Австрийска кухня

Историческото развитие на Австрия е оставило своя отпечатък и в нейната кухня. Австрийската империя включвала население от различни националности, така че кухнята представлява букет от унгарски гулаш, полски бигос, сръбски шашлик, чешки кнедли. Разбира се наред с тях Австрия се слави и със своите типично австрийски специалитети, главно виенски. Много от тях са придобили и международна известност, като например виенският шницел, тиролски кнедли, виенските кифли и виенският гулаш ябълковият щрудел. Характерно за Австрийската кухня е приготвянето на ястия с много лук и гъша мас.

Рибата е любимата храна на австрийците, тъй като се намира в изобилие в реките и езерата на тази страна.
Приготвянето на храната, общо взето, е много опростено. Характерен за австрийската кухня е аспикът – желиране на различни продукти – месо, яйца, птици, зеленчуци. Многобройни са рецептите и за тестени изделия – бисквити, кейкове, щрудел, торти обикновенно със сметана и плодове: череши, ягоди, орехи, лешници, ябълки и др. Кнедлите се сервират със супа и с много блюдо. Топлите десерти – палачинките с конфитюр или орехи са станали специалитет.

Ето и малко история:
От 6 век на земите на днешна Австрия започва непрекъснато заселване с баварци, които прогонват проникващите от изток авари и славяни.

В края на 8 век франкският владетел Карл Велики създава маркграфството Каролин между реките Енс, Рааб и Драва, за да предотврати нахлуването на аварите. През 907 г. маркграфството e унищожено от маджарите. През 955 г. Ото Велики успява да победи маджарите и отново да си спечели земите. Между 976 г. и 1246 г. владетелите от рода Бабенберг в Австрия допринасят много за разрастването и. Те построяват градове, пътища, насърчават занаятчийството.

Смъртта на последния владетел от този род е последвана от политическа несигурност. Възходът на Австрия се свързва и с династията на Хабсбургите. През 1282 г. крал Рудолф I дава на синовете си в ленно владение Херцогство Австрия. По–късно Хабсбургите завоюват херцогствата Щирия, Каринтия и Тирол с договор за наследство и добавят към владенията си и Гюрц и Истрия с Триест. През 1522 г. династията на Хабсбургите се разделя на 2 направления – испанско-холандско и австро-германско.
Източник: Световна кухня на Надя Пери

Рецептите може да намерите тук:

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.