Стрес

Стресът е реакция на организма за приспособяване към някаква трудна или опасна ситуация.

Според Dr. Peter G. Hanson, 80% от болестите са свързани със стреса. Стресът не съществува сам по себе си, а се поражда от хората, според начина по който интерпретират обстоятелствата. Дадено събитие може да засегне двама души по различен начин, според реакцията и отношението им към проблема.

стресОсновните реакции в организма по време на силни стресови ситуации са следните:
а) Разширяване на зениците.
б) Устата и гърлото пресъхват.
в) Артериите и вените на лицето, ръцете и китките се „затварят“ и човек пребледнява.
г) Сърцето бие ускорено, за да изпрати повече кислород до цялото тяло.
д) Надбъбречните жлези „инжектират“ определено количество кортизон, за да намалят възпалението, в случай на нараняване. Това е причината, поради която силно стресираните хора имат слаба имунна система.

Кортизонът, както и адреналинът пречат на Т-клетките, които се произвеждат от имунната система, да защитят организма от бацили.

е) Черният дроб отделя един кръвен коагулант в кръвния поток, за да предотврати образуването на хеморагии в случаи на тежки наранявания.
ж) Бронхите са разширени, за да абсорбират повече кислород.
з) Черният дроб излъчва и гликоза, за да осигури на мускулите достатъчно количество енергия.
и) Цялото тяло силно се поти, но най-вече дланите на ръцете. Това се случва, за да може тялото да се освободи от акумулиралата се топлина в организма.
стрес и паникай) Целият организъм е в състояние на повишена бдителност (нащрек) и се подготвя „да се бие“ или „да се спасява с бягство“. Когато стресът се проявява с ниски нива на интензитет, той не уврежда тялото, а точно обратното, подтиква човека към действие. Всеки от нас се нуждае от определено количество стрес. Проблемите идват, когато стресът е силен и трае продължително време. В този случай, силният стрес изразходва жизнената енергия и поради това подлага на риск живота на човека и неговата стабилност.

Най-разпространените предупредителни симптоми на стреса са:
Често главоболие
Ускорено и силно сърцебиене
Хипертония (високо кръвно налягане)
Болки в мускулите на врата, тила и гърба
Безпокойство, страх и желание да плачем
Умора, изтощение или слабост

Безсъние или сънуване на кошмари
Депресия или тъга
Гастрит, колит или язва на стомаха на нервна основа
Липса на концентрация и/или загуба на паметта
Алергии или астма на нервна основа
Импотентност и фригидност

стреса) За борба със стреса се препоръчва:
Да управляваме мислите и поведението си. Много е важно да заменим негативните мисли и поведение с положителни такива. Тъй като стресът се дължи главно на лошите мисли, начинът по който интерпретираме нещата е много важен, защото човек действа и чувства по начина, по който мисли. Променете начина си на мислене: Това ще ви помогне да се справите със страха, безпокойството, вината, негодуванието, депресията, тъгата, гнева и т.н., а по този начин и със стреса.

б) Подходяща диета, богата на хранителни вещества като: Витамини В1, В3, В5, В6 и В12, Е, С, и Д, фолиева киселина (в зелените зеленчуци), биотин, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, протеини, мазнини и въглехидрати.

в) Почивка с дълбока релаксация

г) Ежедневни физически упражнения. Тичайте или ходете пеш най-малко 30 минути на ден, плувайте и т.н.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни.

Важни добавки:

1. Пчелно млечице, съдържа витамини В комплекс; В1, В3, В5 и В12, необходими на мозъка: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка под езика, 20 минути преди хранене).
2. Пчелен полен, енергиен източник, който съдържа всички необходими елементи: 5 таблетки на ден (по 1 или 2 таблетки с храната).
3. Ginseng и Sage (градински чай), адаптоген, осигурява енергия и усилва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).

Допълнителна помощ:
4. Пчелен прополис: поради понижените защитни сили на организма се препоръчва вземането на прополис или чесън, за предпазване от инфекции; и двата продукта стимулират имунната система: 3 таблетки прополис на ден (по 1 таблетка с храната).
5. Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
6. Витамин С – мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 2 таблетки на ден (по една таблетка с храната)
7. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, осигурява енергия, подобрява храносмилането: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл.л.).

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.