Готова ли съм за бебе?

бебеКоя е най-подходящата възраст за бебе?

Коя е най-подходящата възраст за жената да има дете, и какво е значението на физическото и емоционално състояние?

Лекарското мнение е, че най-добре е жената да роди първото си дете преди 30 години, като пикът на фертилността е между 25 и 30 години, и започва да спада след 30-те години. Жените в тази възраст са като цяло здрави, без хронични заболявания и имат повече енергия.

Причини да се изчака.

Много често нещата се случват не така, както сме ги планирали. Случва се да изчакаме развитие в кариерата, купуване на собствено жилище, и дори намиране на подходящ партньор. Младите жени на 20 години не са готови емоционално да станат майки – отговорността, лишенията, коренната промяна в живота са все причини да се отложи това важно събитие за по-далечното бъдеще. Тенденцията е още по-ясно изразена. Преди двадесетина година жените в България раждаха своето първо дете в доста по-ранна възраст, отколкото днес. И докато преди време в обществото се гледаше с лошо око на жена, която ражда своето първо дете на 35 години, то днес това не прави впечатление на никого и е нещо съвсем нормално.

Рискове от дефекти на плода.

Рисковете за бебе с вроден дефект се увеличават с възрастта на майката. 1 на 1400 бебета се ражда със синдром на Даун от двадесетгодишните, докато при четиридесетгодишните вероятността е три пъти по-голяма. Самата възраст не може да бъде ясен критерий. Съществуват и други фактори, като семейна история, генетична история, начин на живот, хронични заболявания, които могат да се окажат от решаващо значение. Жените след 35 години са по-склонни да развият гестационен диабет и прееклампсия.

Здрава жена, здраво бебеimagesmamybaby2

Няколко медицински проучвания сочат, че здравата бременна жена между 34 и 44 години, има същия шанс да износи здраво бебе, сравнена с бременна 25-годишна жена. Така че когато става въпрос за раждането на здраво бебе от основно значение е физическото здраве на бъдещата майка. Но какво се случва всъщност? Съвсем закономерно с напредването на възрастта се увеличават и здравословните проблеми, умората по време на бременност е по-голяма, увеличава се и рискът от малформации на плода. Но най-голямата заплаха е фертилността, която драматично спада след 35 години. Причината е в яйцеклетките и хромозомите в тях. Тъй като жените се раждат с определен запас от яйцеклетки, това означава, че 35 годишната жена има 35 годишни яйцеклетки. Жените в по-напреднала възраст би трябвало да правят повече изследвания преди и по време на самата бременност, за да се избегнат скритите рискове.

мама и бебеЗряло майчинство

Много жени определят себе си за “готови” именно на 30 години, та дори и повече. До тази възраст имат възможност да попътуват, да създадат социални контакти, да завършат висшето си образование и да изградят кариера. Жените в по-зряла възраст доста често признават, че не биха били толкова всеотдайни майки, ако бяха родили на 20 години. Като цяло е важно да се отбележи и физическото състояние преди бременността – начина на живот, храненето, двигателната активност, тютюнопушенето и килограмите.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.