Профилактика в детската възраст. Имунизационен календар

Профилактика в най-широк смисъл на думата означава осигуряване на всички необходими условия за правилно развитие и отглеждане и възпитание на детето, така че то не само да не се разболява, но при въздействие на патологични фактори у него да се справя успешно без тежки последици. В зависимост от времето на започване от естественото и както и от конкретните и задачи профилактиката бива:

1. Антенатална профилактика – започва от момента на  забременяването. Тя включва предпазване на бременната от вредните влияние на околната среда, забрана на нощен и опасен труд, осигуряване на правилно и пълноценно хранене, избягване на тютюнопушене и алкохол, изключване на контакти с инфекции, които увреждат плода, Важна задача на антенаталната профилактика е да осигури раждането на доносено дете, тъй като недоносените са по-слабо устойчиви, много по-често боледуват и имат по-висока смъртност.

2. Постнатална профилактика – започва от раждането и продължава до края на юношеството. Освен към укрепване на устойчивостта на организма тя се насочва и към предпазване на децата от характерните за съответната възраст период заболявания:

  • Кърмачето – от рахит, хипотрофия, анемия и диария;
  • Децата от ранната и предучилищната възраст – от остри инфекциозни заболявания, злополуки и отравяния;
  • Децата от училищна възраст – от гръбначни изкривявания, неврози и злополуки.

3. Обща диспозиционна профилактика – има  за цел да създаде по-висока естествена обща устойчивост на детския организъм, чрез правилно и пълноценно хранене подходящ дневен режим, закаляващи процедури, физкултура и други хигиенни мероприятия.

4. Специфична диспозиционна профилактика – цели да създаде у детето изкуствен имунитет към най-важните и тежки инфекциозни заболявания. Това се постига чрез активна имунизация (ваксинация) срещу хепатит В, туберкулоза, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, паротит, рубеола, грип и др. За да произвежда детския организъм специфични противотела различните ваксини се правят последователно по специален план (имунизационен календар на Република България).

5. Експозиционна профилактика – има за задача да предпазва младия организъм от вредните фактори на околната среда създаващи условия за възникване на заболявания включващи и инфекциозни заболявания, настъпването на злополуки и др. Условията на живот трябва да бъдат такива че да не се допуска среща на детето с инфекциозно болни, да не се излага на опасност от отравяния, транспортни и други злополуки. Тук спадат и изискванията за предпазване на децата от вътреболнични инфекции.

6. Докато първичната профилактика има за задача да предотврати заболявания въобще, то вторичната профилактика цели да не се допуска рецидивирането и хронифицирането на заболяването. Това изисква ранна диагноза и своевременно лечение на тежките заболявания. Пример за значението на вторичната профилактика е ревматичната болест – правилно и системно проведената вторична профилактика предпазва детето от рецидиви на заболяването и клапни увреждания на сърцето. Вторичната профилактика включва и рехабилитацията след някои тежки заболявания с цел избягване на остатъчните явления, както и професионално ориентиране на такива деца.

ваксини

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.