Стоматологични проблеми

Посещенията при зъболекар често пъти се смятат за неприятни. Повечето хора свързват стоматологичния кабинет с болката, стържещите звуци и медицинската апаратура, притесняваща пациента само с вида си. Разбира се, до голяма степен това се дължи на стоматологичните проблеми, които пациентът вероятно е изпитал в определен момент от живота си, като кариеси, грануломи и болни венци.

Това, което много от хората не знаят, е, че тези заболявания, които в повечето случаи се разглеждат просто като неприятни, могат да доведат до различни инфекции на организма. Потенциално вредните последствия са слабо известни, защото стоматолозите лекуват устата като отделна част от организма. Смята се, че при отстраняване на проблема там, вече няма други поводи за притеснение. От друга страна, биологичната, или холистичната стоматология подкрепя схващането, че инфекцията на зъбите, венците и други части на устата може да разпространява бактерии, вируси и различни токсини. Това може да потисне имунната система, което, от своя страна води до заболявания.

зъбоболЗъбите имат канали, където могат да се развиват милиони микроорганизми. Те от своя страна могат да се разпространят и да инфектира лимфата, кръвта и нервната система и да предизвикат сериозни заболявания, включително сърдечни, бъбречни, ставни, на ендокринната система, на нервната система и на мозъка. Биологичните стоматолози насочват вниманието си преди всичко към отстраняване на токсините от зъбите, за да са сигурни, че инфекциите не се ограничават до други части на организма, където често остават незабелязани, и свеждат до минимум другите въздействия върху имунната система. Разбира се, те също използват обичайните стоматологични лекарства.

Обичайни проблеми
Кариеси
При повечето разрушаването на зъбите започва с малките дупчици в тях. При появата на дупката е важно тя да се пломбира, защото разрушителното действие ще продължи и може да доведе до по-сериозно нарушение на зъбната структура. Веществата, използвани за пломбиране на дупките, могат да се окажат вредни. Най-често срещаният тип, използван повече от 150 години, е сребърната амалгама. Това, което много от хората не знаят, е, че тя съдържа висок процент живак – вещество, известно с това, че е по-отровно от оловото. Знае се, че парите от живачните пломби се освобождават на малки порции и влизат в организма чрез вдишването. Веществото може и да се погълне чрез малки частици от метала, отронващ се от пломбата.

Пародонтоза
Първият стадий на пароденталното, или венечното заболяване е гингивитът – възпаление на венците, дължащо се на инфекция. Ако се остави без лечение дълго време, гингивитът еволюира до по-тежка форма, наречена пародонтоза. Заболяването се характеризира с разтваряне на костта под венеца. Това не само може да предизвика болка, но и да доведе до евентуална загуба на зъба. То е способно да разпространи бактериалната инфекция по останалата част от тялото.

Инфекция
Това е хронична инфекция в челюстта. Това заболяване обикновено е резултат от заболяла тъкан или инфектирана кост след екстракция на зъб. Кръвообращението е засегнато и не може да се упражни правилно лечение. Тази ситуация може да се коригира с почистване на поражението.

Бруксизъм
Това е заболяване, известно като скърцане на зъби. Не е необичайно и се проявява най-често през нощта. Причина за него е натискът, който хората оказват върху зъбите и прилежащата им област, когато скърцат с тях. Това създава предпоставки, водещи до по-сериозни заболявания, като зъбобол, пародонтоза и инфекции.

зъбоболПричини
Лошото хранене, липсата на някое определено хранително вещество, инфекциите и бруксизмът, рафинираните храни и в частност захарта, нефтените бактерии и понижената ни устойчивост към бактериите, намалена от захарта, са сред основните причина за разрушаването на зъбите. Скритите алергии към храната също увеличават възможността от появата на инфекция.

Стресът е другата причина за зъбните заболявания. Той въздейства върху цялото ни тяло по няколко начина. Първо, може да стимулира прекомерно надбъбречните жлези, вследствие на което в кръвта попада прекалено голямо количество калций. Този калций се отнема от костите, причинявайки отслабването и повреждането им. Второ, стресът влияе отрицателно и върху имунната система и намалява съпротивителните сили към цялостни инфекции и заболявания.

Съществуват също така предпоставки, свързани с начина на живот, хигиената на устата и факторите от околната среда, които водят до увеличаване на количеството бактерии в устата. Те включват тютюнопушене, дъвчене на тютюн, отравяния с тежки метали, неправилното преглъщане, хапане не устните, гризане на ноктите, дишане през устата и смучене на палеца, дъвка, лошо поставени мостове, коронки и химикали – пестициди и лекарства. Зъбите могат да бъдат и с пломби от токсични метали. Други фактори включват степента на резистентност на организма (ако е слаба, лесно могат да се развият инфекции) и скелетните деформации, вродени или причинени от травма, които да се нуждаят от лечение. Електрогалванизмът, електричният ток, причинен от различните метали в пломбите, също може да предизвика здравословен проблем.

Симптоми
Когато стоматологичните проблеми разширят влиянието си върху другите части на организма, те могат да доведат до високо кръвно налягане хронична умора, проблеми със сърцето, епилепсия, множествена склероза, мозъчни тумори, артрити, някои форми на рак (напр. остеосаркома, рак на щитовидната жлеза), проблеми със зрението и болка в лицето, главата или ставите.
Симптомите на напредналото заболяване са болка и силна чувствителност към топлина и студ, понеже нервите са по-открити. При продължително усещане на тези симптоми се променя формата на зъбния материал. Зъбите могат да се счупят и така да отстранят тези усещания. Тогава храната влиза в дупката и причинява постоянно дразнене.
Бактериалните инфекции на венците се характеризират с кървене, подуване на венците, ерозия на венците в основата на зъбите и лош дъх. Когато венечните инфекции достигнат по-напреднал стадий, се забелязва загуба на костно вещество и венечно вещество, зъбобол, падане на зъбите и чувствителност на нервите.
Инфекцията може да не се прояви със симптоми или някакво друго силно неразположение, като хронична болка в лицето и очите и други части на тялото.

Лечение
Конвенционален подход
ПОЧИСТВАНЕ
Това е част от стандартна процедура, използвана за коригиране на много и различни стоматологични проблеми. Въпреки че почистването е полезно за отстраняване на гнилостните процеси, пациентите трябва да знаят, че то може да предизвика и различни трудности. Например ако бортът се използва неправилно или пък е включен на прекалено бързи обороти, това може да доведе до травма на зъба, изразяваща се във възпаление и инфекция. Както и в останалите области на здравеопазването, важно е да подберете внимателно своя стоматолог въз основа на препоръките на доволни пациенти.

ЛЕЧЕНИЕ НА КОРЕНОВИЯ КАНАЛ
Това е процедура по спасението на лошо повреден зъб със засегнат нерв. При нея стоматологът премахва съдържанието от камерата на пулпата (нервни и други остатъци) и след това пломбира кореновия канал. Проблемът е терапията на  кореновия канал е, че хилядите тубули могат да се заразят с бактерии. Прочистването на канала не отстранява бактериите от тях. Нещо повече, тези бактерии могат да отделят токсини в кръвта.

ФЛУОРИДИЗАЦИЯ
Флуорът се счита за полезен при предпазването от гниене на зъбите. Съдържа се в пастата за зъби, а някъде и в чешмяната вода. Проблемът обаче е, че той е токсично вещество. Изследванията показват, че там, където се пие флуоризирана вода, се наблюдават повече заболявания от рак и повече счупвания на тазовите кости сред населението. Те показват още, че съотношението между случаите на развалени зъби при деца, консумиращи фуоризирана вода, и тези при деца, които пият обикновена вода, е еднакво.

Профилактика
Всички сме го чували, но си заслужава да го повторим: най-доброто лечение на стоматологичните проблеми е профилактиката. Тя започва преди всичко с добър хранителен режим. За да се поддържа здрава устната кухина, базирайте хранителния си режим на пресни храни и включете закуска, богата на протеини. Продуктите, богати на калций, като мляко, сирене, кисело мляко и зелени листни зеленчуци, могат да помогнат за здравите зъби. Суровите плодове и зеленчуци са от особено значение поради способността си да повишават ензимното действие.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И БИЛКИ
Витамините Е, А и Д са благотворни за зъбите и венците като цяло, а витамин С (500 мг четири пъти на ден) е важен за венците и предотвратява образуването на зъбна плака. За да подсилите зъбите си, ви препоръчваме да приемате силиций и цинк, за да осигурите съответното образуване на костите, магнезий за поддръжка на връзките около зъбите, магнезий и калций, които са от значение за здравината на костите. Незаменимите мастни киселини, включително EPA и DHA, са също от полза тъй като улесняват преминаването на калция и магнезия през клетъчната мембрана. Други препоръчвани хранителни добавки са биофлавоноидите, коензим Q10 (100 мг дневно) за подпомагане на клетъчното дишане, чесън и хлорела за неутрализиране и елиминиране на някои от тежките метали и за подсилване на имунната система и GLA, която повишава продукцията на простагландини и притежава антивъзпалително действие.

ПРАВИЛНА ХИГИЕНА
Миенето на зъбите трябва да бъде част от ежедневието ни. Не трябва да се забравя и езикът. Той създава условия за развитие на микроорганизми, които могат да предизвикат стоматологични проблеми. Изплакванията не са особено ефикасни срещу бактериите, затова се препоръчва миенето със сода за хляба, която е бактерицидна.
За почистването на зъбите може да се прилага редовно обработването със специални копринени конци. Тази техника премахва плаката от тях, където не може да проникне четката за зъби. Също така не трябва да забравяме, че професионалното почистване на зъбите в стоматологичен кабинет е задължително, тъй като отстранява по-добре твърдите натрупвания около зъбите. Стоматологът проверява и дали няма други проблеми със зъбите, нуждаещи се от спешно лечение.

Биологична стоматология
Ако проблемът вече е налице, могат да се приложат много методи за лечение. При кариеси конвенционалната, холистичната и биологичната стоматология са единодушни, че е необходимо поставянето на пломби. Вече говорихме за вредното въздействие на пломбите от живачна амалгама и затова е наложително да се обсъдят другите варианти за пломби. Биологичната стоматология дава възможност пациентът да получи такава пломба, която да отговаря най-добре на нуждите му. Стоматологът изследва пациента са биосъвместимост с използваните материали. Често пъти пациентите имат по няколко вида метални пломби и коронки в устата си. Те често са несъвместими и могат да блокират енергията и да предизвикат заболяване на тялото. Затова трябва да сме сигурни, че металите в устата ни са съвместими, което е важна практика, неизползвана от повечето конвенционални стоматолози. Заради инфекцията и възпалението те съсредоточават вниманието си върху почистването и отстраняването на бактериите и техния източник. Заболелият бъз може да се извади, така инфекцията ще престане да съществува и да влияе отрицателно върху имунната система. Въпреки че тези хирургични интервенции са често срещани, холистичните стоматолози обръщат внимание на естествените методи на лечение като допълнение или вместо конвенционалното лечение. Връзката на устата с останалата част на тялото е основната насока в биологичната стоматология.

Хомеопатични стоматологични лекове
АКОНИТ
Доза от 30-200с може да се даде на човек, изпитал внезапна силна болка (обикновено дължаща се на поемането на студен въздух). Аконитът може да се използва също при панически страх и общо напрежение.

АПИС МЕЛИФИКА
Това лекарство помага за намаляване на възпалението след инжекция и обикновено се дава с потенция 30с три пъти дневно.

АРСЕНИКА АЛБУМ
Използва се в дозировка от 6-30с за нежни кървящи венци или зъбобол, облекчаващ се с топла вода.

БЕЛАДОНА
Предписва се при ранен зъбен абсцес, характеризиращ се със зачервяване и раздразненост, в дози от по 30-200с. Полезен е при болка, свързан с бруксизъм.

НЕВЕН
Този разтвор за външно приложение може да се използва като общ дезинфектант, лекуващ наранявания и намаляващ болката. (Обаче не бива да се прилага при наличието на инфекции или разранена кожа, за да не се затвори раната, преди да е овладяна инфекцията.) Може да се използва също така като вода за изплакване.

КОФЕА КРУДА
Има успокояващо действие и често се използва вместо паста за зъби при случаи, влошаващи се от топлина, но облекчаващи се от студена вода или лед. Дава се в дози от 30-200с.

ФЕРУМ ФОСФОРИКУМ
Дава се в дози от 12-30с. Това лекарство се използва при пулсираща болка или при венци, кървящи след миене.

ХЕПАР СУЛФУРИС
Приема се в случаите на възпалителни инфекции.

ХИПЕРИКУМ
Това е още едно добро лекарство за лечение на травма, за облекчаване на остра болка, свързана с венечната тъкан. Хиперикумът не само намалява болката и подутината, но регенерира и засегнатите нерви. Дава се 30с потенция.

МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС
Използва се при гнойна венечна тъкан, характеризираща се с налепи по езика и лош вкус в устата.

СТАФИСАГРИА
Полезна е след операция или при разрезни рани.

СИЛИКА
Използва се за овладяване на остър абсцес.

Други подходи
Съществуват и билкови препарати, които свеждат до минимум възпалението. Те се състоят основно от масло от смирна и мента, комбинирани с прах от корените на хидрастис. Поставят се направо върху болното място.
Акупунктурата също може да се използва като стоматологично лечение. Изследванията показват, че тази древна техника е ефикасна за успокояване на болката след стоматологична операция.

Какво да се избягва?
От голямо значение е захарта и захарните изделия да бъдат отстранени от хранителния режим (и основно безалкохолните напитки, които отнемат калция от зъбите). Консумацията на консервирани храни също трябва да се ограничи, важно е и въздържанието от алкохол, кофеин и диуретици.

Преглед на леченията
За да предотвратите стоматологичните си проблеми, се хранете с качествена прясна храна и с продукти, богати на калций. Осигурете приемането на различни витамини и минерали и използвайте билков екстракт от алое като вода за изплакване. Упражнявайте правилна хигиена на устата, включително миене на зъбите със сода за хляб и кислородна вода, почистване със специални копринени конци и редовно почистване от стоматолог.

Биологичната стоматология предупреждава, че употребата на пломби от сребърна амалгама с вредна и поддържа проверката за биосъвместимост на метлите, за определяне на правилното вещество за пломби. За инфекция и възпаление конвенционалната стоматология нормално избира да се отстранят бактериите и да се извади зъбът.

Паста от смирна и корени от хидрастис могат да се поставят направо върху инфектираното място и да сведат до минимум възпалението.
Акупунктурата е ефикасна при облекчаване на болката след стоматологична операция. Хомеопатичните лекарства могат да се използват при стоматологичните лечения.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.