Кръвни натривки – изготвяне, принципи и методи за оцветяване

Морфологичното изследване на клетъчните елементи от периферната кръв се осъществява посредством кръвна натривка, която трябва добре да се направи и оцвети.

Изготвяне на кръвни натривки

Използва се капилярна или венозна кръв. Необходими са добре почистени предметни стъкла. Приготвянето се извършва на 3 основни етапа:

  1. Разстилане – осигурява равномерно разпределение на клетките и запазване на структурните им особености. Качествената натривка трябва да обхваща 3/4 от дължината на предметното стъкло. Трябва да бъде равномерно дебела, а не на вълни, за да бъдат равномерно разпределени клетките. Началото трябва да е най-дебело, а краят най-тънък завършващ с четка. Кръвния пласт не трябва да достига до ръба на предметното стъкло, а да има няколко милиметра свободно пространство.
  2. Фиксиране – има за цел денатуриране на клетъчните белтъци и прилепване на клетките към предметното стъкло. Задължително условие е запазването на морфологията и прижизнената структура на клетките. Времето за фиксиране е различно при отделните фиксатори: металон 3 – 5 min, ацетон 5 min, етанол 20 min.
  3. Оцветяване – най-често се използва боята на Романовски-Гимза.

Методи за оцветяване

Оцветяване по Романовски-Гимза

Принцип. В зависимост от състава на различните части на клетката се оцветяват различно от оцветителния разтвор, който съдържа алкална съставка азур (има интензивно син цвят) и кисела съставка еозин, който има розово-червен цвят. Алкалните съставки на клетката се свързват и багрят от киселите бои, а киселите съставки от алкалните бой. Ядрото се оцветява от тъмно синьо до виолетово, а цитоплазмата в розово-червено.

Разтвора на Романовски-Гимза съдържа азур 2, еозин, глицерин и метанол.

Начин на оцветяване. Изсушена на въздух натривка е фиксира с определен фиксатор за определено време, след което се поставя хоризонтално. Натривката се залива внимателно, капка по капка с разреден разтвор от боята на Романовски-Гимза, така че стъклото да се покрие с дебел слой. Оцветяването продължава 20-40 min. Оцветителният разтвор се излива и натривките се промиват добре с дестилирана вода. Изсушават се на стайна температура.

Оцветяване по May-Grunwald.

Използва се боята на May-Grunwald, съдържаща смес от еозин + метиленблау, метилов алкохол и глицерин. След изсушаване на въздуха препаратът се залива направо с боята, без предварително фиксиране. След 3 – 5 min се отмива с дестилирана вода.

Оцветяване по Pappenhiem.

Нефиксирана натривка се залива с боята на May-Grunwald. След 3 – 5 min се добавя същото количество дестилирана вода. Оцветяването продължава още 1-2 min, след което боята се отлива и без да се измиват, натривките се заливат с разредения оцветителен разтвор.

кръвни натривки

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.