Паниран кашкавал в кори за баница

Паниран кашкавал всеки обича или поне аз не познавам човек, който да не го харесва. Не всяка домакиня обаче умее да го приготвя. Особено с днешните видове кашкавал, които обикновено нямат почти нищо общо с истинския такъв – провалът е почти сигурен. Едва ли има любител на панираната вкусотия, който да не се е сблъсквал с кошмара на панирането и не е гледал с ужас как скъпото му кашкавалче изтича с цвърчене в тигана и остава само куха панировка. Е, аз се справям успешно с тази трудна задача (Колко скромно нали?), но за неопитните има един много по-лесен и тарикатски начин. Вместо панировка, плочката кашкавал се увива в кора за баница – от тези фините готови кори. Разбира се, ползва се и яйце, но трябва да призная, че този трик върши страхотна работа и не крия, че го открих в нета. В началото си мислех, че кората от баница ще се усеща и ефекта на класическия паниран кашкавал ще се губи, но НЕ! Никой, който досега е опитал моя паниран кашкавал в кори за баница, не е познал, че кашкавала е паниран по по-различен начин от класическия. Наистина е невероятно, колко простичко нещо, каква страхотна работа върши. По този начин и неопитните домакини и дори децата биха могли да си панират кашкавал, защото е изключително лесно, няма никакви тънкости, прави се бързо и резултатът е винаги страхотен – няма изтичане и на капка кашкавал. Все пак има 1-2 неща, за които трябва да внимавате и аз ще Ви кажа кои са те. Не знам от кой точно сайт или блог видях за първи път тази идея и по тази причина няма да посочвам първоизточник. Ако някой има претенциите – нека ми пише да го посоча. Сега се среща на много места този начин на паниране, но аз също ще го споделя, защото идеята наистина си струва и смятам, че повече домакини трябва да знаят за нея, за да си улеснят пребиваването в кухнята. Ето как се прави паниран кашкавал в кори за баница.

паниран кашкавал в кори за баница

Паниран кашкавал в кори за баница

Продукти за паниран кашкавал в кори за баница:

хубав и стегнат кашкавал, фини кори за баница, яйца, щипка сол, щипка черен пипер и олио за пържене

Тук няма определени пропорции. Панирате толкова плочки кашкавал, колкото искате – по тази причина и не давам количества. Това, което трябва да имате предвид е:

1. Кашкавала е хубаво да бъде студен и стегнат(изваден от хладилника), макар че и мек да е – пак ще се получи добре. Това е предимството на този начин на паниране.

2. Трябва да имате в наличност толкова на брой кори, колкото плочки кашкавал ще панирате. Това в случай, че ще панирате по-големи парчета. Ако парчетата Ви няма да бъдат великански, една кора ще Ви стигне за 2 парчета кашкавал. Вие сами преценете.

3. Яйца ще са Ви необходими толкова, че увитите в кори за баница плочки кашкавал, да могат да се напоят хубаво и отвсякъде. Според количеството на панирания кашкавал Вие сами преценете колко яйца ще Ви бъдат нужни – 3,4, 5 или повече. За 5 парчета на мен ми отиват 3-4 големи яйца, като накрая ми остава яйчена смес, но няма как да бъде изразходена до края и в същото време парчетата за паниране да са добре напосени с яйце. Останалото Ви след паниране яйце просто употребете за нещо друго или си го изпържете.

4. Корите за баница трябва да бъдат пресни и да могат да се сгъват без да се накъсват. Аз ползвам „Фамилия“. Останалите кори прибирам добре завити в хладилника и употребявам за нещо друго. В раздел „Баници“ и раздел „Закуска“ ще намерите достатъчно страхотни рецепти с готови кори за баница. И нещо сиропирано за десерт можете да си приготвите – вижте раздел „Сиропирани сладкиши“.

5. Мазнината за пържене (олио) е хубаво да бъде повече, за да плуват парчетата в нея. Не пестете олиото! После можете още веднъж да го ползвате за пържене или да сготвите нещо с него, защото то не се замърсява. Е, залитащите по здравословното хранене нека го изхвърлят. Всеки сам преценя за себе си.

Приготвяне: Нарежете кашкавала на равни парчета с дебелина около 2 см. Разбира се може плочките да бъдат и по-тънки или по-дебели – няма ограничение. Разстелете корите за баница на плота. Ако парчетата Ви са малки по размер, разделете нужните Ви кори наполовина. Трябва да можете с наличната кора да завиете добре парчето кашкавал. За целта го сложете върху кората на разстояние около 4 – 5 см от единия и край, който е към Вас. Прегънете кората напред върхи кашкавала. Левия и десния край на кората завийте към средата и след това превъртете напред пакетчето толкова пъти, колкото позволява кората. Обяснението нещо не ми се отдава, но за целта вижте снимките, а съм и сигурна, че всеки знае как да завие добре на пакетче едно парче кашкавал. Целта е да се получи хубаво, стегнато пакетче, кашкавала да е обвит отвсякъде и кората да не се накъса. Пригответе по този начин всички парчета кашкавал. Налейте мазнината в тигана и я сложете да се сгорещи добре, но не прекалено все пак – не трябва да пуши. Докато мазнината Ви загрява, разбийте яйцата, като прибавите щипка сол и щипка черен пипер по желание. Всяко опаковано парче кашкавал потапяйте в разбитите добре яйца и овалвайте хубаво и отвсякъде. Задръжте парчето поне 8 – 10 секунди в яйцето, за да може кората за баница да поеме и да се напои добре. Така след пърженето тя изобщо не се забелязва и усеща – превръща се просто в перфектна панировка. Ако потопите парчето само за кратко, панирането пак ще е успешно, но рискувате кората за баница след пърженето да си личи, особено там, където са се получили няколко слоя при навиването. Внимавайте при потапянето в яйце да не разкъсате кората за баница. Действайте внимателно и с ръце. Вилиците ги забравете даже и при самото пържене. Сложете парчето кашкавал в загрятата мазнина и започнете да приготвяте следващото по същия начин. Не се изкушавайте да ги потопите едно по едно в яйцето и да ги наредите в поднос, след което да ги пържите. Намокрената с яйце кора за баница залепва лесно за всеки поднос, чиния, плот и т.н. и тъй като е вече мокра, при опит да я отлепите ще се разкъса. Пържете кашкавала до златиста коричка от двете страни, като задължително обръщате парчетата с щипка. В никакъв случай не набождайте с вилица, защото размекнатия кашкавал ще изтече. Сервирайте с подходяща салата според сезона и се насладете на страхотния паниран кашкавал в кори за баница.

Да Ви е сладко!

Автор: Елена Иванова

 

Share Button