Остри пневмонии в кърмаческа и ранна детската възраст

Пневмония може да се развие като усложнение на инфекциите на ГДП. Възпалителния процес може първично да ангажира белия дроб или да е вторичен – в резултат на друго заболяване.

Възрастовите особености на детския организъм определят спецификата в клиничния ход при отделните възрастови групи. Пневмониите при новородените показват съществени различия в сравнение с тези при по големи деца и възрастни. Причинителите са различни бактерии и вируси – пневмококи, стафилококи, стрептококи хемофилус инфлуенце, парамиксовируси, особено респираторно-синсициатния вирус и парагрипни вируси, аденовируси, микоплазми, гъбички, рикетсии. Обичайният начин за проникване на инфекцията е въздушно-капков.

Патогенеза. Играят роля 2 фактора:

  1. Интоксикацията от болестотворните причинители и смущенията в обмяната на веществата;
  2. Дихателна недостатъчност.

Пневмонии в периода на новороденото:

1. Вродени пневмонии възникват при ранно пукване на околоплодния мехур, продължително раждане или при заболяване на бременната (сепсис, грип). В около 50% от случаите са причина за смъртта на плода.  За тях трябва да се мисли, когато признаците на пневмония се установят в първите 24-48 часа след раждането.

Клинична картина. Наличие на асфиктични пристъпи, ноздрено дишане, пяна на устата. Прогнозата е лоша.

2. Аспирационни пневмонии – възникват при аспирация на инфектиран материал (околоплодна течност, кръв, вагинални секрети). Децата могат  да аспирират и по-късно при хранене с кърма или други адаптирани млека. Обикновено се раждат с асфикция, дишането е ускорено и неправилно, налице е ноздрено дишане и пяна на устата, температурата не е повишена. Прогнoзата е лоша.

Лечение. Антибиотици, кислородотерапия, сърдечно-съдови средства, витаминотерапия.

3. Ателактатични пневмонии. Наблюдават се най-често при новородени с мозъчни увреждания в резултат на родови травми. При неправилно дишане, белият дроб не се разгъва достатъчно. Новородените са бледи, дишането е учестено и затруднено.

пневмония4. Пневмонии причинени от Грам отрицателна флора (хемофилус инфлуенце, псевдомонас, клебсиела и др.). Повечето от тях се явяват вътреболнични инфекции, насложени върху инфекции на ГДП. Заразяването става по въздушно-капков път, но също така чрез инструментариума, апаратурата и инвентара в отделенията за недоносени, хитрофични и в отделение за интензивни грижи. Причиняват тежки прогресиращи двустранни пневмонии с бърза еволюция и летален изход. Трудно се подават на лечение с антибиотици.

Пневмонии при недоносени:

1. При недоносените най-често се наблюдават ателактатични и аспирационни пневмонии. Ранен признак са пристъпите на цианоза и асфикция, пяна на устата. Дишането е неправилно с апноични паузи, общото състояние е силно увредено, не приемат кърма, повръщат, теглото им спада.

2. Пневмоцистова пневмония – причинява се от пневмоцистис карина. Засяга предимно недоносени и хипотрофични деца на възраст от 2-6 месеца. Заразяването става по аерогенен път. Инкубационният период е от 10 до 40 дни. Заболяването започва постепенно, без повишена температура, детето загубва апетит, спада на тегло, появява се суха кашлица, характерно е прогресивно нарастващата дихателна недостатъчност (тахипнея до 80-100 в минута, диспнея), налице са физикални и рентгенови промени.

Диагнозата се потвърждава чрез откриване на причинителя в трахеален секрет или белодробен пунктат. Значение има и РСК.

Лечение – хоспитализация в изолатор, ефикасно е лечението е пентамици. С успех се прилагат и медикаменти от групата на сулфонамидите, Прогнозата е съмнителна, навременно лечение снижава значително леталитета.

пневмонияПневмонии в кърмаческа възраст:

1. Стафилококови пневмонии – срещат се най-често в кърмаческия период и в периода на новороденото. Стафилококите нормално се намират в дихателните пътища на детето. Те стават патогенни при определени условия – намалена резистентност на макроорганизма, повишена вирулентност на микроорганизма.

Източник на стафилококи са гнойни, кожни инфекции, заболявания на лигавиците, мастит на майката.

Клинична картина – началото е остро и драматично, започва с признаци от стана на ГДП – хрема, кашлица, повишена температура. Постепенно се появява тахипнея, диспнея, цианоза. Заболяването протича тежко и се съпровожда от усложнения – белодробен абсцес, пневмоторика, плеврален излив.

За да се избегне стафилококов хоспитализъм персонала трябва да спазва стриктна лична хигиена и да извършва щателно дезинфекциране на всички предмети намиращи се в стаята на болния. Въздуха трябва да се пречиства под действието на бактерицидни лампи или чрез облъчване с кварцова лампа.

Лечение – полусинтетични пеницилини, цефалоспорини, аминоглюкозиди, вливане на антистафилококова плазма.

2. Интерстициална пневмония. Причинява се най-често от вируси, по-рядко от бактерии (като златистия стафилокок).

Клинична картина – започва остро с повишена температура, кашлица, учестено и затруднено дишане, цианоза. Протичането е тежко поради засягане на еластичната тъкан в интерстициума.

Лечение – антибиотици, кислородотерапия, симптоматични средства.

 

пневмонияПневмонии при по-големите деца:

Причинява се от пневмококите. Тя е израз на генерализирана реакция на организма сенсибилизиран по отношения на пневмококите и техните протеини. Израз е на зряла реакция на детския организъм, затова се среща при по-големи деца.

Клинична картина – започва остро с повишена температура до 40 градуса, дишането става тежко, общото състояние се влошава. След закашляния децата отделят ръждиви храчки. След около една седмица спада кризата и настъпва подобрение на общото състояние.

Усложнения – гноен менингит, перитонит, абсцес, плеврален излив

Лечение – антибиотици от групите на пеницилините и цефалоспорините, антипиретици, сърдечно съдове средства, витамини.

Атипични пневмонии – причиняват се от вирусите на орнитозата и пситакозата.

Клинична картина – започва остро с повишена температура, главоболие, отпадналост, дразнеща кашлица и пристъпен характер. Продължава 7-10 дни. Протичането е благоприятно.

Лечение – антибиотици от групата на тетрациклините.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.