Туршии

Туршиите са неразделна част от зимнината на българина, която той приготвя от векове. Те присъстват на зимната трапеза, като правят компания на чашата домашна ракийка или на вкусната гозба. Без тях не минава и нито един зимен празник, както и посрещането на скъпи гости. В миналото това е бил и почти единственият начин за съхранение на зеленчуци. Нашите баби и прабаби са разчитали предимно на осоляването и естествената ферментация (разбира се и на сушенето), като за консерванти са се използвали хрян, синап, смокинови листа и др. Сегашните модерни подправки и добавки са били непознати или недостъпни. В днешно време разнообразието от продукти, овкусители, подправки и начини за консервиране са много по-големи, но често предпочитаме старите, традиционни и много по-здравословни рецепти предавани от поколение на поколение. Днес целогодишно се намират пресни и замръзени зеленчуци, консерви в буркани или кутии по магазините, така че по-мързеливичките домакини могат да си спестят правенето на зимнина. Някои предпочитат фризера, други купуват готови консерви от магазина…

Нищо обаче не може да се сравни с домашно приготвената и то с любов туршийка или друга зимнина. Ако пък е и с домашно отгледани зеленчуци и плодове, то вкусът е наистина ненадминат и запомнящ се. Приготвянето на зимнина и в частност на туршии не е никак трудно и с тях може да се справи дори начинаеща домакиня, стига да спазва пропорциите и съставките или да съчетава свои такива правилно като знае основните принципи и правила. Тук ще ви предложа някои от моите любими рецепти на туршии и зимни салатки, изпитани и правени многократно през годините или други такива, които са ме впечатлили. Едни са съвсем простички, но много вкусни, други малко по-сложни и връткави, но резултатът си заслужава. ОПИТАЙТЕ!

РЕЦЕПТАТА ЗА ВСЯКА ТУРШИЯ И САЛАТА ЩЕ НАМЕРИТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ НА СЪОТВЕТНАТА СНИМКА ОТ ГАЛЕРИЯТА ПО-ДОЛУ, КОЯТО СЕ ЯВЯВА ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА!

 

АВТОР: ЕЛЕНА ИВАНОВА

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.