Морфология на клетките в костния мозък и периферната кръв

Лимфоцитен ред

• Лимфобласт – 12 – 15мm. Ядрото е относително голямо и заема по-голямата част от клетката. Има кръгла форма и дребномрежест, нежен хроматин. В него се намират 1 -2 нуклеоли. Цитоплазмата е синя с перинуклеарно просветление.

 

• Пролимфоцит. Това е по-малка клетка от лимфобласта. Ядрото е кръгло с по-груб хроматин и облачест строеж. Нуклеолите се забелязват добре. Цитоплазмата е по-светло синя, с изразено перинуклеарно просветляване.

 

• Лимфоцит. Размерът му е 8 – 12 мm, понякога до 15 мm. Ядрото има кръгла и по-рядко бобовидна форма, заема по-голямата част от клетката. Хроматиновият строеж е груб, с облачест строеж. Ядрото се оцветява тъмновиолетово и честно не се вижда с ясна структура. Цитоплазмата е светлосиньо оцветена с просветляване около ядрото. В нея се разполагат различни по брой азурни (червени) гранули.

Съществуват три типа лимфоцити – Т, В и О. Най-много са лимфоцитите от клас Т (60%), следвани от лимфоцити тип В, а най-малко са О. Лимфоцитите имат продължителност на живота от 4 денонощия до 10 години. Лимфната тъкан се разделя на първична и вторична. Към първичната спадат костния мозък и тимусът. Към вторичната тъкан се включват – слезката, лимфните възли.

 

Плазматичен ред

Клетките от плазматичния ред произлизат от лимфоцитите от клас В след антигенна или мутагенна стимулация.

• Плазмобласт (16 – 20 мm). Ядрото е голямо, кръгло или овално, разположено централно. Съотношението ядро/цитоплазма е 1:1. Хроматинът е нежен (финомрежест). Нуклеолите са 1 – 2 и не личат добре. Цитоплазмата е силно базофилна с перинуклеарно просветляване.

 

• Проплазмоцит. Ядрото е кръгло или овално, разположено ексцентрично. Хроматинът е по-кондензиран. Характерна е обилна и базофилна цитоплазма с добре изразено перинуклеарно просветление. Понякога е нея има вакуоли.

 

• Плазмоцит. С различна големина от 8 до 20 мm. Ядрото е кръгло или овално, разположено ексцентрично. Хроматинът му е с облачест строеж. Цитоплазмата е обилна, силно базофилна с перинуклеарно просветляване. В нея понякога може да има вакуоли.

кръв

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.