Смесено и изкуствено хранене. Адаптирани млека

Какво представлява смесеното и изкуственото хранене? Какво съдържат адаптираните млека?

Ако детето не изсуква достатъчно от двете гърди, ако се събужда гладно или не наддава на тегло най-вероятно то не получава достатъчно кърма. За установяване на това се практикува т. нар. пробно кърмене при теглене на детето, преди и след кърмене. Преди да се даде добавка към кърмата е необходимо да се изключат възможните причини за недостатъчна лактация:

  1. грешки в начина на кърмене поради което детето не изсуква достатъчно;
  2. недостатъчно хранене, почивка или тревоги на майката, който намаляват лактацията;
  3. леко заболяване на детето предизвикващо безапетитие и причиняващи намаление на телесната маса;

Смесено е храненето, при което поради хипогалактия на майката преди 6 месечна възраст, част от недостатъчната майчина кърма се допълват с хуманизирано краве или друго животинско мляко. Не бива прибързано да се преминава към смесено хранене, а едва след доказване на хипогалактия при майката. Добавъчните порции мляко се дават след всяко кърмене, като млякото се дава с лъжичка Практиката да се заменят няколко кърмения с даване на хуманно мляко е погрешна и води до засилване на хипогалактията.

Напоследък широко се използва т.нар. хуманизирано или адаптивно мляко. Нарича се така, защото количествения и качествения им състав е адаптиран до майчината кърма. Всички те имат като изходен продукт краве мляко.

Квасено мляко с 3% захар може също да бъде използвано при смесено изкуствено хранене след навършване на 5 месечна възраст и при липса на адаптивно мляко. През първите 4 месеца се използва разредено 2/3 квасено мляко с 5% захар. Разреждането се прави с 3% оризова отвара в съотношение 2 части мляко 1 част отвара и се подслажда със захарен сироп. От 5-тия месец квасеното мляко не се разрежда.

Изкуствено хранене. Изкуствено е онова хранене, при което детето е лишено напълно от майчина храна и се храни с животинско мляко (адаптирано или квасено) със съответни храни за захранване. По своя състав кравето мляко се различава значително от майчината кърма, що се касае за количествено съдържание на белтъчини и соли, които в краве мляко са повече, докато в майчината процентното съдържание на въглехидрати е по-голямо. Белтъчините в кравето мляко са за сметка на казеина, който е трудно смилаем. Мазнините в кравето мляко са наситени мастни киселини. Най-голямо предимство на майчиното мляко е, че е стерилно, докато кравето мляко е нестерилно  с различни микроорганизми.

адаптирано мляко  

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.