Сърповидна анемия

сърповидна анемия

Сърповидната анемия е генетично заболяване, поразяващо над 72000 европейци от африкански произход. Това болезнено и обезформящо хронично заболяване атакува червените кръвни клетки, причинява болки в ставите, умора, затруднения с дишането, съсирване на кръвта, температура и продължителна анемия.

По време на криза червените кръвни клетки губят формата и еластичността си поради недостига на кислород. Клетките придобиват сърповидна форма, което ограничава кръвния поток, особено в областта на малкия таз.

Пациентите се приемат в болница за няколко седмици, където им се дават болкоуспокояващи и успокоителни лекарства. Повтарящите се кризи водят до физическа деформация и емоционален стрес.

Лечение:

Лекарствена терапия

В Някои страни на Европа лекарството за рак „Хидроксиурея“ е одобрено за употреба, след като изследванията са показали намаляване на честотата на кризите. Не е обърнато достатъчно внимание на факта обаче, че пациентите, на които се дава това лекарство, развиват депресия на костния мозък и при дълга употреба се получава левкемия. Лекарството се счита за прекалено токсично за деца, макар да е одобрено за употреба за възрастни.

сърповидна анемияОзонова терапия

Малките количества медицински озон, добавени към кръвта на пациента, предотвратяват внезапната поява и успокояват кризата за половината от времето, за което действат съществуващите терапии без страничните им ефекти. Това може да се дължи на способността на озона да прави кръвните клетки по-пластични.

Кубинското здравно министерство е узаконило озоновата терапия. И понастоящем тя се използва на острова за профилактика и при кризи.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.