Кексове и мъфини

Кексовете са неразделна част от сладкарството. Техните рецепти присъстват още в бабините и мамини тефтери и се предават от майка на дъщеря, между колежки и съседки и т.н. Сега има по-„модерни“ варианти на кексове, защото и продуктите с които разполагаме са много по-разнообразни, но пък далеч по-некачествени. Затова и всеки от нас си спомня с носталгия и умиление вкусовете от детството, които за жалост нашите деца никога няма да познават. Правенето на добър кекс може и да изглежда лесно и просто, но колкото е лесно толкова и не е. Въпреки, че минавам за добър кулинар и стихията ми е в кухнята, то доста несполуки съм претърпявала с кексове в началото. Е, всички ахкаха колко са прекрасни и за по-неумятните домакини сигурно бяха такива, но аз си знаех, че не е така, пък и понеже съм перфекционист по природа все си намирах кусури. Та през годините на проби и грешки си направих някои изводи и ще ги споделя с вас. Определено не съм открила аз топлата вода, но всичко което знам съм учила сама като съм пробвала, тъй като преди време информацията беше ограничена. Сега сайтовете и форумите са пълни – само да има желание човек да се учи.

За да имате вкусен и добър резултат при направата на кексове и мъфини, е нужно да спазвате следните правила:

1. Продуктите да са пресни и със стайна температура.

2. Брашното да е пресято. Ако го направите 2-3 пъти ще е още по-добре. Така се вкарва въздух в него и кекса става още по-пухкав.

3. Бъркането до побъркване не винаги е необходимо. Много кексове и мъфини бъркам на ръка с тел или вилица и резултата пак е прекрасен. При по-голямата част от мъфините миксер не се ползва и тестото се бърка с тел или вилица. При тях дългото разбиване с миксер изобщо не е препоръчително. Някои от рецептите обаче искат добро разбиване, особено ако белтъците се бият отделно и тогава миксера е безценен помощник. Ако е необходимо подобно добро разбиване, то обикновено е специално упоменато в рецептата. При кексовете без набухвател, също е задължително дългото и добро разбиване, понеже увеличаването на обема на кекса се дължи на въздуха в тестото, а не на набухвател.

4. Наличието на добра незалепваща форма ще ви е само от полза и бих казала, че е задължително условие. И старите форми намазани с мазнина и поръсени с брашно вършат работа, но защо да не си улесним живота с новите технологии? Силиконовите форми също вършат доста добра работа, пък и се предлагат с различни релефи и шарки. Даже обаче да имате някоя стара алуминиева форма под ръка, тя също би свършила прекрасна работа, защото на помощ идва хартията за печене и ролята на незалепващото покритие отпада. Дълбочината на кексовата форма също е много важна и до голяма степен определя вида на Вашия кекс. Колкото е по-дълбока формата, толкова кекса Ви ще е по-висок и обемен и ще набухва на височина, а няма да се разлива на ширина.

5. Стигам до най-важното условие, за да имате перфектните кексове и мъфини според мен – ПЕЧЕНЕТО. Добра и модерна фурна с плавно регулиращи се градуси е добре дошла. Даже и да не е такава, то всяка домакиня си познава фурната и това не би трябвало да е проблем. През годините пробвах различни начини на печене, но съм най-доволна от следния: включвам фурната на необходимите градуси на горен и долен реотан още преди да почна да приготвям тестото за кекса. След като кекса е вече във формата, изключвам горния реотан и оставям на долно печене. След като кекса се надигне добре, включвам отново горния реотан и допичам кекса на горно и долно печене. Печенето на мъфините е с около 10 – 15 минути по-кратко от това на кексовете от същото тесто. Това разбира се е ориентировъчно – трябва да се наблюдава и пробва.

6. По време на печенето или поне през първите 30 – 35 минути фурната не се отваря в никакъв случай, понеже студеният въздух, който ще нахлуе ще спихне кекса, а ние не искаме труда ни да отиде на вятъра. След като кекса се е надул и е хванал хубава горна коричка, може да отворим много бързо и не напълно фурната и да проверим като го боцнем с клечка за зъби дали е готов. Ако по нея няма тесто изключваме фурната и оставяме кекса още десетина минути вътре или го вадим внимателно и го оставяме на топло. Целта е да не се понижава рязко температурата от което творението ни може да пострада. След като леко се е поохладил нашия шедьовър го вадим от формата и довършваме декорацията му. Това, което следва го значт всички, дори тези, които не са стъпвали в кухнята. Успешно кексоправене и да ви е сладко!

РЕЦЕПТАТА ЗА ВСЕКИ КЕКС ЩЕ НАМЕРИТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ НА СЪОТВЕТНАТА СНИМКА ОТ ГАЛЕРИЯТА ПО-ДОЛУ!

Кексове и мъфини

 

 Солени кексове и мъфини

 

 Автор: Елена Иванова

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.