Хипотрофии в детска възраст

Хипотрофии (белтъчно-енергийната недостатъчност) в детска възраст.

Хипотрофията или белтъчно-енергийната недостатъчност е синдром с широк спектър от патологични прояви възникнали в детския организъм в резултат на продължително недоимъчно хранене и преди всичко поради недостиг на енергия и белтъчини.  Най-често се засягат децата в кърмаческа и ранна детска възраст. Хипотрофията се характеризира преди всичко със забавяне на наддаването или прогресивно спадане на телесната маса и изчерпване на подкожната мастна тъкан съпроводено от редица нарушения особено от стана на храносмилателната система.

Белтъчно-енергийната недостатъчност се разделя на три степени:

  1. Хипотрофия първа степен – подкожната мастна тъкан намалява по корема и гърдите, а телесната маса 10 – 20 % под нормата за ръста, който е в нормата за възрастта. Общото състояние е добро.
  2. Хипотрофия втора степен – подкожната мастна тъкан изчезва по тялото и намалява по крайниците. Кожата е бледа с намален тургор. Телесната маса е 20 – 40 % под нормата за ръста, който изостава под нормата за възрастта. Общото състояние на детето е нарушено. (децата са неспокойни или апатични, с намален апетит, често боледуват от инфекции)
  3. Хипотрофия трета степен (атрофия) – подкожната мастна тъкан изчезва по цялото тяло, включително и по лицето. Телесната маса е с повече от 40 % под нормата за ръста, растежа спира. Общото състояние е много тежко. Децата са отпуснати със сивкав цвят, суха и набръчкана кожа, със силно намален тургор и силно намален мускулен тонус. Нарушени са дишането и сърдечната дейност. Атрофичните деца често боледуват от респираторни и чревни инфекции. Нормално дебелината на кожната гънка е 1, 1 ½  см.

Лечение. Ефикасно лечение може да се постигне само след отстраняване на причините, които обуславят хипотрофиите – коригиране на хранителния дефицит.

Хипотрофия първа, втора и трета степен се извършва от личен лекар и педиатър. Тук водеща роля има и диетата – двуетапно лечения.

  1. През първия етап се препоръчва даването на майчина кърма по 70-100 килокалории/кг. или 100-150 ml мляко/кг. Дава се на малки порции в 7-10 хранения през 2 часа. За 7-8 дни да се достигне до 140 килокалории.
  2. През втория етап, калориите са същите но количеството на белтъците се покачва до 3-3,5 гр. на тегло дневно. Назначават се поливитаминозни терапии – витамин С, А от група В.
Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.