Морфология на клетките в костния мозък и периферната кръв

Лимфоцитен ред

• Лимфобласт – 12 – 15мm. Ядрото е относително голямо и заема по-голямата част от клетката. Има кръгла форма и дребномрежест, нежен хроматин. В него се намират 1 -2 нуклеоли. Цитоплазмата е синя с перинуклеарно просветление.

 

• Пролимфоцит. Това е по-малка клетка от лимфобласта. Ядрото е кръгло с по-груб хроматин и облачест строеж. Нуклеолите се забелязват добре. Цитоплазмата е по-светло синя, с изразено перинуклеарно просветляване.

 

• Лимфоцит. Размерът му е 8 – 12 мm, понякога до 15 мm. Ядрото има кръгла и по-рядко бобовидна форма, заема по-голямата част от клетката. Хроматиновият строеж е груб, с облачест строеж. Ядрото се оцветява тъмновиолетово и честно не се вижда с ясна структура. Цитоплазмата е светлосиньо оцветена с просветляване около ядрото. В нея се разполагат различни по брой азурни (червени) гранули.

Съществуват три типа лимфоцити – Т, В и О. Най-много са лимфоцитите от клас Т (60%), следвани от лимфоцити тип В, а най-малко са О. Лимфоцитите имат продължителност на живота от 4 денонощия до 10 години. Лимфната тъкан се разделя на първична и вторична. Към първичната спадат костния мозък и тимусът. Към вторичната тъкан се включват – слезката, лимфните възли.

 

Плазматичен ред

Клетките от плазматичния ред произлизат от лимфоцитите от клас В след антигенна или мутагенна стимулация.

• Плазмобласт (16 – 20 мm). Ядрото е голямо, кръгло или овално, разположено централно. Съотношението ядро/цитоплазма е 1:1. Хроматинът е нежен (финомрежест). Нуклеолите са 1 – 2 и не личат добре. Цитоплазмата е силно базофилна с перинуклеарно просветляване.

 

• Проплазмоцит. Ядрото е кръгло или овално, разположено ексцентрично. Хроматинът е по-кондензиран. Характерна е обилна и базофилна цитоплазма с добре изразено перинуклеарно просветление. Понякога е нея има вакуоли.

 

• Плазмоцит. С различна големина от 8 до 20 мm. Ядрото е кръгло или овално, разположено ексцентрично. Хроматинът му е с облачест строеж. Цитоплазмата е обилна, силно базофилна с перинуклеарно просветляване. В нея понякога може да има вакуоли.

кръв

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.