бива да се премества бебето на другата гърда, преди само да е приключило с първата. Така се лишава от крайното (последното) мляко, което съдържа най-много мазнини.

Продължителното сукане осигурява по-добро функциониране на стомаха на новороденото.
Препоръчва се кърменето с голи гърди – контактът кожа с кожа. Детето се чувства добре, защото чува ударите на майчиното сърце, топлината на нейната кожа му напомня много на вътреутробния начин на живот, то се успокоява и започва да суче.
Даването на вода не е желателно, тъй като новороденото суче активно не защото е жадно, а защото е гладно. Ако все пак майката реши да дава вода, не бива да я подслажда.
Пробното кърмене не дава реална представа за количеството кърма, което поема детето. Може само да създаде притеснения, които да повлияят на лактацията и да предизвикат необосновано дохранване
Не е необходимо изцеждане на гърдите след всяко кърмене. При правилно организирано кърмене се произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Изцеждането се препоръчва само в случаи, когато е наложителна временна раздяла или ако майката работи.- Не се препоръчва миенето на гърдите повече от веднъж на ден, защото около ареолата са разположени т.нар. монтгомерови жлези, които отделят секрет. Той възпрепятства разраняването на зърната, специфичен е за всяка жена и привлича новороденото към майка му.

цезарово сечениеВъзможно ли е успешно кърмене след цезарово сечение?

След цезарово сечение при много майки се наблюдава забавяне на образуването на кърма, в отделни случаи това може да стане и след 9 дена и тогава дохранването е неизбежно. Ако майката възнамерява да кърми продължително детето си, дохранването с биберон е недопустимо. Щом детето остане при нея постоянно, дохранването с биберон трябва да бъде отменено. Тогава тя трябва да спазва следните правила:

за дохранване да се използва малка лъжичка или пипета;- да се дава изцедена майчина кърма (по възможност);

гърдата да се предлага преди и след дохранването;- през първите 10 дни да не се дават повече от 30 мл изкуствено мляко наведнъж.

По такъв начин даже при забавяне на идването на млякото и необходимост от дохранване майката ще може да кърми пълноценно.

Как се изгражда режим на бебето при кърмене на поискване?
През първите 2-7 дни, когато започва лактацията, бебето има нужда да суче често, на всеки 1-3 часа. Веднага след раждането се отделя коластра. Нейното количество е малко, но е достатъчно за новороденото. Същинското мляко се появява след няколко дни, но стимулите на сукането изграждат и поддържат млечната продукция. При установена лактация най-честият модел на кърмене е поне 8 кърмения за 24 часа (през деня и нощта).През първия месец нощните хранения са най-важни за осигуряване на адекватна стимулация за произвеждане на кърма. При кърмене на бебето до поискване (докато само пусне гърдата) то получава т.нар. крайно мляко, по-богато на мазнини, на мастноразтворими витамини и калории и това дава възможност да се изчака началото на следващото хранене след около 3 часа.Честото сукане стимулира пролактиновия рефлекс и регулира потока на кърмата. Ранни признаци за глад на бебето са: събуждане, слагане на ръцете в устата, движения на устните. Плачът е късен белег.Стилът на хранене на бебето и потокът от майчино мляко са различни.Продължителните хранения може да са признак за проблеми, затова кърменето трябва да бъде оценено от специалист.

От какво зависи съставът на кърмата?
Кърмата е с уникално съдържание. Не се влияе особено от храната, която жената приема. Жена, която отделя по литър, литър и половина кърма на 24 часа, има обичайния режим на хранене. Може да приема около литър течности повече – мляко, сокове. Има и храни, които биха повлияли на състава на кърмата. Алкохолът преминава в кърмата. Напитките с кофеин – кафе, кола, имат възбуждащ ефект – не трябва да се прекалява с консумацията им. Не бива да се рискува с консумацията на алергизиращи храни: фъстъци, цитрусови плодове, риба, чесън, бял лук. Те може да предизвикат реакция у детето. Кърмата може да бъде съхранявана в хладилник до 36 часа, без да настъпят промени в състава й. Годна за употреба е и замразената кърма – след размразяване на водна баня или стайна температура съставът й не се променя.

Какво трябва да е положението на бебето и майката за успешно кърмене?
За да суче бебето добре, трябва:
да го държите близко до себе си;
лицето му да е насочено към гърдата и главичката, раменете и тялото му да бъдат на една линия;
нослето или горната му устна да са срещу зърното;
бебето трябва да достига гърдата, без да се извива или протяга;
винаги трябва да се придвижва бебето към гърдата, а не гърдата към бебето.Бебето също трябва да се чувства удобно и сигурно по време на кърменето. Важно е то да засуче добре, защото в противен случай няма да може да изсуче достатъчно мляко по време на кърменето и може да разрани зърната ви.

Позиция на майката
Ако ви е по-удобно да кърмите седнали, гърбът ви трябва да е изправен, ако е необходимо – подпрян с възглавница. Ходилата трябва да са на равна повърхност, като бедрата и подбедриците образуват прав ъгъл. При нужда може да използвате възглавница, за да повдигнете бебето към гърдите си.При кърмене в легнало положение е за предпочитане да се обърнете настрани. Поставете възглавница под главата си така, че рамото ви да е опряно на леглото. Ако е необходимо, може да поставите възглавница и зад гърба си. Придържайте с една ръка гръбчето на бебето.

Кои са признаците на пълноценно сукане на бебето?
горната му устна е извита леко навън;
докосва с брадичка гърдата ви;
нослето е свободно;
ритъмът на сукане е от няколко дълбоки и дълги сукания, последвани от пауза.

Това са важните неща, които е добре да знаете за кърменето, за да извървите успешно „млечния път” заедно с детето си. В края на „пътуването” то ще е по-здраво и силно привързано към вас. А вие ще усетите радостта, която носи удовлетворението, че сте направили най-доброто за рожбата си.

Сп. „Моята бременност”

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.