Правила за приготвяне на вкусни супи

Разбира се готвенето на супа, както и на всяко друго ястие е въпрос на импровизация и фантазия, но все пак има основни правила, които трябва да се спазват и тук ще ги спомена, за да са от полза най-вече на начинаещите домакини. Останалите съм убедена, че ги знаят.

супи

Научете как вашите супи могат да придобият незабравим вкус!

1. Продуктите за супа в повечето случаи се нарязват на ситно (на кубчета или лентички) и се поставят в супата според необходимото за сваряването им време. Най-напред се слагат продуктите, които увират по-бавно и се продължава с останалите, като накрая се слагат тези, за чиито увиране се изисква най-малко време. В противен случай рискувате бързоувиращите продукти да се разварят.

2. След като се добави един вид зеленчук или друг продукт, е необходимо да се изчака супата отново да заври и чак тогава се добавя друг.

3. Супите се варят на тих огън след завирането им. Изобщо готвенето на всяко ястие е хубаво да става на бавен огън. Вкуса на подобно ястие е в пъти по-добър от тези готвени на силен огън. Освен това при силното варене рискувате вашата супа или ястие да загубят ценни хранителни вещества и витамини, тъй като при тази температура те се разграждат и губят много по-активно.

4. Фидета, картофи и ориз се слагат в супата сурови, докато някои зеленчуци е хубаво преди това да се задушат или запържат леко. Такива например са корени от магданоз, зеле, моркови, целина и др. Морковите е добре да се запържат за кратко в мазнина, понеже те освобождават толкова ценния бета-каротин в мазнина, тъй като е мастноразтворим. По тази причина моркова в сурово състояние е много по-пълноценен в салата, отколкото ей така просто да си го хрупкаме. Нужна му е мазнина, за да се разтвори бета-каротина в нея.

5. Подправки се слагат 10 – 15 минути преди края на готвенето, тъй като някои от ароматните им съставки са летливи и могат да се изпарят, от което ще пострада аромата и вкуса на супата. Това се отнася най-вече за сухите подправки. Пресните, особено ако са нежни като магданоза се слагат в самия край на готвенето, след което котлонът се изключва.

6. Солта се слага обикновено към края на термичната обработка. Малко са изключенията от това правило, което важи и за готвенето на ястия. То е повече от задължително при участие в ястието на боб, грах, леща, зелен фасул и др. бобови култури, тъй като при тях солта възпрепятства увирането и съответно омекването.

7. Подборът на подправките също е много важен за крайния резултат и вкус. На боб чорба например подхожда джоджен, на леща – чубрица и чесън, на супа топчета – чубрица, риган или босилек, но и тук нещата са относителни и може да заменяте подправките с други любими, които все пак са съвместими по аромат с останалите продукти.

8. Фиде или ориз се добавят при почти пълна кулинарна готовност на останалите продукти в супата.

9. Стигаме до нещо много важно, което е препъникамък за младите домакини – застройката. За бистри супи такава не е необходима. За супите със застройка от яйце и кисело мляко, тя се приготвя по следния начин: яйцето и млякото се разбиват много добре в голяма купа. Не случайно казвам голяма, защото към сместа от мляко и яйце започваме да добавяме малко по малко от горещия бульон на супата, която сме изместили временно от котлона. Наливаме по малко бульон към застройката и бъркаме енергично, наливаме и бъркаме…..докато температурата на тенджерата и купата със застройката почти се изравнят. Тогава изливаме бавно застройката в тенджерата като продължаваме да разбъркваме и слагаме отново супата да заври. Веднага след това изключваме котлона и супата е готова. Ако не направите всичко това и изсипете застройката направо в тенджерата без да сте повишили температурата и с бульон, то тя попадайки в горещата супа се пресича и става на парцали (не забравяйте, че в тази смес има яйце, което много лесно се пресича). Това е – лесно, но досадно поне за мен начинание, което обаче е задължително ако искате да имате вкусна и добре изглеждаща супа. Ако все пак пресечете застройката, не се притеснявайте, защото вкусът и няма да пострада особено, пък и винаги можете да се измъкнете от ситуацията като обясните, че сте правили супа с пресечена застройка нали? Наистина има рецепти за супи с пресечена застройка, които може би са измислени точно за алиби на провалили се в застройването на супата домакини.

Успешно правене на вашата любима супа и да ви е сладко!

Автор: Елена Иванова

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.