Идеи за боядисване на великденски яйца

великденски яйца

Боядисани Великденски яйца

 

 Идеи за боядисване на великденски яйца

Великден е най-обичания и чакан Християнски празник. Но какво е Великден без шарените, боядисани с любов и желание яйца? Те са задължителни за този празник. Ритуалът по боядисването  е много атрактивен и чакан от деца и големи. По този начин се предава и традицията от поколение на поколение.

Тук ще ви представя няколко начина за боядисване на великденски яйца, които аз ползвам всяка година. Някои са доста популярни, други не толкова, но съм ги научила през годините най-вече от нашите баби. С напредването на технологиите и разнообразието от материали, и начините за боядисване и украса на яйца се множат. Вече има и гравирани яйца, украсени с мъниста, конци и каквото още се сетите, които може да си приготвите с много търпение и фантазия. Аз ще заложа обаче на по-традиционните и обикновени начини за боядисване на яйца, които се предават през поколенията. Ще добавям и различни други, които съм изпробвала и са ме впечатлили. Пробвайте и боядисайте най-красивите и ефектни Великденски яйца, които ще направят празникът ви по-пъстър и весел. Включването на децата в този процес е задължително!

боядисани великденски яйца

Великденски яйца

 

Яйцата,които ще боядисваме се варят поне 10-12 минути след завирането,за да са твърдо сварени и по-трайни. Слагат се в подсолена студена вода (като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно). Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването или направо топли се боядисват – зависи коя техника сте избрали. Ако се правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето или според указанието на опаковката. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

 

 Начини за боядисване на Великденски яйца:

 

великденски яйца

Боядисано Великденско яйце, украсено л лепенка

 

1 начин: Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят на попивателна хартия да изсъхнат и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

 

 

великденски яйца

Шарени великденски яйца с олио

 

2 начин: Така правеше яйцата баба ми,а предполагам и не само моята баба. В боята разтворена по указания начин се добавят 1-2 с.л. олио.Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

 

 

3 начин: Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша (боите трябва да са прахообразни,за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода). Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва

великденски яйца боядисани с памук

Пъстро Великденско яйце, боядисано с помощта на памук

 малко повечко търпение и желание,но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

4 начин: Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои,толкова по-япки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука,подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти,защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

 

великденски яйца

Мраморно Великденско яйце, боядисано с помощта на обелки от кромид лук

 

5 начин: Този начин знам също от моя баба. Яйцата стават страшно красиви. Ползват се сурови яйца,защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят колкото е нужно (10-12 мин.).

 

великденски яйца

Мраморни Великденски яйца

 Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин. се вади и се оставя да се отцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев свят.

 

6 начин: Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

7 начин: По изстиналите напълно яйца се рисуват с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките,които сме нарисували.

8 начин: Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много в зависимост от вашата фантазия и умения.

украса на великденски яйца с декупаж и салфетки

Великденско яйце украсено с помощта на салфетки и декупаж

9 начин: Украсяване на Великденски яйца с помощта на декупажна техника. Сварените яйца оставяме да изстинат и подсушаваме добре. Изрязваме орнаменти от салфетки (напр. цветя, животни, великденски орнаменти и композиции) и залепяме за яйцата, като за безвредно лепило използваме един разбит белтък с малко пудра захар (около 1 с.л.). Картинките трябва да се притиснат и изгладят добре, за да няма въздух под тях. Работете внимателно и не притискайте грубо, защото рискивате да разкъсате салфетката. Минете с лепило и цялата картинка отгоре. Оставят се да изсъхнат и се полират с памук напоен с мазнина, По този начин могат да се украсят и вече боядисани яйца. Най-добър ефект се получава върху бели яйца обаче, понеже картинките от салфетки изпъкват.

Предлаганите начини за боядисване на яйца не са открити от мен разбира се, но описани по този начин от мен ги виждам къде ли не из сайтове, копирани дословно и с приложени от мен снимки. Нямам нищо против това – затова съм ги описала, за да се ползват от много хора, но много моля,  посочвайте при копиране авторството ми и линквайте към тази страница!

 

Автор: Елена Иванова

Share Button

2 Comments

Add a Comment
  1. ВИОЛЕТА КАРАИВАНОВА

    Чудесни идеи! Аз използвам кръгчета от машинка за продупчваме на листове, които слагам в чорапогащник и завързвам стегнато и слагам във водата с люспи от лук да се варят! Получават се яйца на точки като калинки – казва моята внучка.

  2. Любопитко

    Благодаря за мнението Ви! Те начините за украса стават все повече, но тук сме заложили на по-традиционните и предавани от поколение на поколение. Интересна идея споделяте и Вие. Ще бъде изпробвана още тези дни при боядисването на яйцата за тазгодишния Великден. Ако знаете още подобни начини и хитринки при боядисването на яйцата, моля да споделите, за да могат повече хора да се радват на красиви яйца за празника. Хубав, светъл и красив Великден Ви пожелавам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.