Рецепти от Американската кухня

Едва ли има по-космополитно общество от американското. Тук са струпани хора от всички краища на света. Първите бели заселници в Северна Америка съчетават характерните за собствените им страни кулинарни рецепти и технологии, които приспособяват към климата и отглежданите тук култури с готварските традиции на индианците – местните жители на континента.

Така се е създала една специфична кухня, в която бостънският боб например си е бостънски, дори когато е приготвен в Лос Анджелис. По рецепта на немски преселник започва производство на кренвирши (франкфуртери), които стават любим продукт за американеца.

Едва ли има друга страна в света, в която могат да се намерят толкова различни кухненски уреди, улесняващи труда на домакинята при приготвянето на храната. Друг интересен факт е непрекъснатото увеличаване на издаваните кулинарни книги и списания, както и създаването на школи и курсове по готварство – може би като алтернатива на разрастващите се заведения за бързо хранене.

Проучванията са установили изумителна и много интересна връзка на много от традиционните рецепти с фолклора и историята на Америка, като например „Хъш Пъпис“, „Салата Цезар“, Бамя по нюорлеански“ и други.

Докато в напредналите страни с развитието на техниката старите методи на готвене са били забравени, в най-индустриалната страна все още можем да открием осолено свинско, осолена риба, сушени плодове и др., приготвени по старите методи за запазване на продуктите. Докато известни кухни, като френската и китайската, са се развивали стотици години, американската кухня е рязък контраст с наличния си стадий на развитие. Тя е предизвикателство както с прокрадващата се екзотика на местната кухня, така и с търсеното сходство с европейската.
Източник: Световна кухня на Надя Пери

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.