Каши и други безмесни родопски ястия

овчарска кашаКаша по овчарски
Продукти: 200 гр. царевично брашно, 1 л. прясно овче мляко, 100 гр. овче масло, 250 гр. овче сирене, 500 гр. вода, 1 люта пиперка и сол на вкус.
Приготвяне: Слагаме млякото, водата и солта да заврят. Когато заврят се прибавя при постоянно бъркане с дървена лъжица брашното. Около 10 минути преди снемането от огъня се прибавят, натрошеното на ситни сирене, маслото и нарязаната люта чушка.

 

 

каша със зехтинКаша със зехтин
Продукти: 200 гр. царевично брашно, 150 гр. краве сирене, 150 гр. орехови ядки, 150 гр. зехтин, 1,2 л. вода и сол на вкус.
Приготвяне: Слагаме подсолената вода да заври. Прибавяме брашното разбито в малко вода, за да не стане на бучки. Бъркаме, за да не загори. Когато кашата се свари, прибавяме сиренето, ореховите ядки и заливаме с горещ зехтин. Разбъркваме леко и оставяме да кипне. Сервира се топла.

 

 

каша с бяло брашноКаша с бяло брашно
Продукти: Бяло брашно 150 гр., 600 гр. прясно мляко, 100 гр. краве масло, 400 мл.л. вода, сол на вкус.
Приготвяне: След като заврят прясното мляко, водата и солта, се добавя разбитото с малко вода брашно. Бъркаме с дървена лъжица постоянно. Преди снемането от огъня се прибавя разтопеното масло.

 

 

каша с царевично брашноКаша с царевично брашно
Продукти: 200 гр. царевично брашно, 100 гр. краве масло, прясно мляко 500 гр. 300 гр. вода и сол на вкус.
Приготвяне: Слагат се водата, прясното мляко и солта да заврят. Прибавяме царевичното брашно и се бърка с дървена лъжица. Преди да се снеме от огъня се слага разтопеното масло. Добре е преди да се добави брашното да се пресее.

 

 

каша с коприваКаша с лапад, коприва или киселец
Продукти: 500 гр. лапад, 80 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло, 300 гр. прясно мляко, 1 яйце, 50 гр. орехови ядки, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният лапад се нарязва на ситно и се слага в подсолена вряща вода. След завирането му се добавя брашното, като се бърка постоянно. След като поври около 15 минути, се прибавят разбитото яйце, свареното мляко, ореховите ядки и запърженото масло.

 

 

каша със сиренеКаша със сирене
Продукти: 150 гр. царевично брашно, 250 гр. сирене, 100 гр. краве масло, 1,5 л. вода, сол на вкус.
Приготвяне: Слага се водата със солта да заври. След завирането постепенно се слага пресятото брашно и се бърка постоянно с дървена лъжица. Преди снемането от огъня се добавят натрошеното сирене и разтопеното масло.

 

 

каша с чесънКаша с чесън
Продукти: 150 гр. бяло брашно, 500 мл.л прясно мляко, 100 гр. краве масло, 10-15 грама чесън, 500 мл.л. вода и сол на вкус.
Приготвяне: Слага се водата прясното мляко и солта да заврят. След завирането се прибавя разбитото във вода брашно. Бърка се с дървена лъжица до повторно завиране. Прибавят се чесънът и разтопеното масло.

 

 

картофи мачканиМачкани картофи
Продукти: 1 кг. картофи, 100 гр. краве масло, 100 гр. кромид лук, 10 гр. червен пипер, 1 кг. кисело мляко, сол на вкус.
Приготвяне: Измитите и обелени картофи се сваряват цели в подсолена вода. След като се сварят се мачкат докато станат на пюре. Задушават се маслото, лукът и червеният пипер и се разбъркват с пюрето. Поднася се с кисело мляко.

 

 

кочан с картофиКочан с картофи (кочан – алабаш)
Продукти: 1 кг. кочан (от кочанът се използува както бялата, така и зелената част), 750 гр. картофи, 100 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Измитият добре и нарязан кочан се поставя в подсолена на вкус вода. След завирането му се прибавят измитите и нарязани картофи и маслото. Кочанът е готов, когато се сварят картофите. Преди да се свали от огъня се слага червеният пипер.

 

 

картофени половинкиКартофени половинки
Продукти: 1 кг. картофи, 300 гр. сирене и сол на вкус.
Приготвяне: Необелените, но почистени, измити и нарязани на половина средно големи картофи се сваряват в подсолена вода. Сервират се със сирене, с туршия или със салата.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.