Смесено и изкуствено хранене. Адаптирани млека

Какво представлява смесеното и изкуственото хранене? Какво съдържат адаптираните млека?

Ако детето не изсуква достатъчно от двете гърди, ако се събужда гладно или не наддава на тегло най-вероятно то не получава достатъчно кърма. За установяване на това се практикува т. нар. пробно кърмене при теглене на детето, преди и след кърмене. Преди да се даде добавка към кърмата е необходимо да се изключат възможните причини за недостатъчна лактация:

  1. грешки в начина на кърмене поради което детето не изсуква достатъчно;
  2. недостатъчно хранене, почивка или тревоги на майката, който намаляват лактацията;
  3. леко заболяване на детето предизвикващо безапетитие и причиняващи намаление на телесната маса;

Смесено е храненето, при което поради хипогалактия на майката преди 6 месечна възраст, част от недостатъчната майчина кърма се допълват с хуманизирано краве или друго животинско мляко. Не бива прибързано да се преминава към смесено хранене, а едва след доказване на хипогалактия при майката. Добавъчните порции мляко се дават след всяко кърмене, като млякото се дава с лъжичка Практиката да се заменят няколко кърмения с даване на хуманно мляко е погрешна и води до засилване на хипогалактията.

Напоследък широко се използва т.нар. хуманизирано или адаптивно мляко. Нарича се така, защото количествения и качествения им състав е адаптиран до майчината кърма. Всички те имат като изходен продукт краве мляко.

Квасено мляко с 3% захар може също да бъде използвано при смесено изкуствено хранене след навършване на 5 месечна възраст и при липса на адаптивно мляко. През първите 4 месеца се използва разредено 2/3 квасено мляко с 5% захар. Разреждането се прави с 3% оризова отвара в съотношение 2 части мляко 1 част отвара и се подслажда със захарен сироп. От 5-тия месец квасеното мляко не се разрежда.

Изкуствено хранене. Изкуствено е онова хранене, при което детето е лишено напълно от майчина храна и се храни с животинско мляко (адаптирано или квасено) със съответни храни за захранване. По своя състав кравето мляко се различава значително от майчината кърма, що се касае за количествено съдържание на белтъчини и соли, които в краве мляко са повече, докато в майчината процентното съдържание на въглехидрати е по-голямо. Белтъчините в кравето мляко са за сметка на казеина, който е трудно смилаем. Мазнините в кравето мляко са наситени мастни киселини. Най-голямо предимство на майчиното мляко е, че е стерилно, докато кравето мляко е нестерилно  с различни микроорганизми.

адаптирано мляко  

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.