Индивидуални белтъци – имуноглобулини

Индивидуални белтъци – имуноглобулини – IgG, IgA, IgM, IgD, IgE. Методи за определяне, референтни граници и информативно съдържание. Структура и функция на имуноглобулините.

Имуноглобулините са белтъци продуцирани от клетките на имунната система. Гамаглобулини. Синтезират се в кръвната плазма и обуславят хуморалния имунитет. Молекулите на имуноглобулините имат вид на буквата У и се състоят от два вида полипептидни вериги: две леки (L – Light) и две тежки (H – Heavy). Леките вериги са два типа: капа и ламбда. Те са едни и същи за всички имуноглобулини имат еднакви химични, физикохимични свойства и антигенни структури. Полипептидиите вериги (4 на брой) са свързани помежду си с дисулфидни връзки.

Методи за определяне на имуноглобулините

Прилагат се предимно имунохимични методи с помощта на специфични антитела. От тях най-широко се използват методите, при които антигените дифундират в агар с различна скорост, която е в зависимост (обратнопропорционална) от големината на молекулите им. Антигените се срещат със специфичните антитела, като се образуват преципитати във вид на линии.

Най-важните имунохимични методи са:

• Радиална имунодифузия (Mancini) – в ямка на агарова плака, съдържаща определен антисерум, се поставя изследва¬ният серум. Получава се преципитационен кръг, чийто диаметър е пропорционален на концентрацията на изследвания имуноглобулин в серума. Този метод е най-често приложим в практиката.

• Имуноелектрофореза с последваща имунодифузия

• Линейна имунодифузия в агар

• Еднопосочна количествена електро имунодифузия (no Laurel)

• Двупосочна количествена електрофореза (по Laurel)

• Имунонефелометрия – чрез лазерен и светлинен лъч. Последният метод е особено важен за практиката поради бързината, с която се извършват изследванията, и поради възможностите за автоматизация.

Видове имуноглобулини:

имуноглобулиниИмуноглобулин G (lg G) 70-80%

Антитела включени във вторичния имунен отговор. IgG представляват приблизително 70-80% от всички антитела. Единствен преминават през плацентата на майката в плода и по този начин обуславят вродения имунитет (през първи¬те 3 месеца на живота). Тъй като се синтезират в отговор на вторичен антигенен сигнал, те неутрализират бактерии, вируси и токсини и са в състояние да осъществят алергична реакция от бърз тип. Повишени стойности на IgG се наблюдават при хронични бактериални възпалителни процеси, хронични чернодробни заболявания (хроничен активен хепатит}, lgG-плазмоцитоми и др. Понижени стойности най-често се откриват при антитялонедоимъчен синдром.

Имуноглобулин A (IgA) 10-16%

Намира се в серума, сълзите, слюнката, кърмата, жлъчката, бронхиалната лигавица, чревния секрет и др. Особено високи концентрации се установяват в лимфата. Имуноглобулините, които се намират в секретите, се отличават от тези е серума по наличието на особен фрагмент (полипептид с молекулна маса 50 000-60 000), наречен секреторен или транспортен (S-lgA). В 90-96% IgA се синтезира в клетките на лигавицата на устната кухина, очите, дихателната система, червата и една малка част от него постъпва в секретите от кръвния серум. В това се състои и голямата му роля за живия организъм – имунна защита на лигавиците на телесните кухини от инфекции. Повишен при хронични инфекции, колагенози, ревматоиден полиартрит, идиопатичен язвен колит, пернициозна анемия, хронични заболявания на черния дроб (ранна цироза), туберкулоза, хроничен алкохолизъм, болест на Hodgkin, автоимунни заболявания, lgA-плазмоцитом и др.

Намален е при антитялонедоимъчни състояния.

Имуноглобулин М (IgM) 5-10%

Антитела на първичен (ранен) отговор. IgM осъществяват бактерицидното действие на серума и се синтезират при първичен антигенен сигнал. Могат да се открият в кръвта и лимфата.

Най-силно повишение на IgM се установява при макроглобулинемията на Waldenstrom и други макроглобулинемии. Повишени стойности се откриват при хронични чернодробни заболявания, билиарни цирози, артрити, остри и подостри възпалителни процеси (вирусен хепатит), паразитни инвазии и др. Понижени са стойностите при антитялонедоимъчни състояния.

Имуноглобулин E (IgЕ) 0 – 0,01%

IgE се намират в значителна концентрация в секретите на носа и бронхите. В кръвта се свързват с повърхността на клетките. IgE играят роля и в защитните механизми на лигавицата на дихателната система.

IgE са силно повишени при всички алергични заболявания (бронхиална астма, сенна хрема, екземи, дерматити, колити и др.). Повишени са също при lgE-миелом, паразити (особено трихинелоза), при лечение с кортизонови препарати и др.

Имуноглобулин D (IgD) 0,04 – 0,02%

Основно се намира на повърхността на β-лимфоцитите, има противовирусно действие. Увеличава се при миеломна болест и хронични възпалителни процеси.Повишени стойности се установяват при миеломната болест и хроничните възпалителни процеси.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Kristina Mitreva

    Здравейте! От 3 години си изследвам имуноглобулините.Само Иге М ми е леко завишен . Варира от 2.4 до 2.68. Не зная на какво се дължи и какво да правя ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.