Рецепти от Американската кухня

Едва ли има по-космополитно общество от американското. Тук са струпани хора от всички краища на света. Първите бели заселници в Северна Америка съчетават характерните за собствените им страни кулинарни рецепти и технологии, които приспособяват към климата и отглежданите тук култури с готварските традиции на индианците – местните жители на континента.

Така се е създала една специфична кухня, в която бостънският боб например си е бостънски, дори когато е приготвен в Лос Анджелис. По рецепта на немски преселник започва производство на кренвирши (франкфуртери), които стават любим продукт за американеца.

Едва ли има друга страна в света, в която могат да се намерят толкова различни кухненски уреди, улесняващи труда на домакинята при приготвянето на храната. Друг интересен факт е непрекъснатото увеличаване на издаваните кулинарни книги и списания, както и създаването на школи и курсове по готварство – може би като алтернатива на разрастващите се заведения за бързо хранене.

Проучванията са установили изумителна и много интересна връзка на много от традиционните рецепти с фолклора и историята на Америка, като например „Хъш Пъпис“, „Салата Цезар“, Бамя по нюорлеански“ и други.

Докато в напредналите страни с развитието на техниката старите методи на готвене са били забравени, в най-индустриалната страна все още можем да открием осолено свинско, осолена риба, сушени плодове и др., приготвени по старите методи за запазване на продуктите. Докато известни кухни, като френската и китайската, са се развивали стотици години, американската кухня е рязък контраст с наличния си стадий на развитие. Тя е предизвикателство както с прокрадващата се екзотика на местната кухня, така и с търсеното сходство с европейската.
Източник: Световна кухня на Надя Пери

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.