Родопски напитки и сокове

лютоЛюто
Люто е сок от плодове (предимно диворастящи) получен по студен начин, който се извлича чрез вода. Представлява родопска газирана напитка от диви круши, диви ябълки, диви череши, дрянки, джанки или червени боровинки. Най ароматно е лютото от червени боровинки. При приготвянето на люто може да се използва 1 вид плод,както и комбинации от различни плодове. За да се запази напитката в продължение на 5-6 месеца между плодовете се слагат вишневи листа и синап. За аромат се слага индрише или листа от босилек. По желание може да се сложи малко сол и захар. За заливането на плодовете се използва преварена вода. За да стане лютото по-бързо, първо се държи няколко дена на стайна температура, след което се прибира на студено. Ако в лютото се слага захар, то на 15 литра вода се слага 2 кг. захар и 100-150 гр. сол. Не подлежи на термична обработка.

 

люто от крушиЛюто от круши
Продукти: 15-20 кг. круши, 250 гр. синап, 50 л. вода, 3-4 клончета от хвойна.
Приготвяне: Крушите се измиват и се слагат в каче. От хвойновите клонки се прави венче с което се затискат крушите. Налива се преварена вода и след 2 дни започва да се претака (като при киселото зеле). Претакането продължава 2-3 седмици. След около 40 дни напитката е готова.

 

 

люто от киселициЛюто от киселици – 1 вид
Продукти: 15 кг. киселици, 60 л. вода, 60 гр. салицил.
Приготвяне: Изчистените киселици се измиват и част от тях се нарязват на половинки. Поставят се в измито каче заедно със салицила и се заливат с преварена вода. След 4-5 дни сокът се претака. Претакането се повтаря през 1-2 дни до готовност на лютото.

 

 

люто от киселициЛюто от киаселици – 2 вид
Продукти: 15-20 кг. киселици, 2 кг. захар, 150 гр. сол, 50 л. вода.
Приготвяне: Почистените и измити киселици се поставят в каче, като между тях се слагат клончета босилек, индрише и листа от вишна. Водата, солта и захарта се възваряват ислед като разтворът изстине се заливат киселиците. Отгоре се затискат с венец от хвойна или нещо друго. Претака се през ден до готовност. Отначало се държи на стайна температура около седмица, след което се премества на студено в мазе например. След около 40-50 дена лютото е готово за консумация.

 

люто от сливиЛюто от киселици и сливи
Продукти: 15 кг. киселици, 5 кг. сливи, 60 л. вода, 60 гр. салицил.
Приготвяне: Измитите плодове се слагат в каче. Прибавя се салицила. Заливат се преварена вода. Претака се през ден, докато лютото стане готово. Консумира се след около 40 дена. Съхранява се в студени помещения.

 

 

люто от боровинкиЛюто от червени боровинки
Продукти: 10-15 кг. червени боровинки, 50 л. вода, снопче повет.
Приготвяне: Добре почистените и измити боровинки се слагат в каче. Снопчето от повет се наглася от вътрешната страна на канелката за претакане. Налива се преварената вода. Претакането започва още на 1-я или 2-я ден и продължава 3 седмици. Качето трябва да бъде добре затворено с капак (плътно).

 

 

люто от сушен плодЛюто от сушени плодове
Продукти: 2 кг. круши, 1 кг. сливи, 2 кг. шипки, 2 кг. дрянки, 20 л. вода.
Приготвяне: Сушените плодове се измиват и се заливат със студена преварена вода. Престоява 6-7 дни, като от време на време се разбърква. Претака се и се пие. За подправка и аромат може да се сложат листа от индрише.

 

 

люто от шипкиЛюто от шипки
Продукти: 20 кг. шипки, 50 л. вода, снопче повет
Приготвяне: Добре узрелите шипки се почистват и измиват. Слагат се в каче и се заливат с преварена студена вода, докато се покрият. Снопчето от повет се поставя предварително на канелката на качето от вътрешната страна. Претакането започва на 3-я ден и продължава през 2 дни до 20-я ден.

 

 

люто шипкиЛюто от шипки и киселици
Продукти: 10 кг. шипки, 10 кг. киселици, 50-60 л. вода, снопче повет
Приготвяне: Добре узрелите плодове се почистват и измиват. Поставят се в каче.Снопчето от повет се поставя от вътрешната страна на канелката за претакане. Плодовете се заливат с преварена студена вода. Претакането започва към 5-я ден и се претака през 1-2 дни в продължение на 20 дни.

 

 

мътеницаБърканица (мътеница)
Бърканицата се приготвя от кисело мляко, като на части се прибавя топла вода и се бута в бутилка, докато се отдели маслото. Температурата на млякото трябва да бъде 36 – 38 градуса, за да се отдели по-лесно маслото. Избитото мляко се охлажда и е готово за пиене.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Валентин

    при приготвяне на люто с червени боровинки често са добавяни и трънки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.