СПИН

Съществуват разногласия относно причината за СПИН – как да се лекува и дали заболяването е лечимо или не. Общоприетата гледна точка е, че причината е HIV, вирусът, предизвикващ имунодефицит у хората. Въпреки че това е един от факторите, вярата, че само HIV вирусът е отговорен за всеобщото разрушение, с което се характеризира СПИН, е прекалено голямо опростяване. Въпреки дългогодишните научни изследвания няма твърди доказателства, че HIV-вирусът е единственият причинител. По-скоро той може да бъде разглеждан като съпътстващ фактор към други фактори, необходими като предпоставка за заболяването.

спинСПИН официално се поставя като диагноза от Центъра за борба с болестта при наличие на HIV с изразяването му в едно или повече от заболяванията, събрани в списък с около петдесет заболявания. Така например туберкулозата с присъствие на HIV е СПИН, без вируса си е пак туберкулоза. Други заболявания от списъка са саркома на Капоши, прогресивна многофокална левкоенцефалопатия, цитомегаловирус, пневмония и кандидоза.

Досадни въпроси се въртят постоянно около концепцията, че HIV=СПИН. Един от тях е например защо някои хора със СПИН-симптоми са HIV отрицателни? И ако СПИН се предава чрез  телените течности, защо не се предава на цялото население и защо не е достигнал размерите на епидемия? Истината е, че много изследвания извън рамката HIV = СПИН показват, че вероятно СПИН може да се прояви само след като имунната система е извадена от строя. Това може да се получи при продължителна употреба на наркотици, независимо дали са приемани по венозен път или перорално, предписани или не, от хепатит или недохранване. Извънредно голямата сексуална активност също отслабва имунната система и заболяванията, предавани по полов път, преди организмът да бъде изложен на HIV, може да доведат до отслабване на имунната система. Множеството инфекции натоварват допълнително имунната система. Дрождите, плесените и гъбичките и букет от вируси могат да допринесат за това състояние. За съжаление най-често използваната за лечението на инфекции антибиотична терапия потиска допълнително имунната система.

спинСимптоми
Началните симптоми могат да включват силна умора, нощни изпотявания, температура, треска, подуване на лимфните възли, подуване на далака, загуба на апетит, загуба на тегло, силна диария и депресия.

С напредването на болестта имунната система отслабва, организмът става възприемчив към други инфекции. Често пъти това са една форма на пневмония (Pneumocistis carini) и рак (Kaposi s syndrom). Други форми на рак, свързани със СПИН, са лимфомата от не Ходжкинсов тип и синдромът на Буркит. Друг симптом е подуването на обвивката на гръбначния стълб (менингит) и на главния мозък (енцефалит).

Лечение на СПИН:

Доскоро HIV и СПИН се считаха за равнозначни на смъртна присъда. Конвенционалното лечение е свързано със силни лекарства, които дават надежда за забавяне на развитието. Проблемът е, че подобни лекарства добавят токсини към вече изтощената имунна система. Учените днес са обнадеждени, че новата лекарствена комбинация може да държи под контрол болестта и този подход изглежда помага на някои пациенти. В момента обаче никой не знае какъв ще бъде ефектът от продължителната употреба на тези лекарства.

хив вирусЕдинственото, което знаем, е, че при пациентите, борили се дълго време с болестта, оцеляването не е било свързано напълно с фармацевтичните продукти. Те са подобрили храната и начина си на живот, за да получат максимално здравословен ефект. Освен това те имат положително мислене относно бъдещето си.

Под ръководството на холистични терапевти пациентите със СПИН трябва да изградят множество здравословни навици, които стимулират имунната система до нормалната й активност. В различно време и при различни индивидуални потребности могат да бъдат необходими различни лекарства. Описаните тук терапии са имуностимулиращи, антибактериални, антивирусни, антимикробни и нетоксични или минимално токсични.

Хранителен режим
Всеки има нужда от добър хранителен режим, но когато човек има сериозно отслабване на имунната система, висококачественото хранене е незаменимо. Това означа консумиране на екологично чиста вегетарианска или полувегетарианска храна и филтрирана вода.

Въглехидратните комплекси трябва да са в основата на диетата. За разлика от простите захари тези храни са близо до естествената им форма, когато се приемат от организма и действат подсилващо на имунната система. Съществува богат избор от зърнени храни, включително кафяв ориз, житни зърна, ечемик, просо, овес, щир и булгур.

Вегетарианските храни са богати на няколко вида антиоксиданти, включително бетакаротин, витамин С, витамин Е и селен, които действат заедно срещу свободните радикали. От шест до осем чаши различни зеленчуци трябва да се приемат ежедневно. Добър източник на витамин С е къдравото зеле, зеленото зеле и броколито. Тиквата, бадемите и морковите са богати на бетакаротин, докато житните зародиши и ядките са добър източник на витамин Е. Понеже тези храни са богати на целулозата, те стимулират имунните клетки в чревната лигавица и почистват дебелото черво от токсини. Целулозата помага и за предотвратяване на чревните инфекции.

Суровата храна е добър източник на ензими, но не трябва да се консумира при диария. Бъдете сигурни, че зеленчуците са чисти, преди да ги ядете. Добър начин да се мият е с препарат за храни – въглероден прекис от аптеката.

Лесно смилаемите протеини са нещо, което си заслужава да се потърси. Помислете за зеленчукови протеини и кълнове. Ферментиралите хранителни продукти, като темпе или мизо, също са лесни за храносмилане. Ежедневно може да се приема порция супа от мизо.

За да се поддържа нивото на калориите, яжте авокадо, ядки,бадеми и слънчогледови семена.
Малките количества мазнини са от голямо значение, но трябва да се получават от висококачествени източници. Към салатите може да се добавя по една лъжица нерафинирано олио. Също така са полезни и маслото от ленено семе и мазната риба. Помнете, че е необходимо мазнините да се държат в хладилник, за да не гранясат.

Източните гъби, като шиитаки и майтаки, подсилват имунната система. Гъбите шиитаки съдържат лентинан, субстанция, стимулираща интерферона в тялото, и помагат в борбата с вирусите. От тези гъби могат да се приготвят супи и чайове, които да се приемат ежедневно.

Друга ценна храна е чесънът. Той съдържа алицин, силен антибактериален и антивирусен агент. Когато се сготви, чесънът губи алицина си, така че употребявайте го в сурово състояние или капсулиран. Чесънът съдържа също така протеини, витамин А и С, тиамин, калций, калий, мед и селен. Отбележете, че от чесъна може да се приготви сок, както и от другите зеленчуци.

Морските зеленчуци, които включват дулсе, комбу, нори и уакаме, съдържат микроелементи, които вече не се съдържат в храните, отглеждани в почвата. Изследванията показват, че дулсе разрушава тежките метали и отстранява радиацията от тялото.

Важна част от здравословното хранене са соковете. Прясно приготвените сокове доставят на организма в концентриран вид хранителни вещества и голямо количество ензими, помагащи на тялото да смила храната и да довежда хранителните вещества до клетките. Соковете също така съдържат изобилие от антиоксиданти.

Малко количество сок от зелени зеленчуци може да се смеси със сок от моркови, цвекло, чесън или ябълка. Зелените зеленчуци трябва да се приемат на ротационен принцип. Можете да редувате зеле, къдраво зеле, броколи, синап, зелено зеле и глухарче, спанак, воден кресон, магданоз и троскот. Всичките тези растения са богати на хлорофил, който е антибактериален и освен това е добър енергиен източник. Хората, страдащи от проблеми с храносмилането, трябва да започнат соколечението внимателно, като разреждат една чаша зеленчуков сок с ден чаша вода. Постепенно могат да достигнат 4-6 чаши сок дневно. Холистичен терапевт може да проведе съобразно с индивидуалните особености на пациента соколечение или друг вид здравословна диета.

Изследователят на СПИН Марк Конли предлага следната рецепта за възстановяване на имунната система, за стимулиране на черния дроб и лимфната система, за доставяне на хранителни вещества и повишаване на енергията. Измийте един цял лимон, нарежете го на четири части и го смелете, прибавете една чаша вода и една супена лъжица студено пресован чист зехтин. Напитката може да се подслади с няколко лъжици портокалов сок. Размесете и прецедете. Този сок, приеман веднъж на ден, съобщава Конли, може да увеличи броя на Т-клетките, да намали количеството на вирусите в организма и да подобри лимфния поток.

Витамини

хив вирусБолните от СПИН се нуждаят от големи дози хранителни вещества, които изграждат имунната система, приемани перорално или по венозен път. Особено важни са антиоксидантите, които осигуряват защитата от свободните радикали. Витамин С, бетакаротинът, витамин Е и селенът, четирите главни хранителни вещества от групата на антиоксидантите, които действат най-добре заедно, почистват организма и подобряват устойчивостта му към инфекции.

ВИТАМИН С
Пациентите, болни от СПИН, се нуждаят от значителни количества витамин С, между 10 и 200 г на ден, перорално или по венозен път, за да се изгради имунитет и да се предотвратят вторичните инфекции. Тези дози изискват венозно приложение. Допълнително витамин С може да се приема перорално. Ester С полиаскорбат е най-лесно усвояемата форма на витамин С и се препоръчва на хора, страдащи от хронични заболявания. За поразените от Капоши е полезно локалното приложение на паста с витамин С.

хив вирусВитамин С стимулира активността на белите кръвни клетки, кара клетките да заобикалят вирусите и ги поставя във вакуоли, така че супероксид дисмутаза и другите вещества в тялото да изпълнят вакуолите и да унищожат вирусите.
Изследванията установяват възможността на витамин С да инхибира репликацията на HIV-вируса и други патогенни микроорганизми, обикновено намиращи се в организма на HIV позитивни пациенти, включително и вируса на саркома на Рус, на Ипщайн-Бар и цитомегаловируса. Това се проявява по няколко начина. Витамин С намалява вирусното размножаване, увеличава клетките на имунната система, наречени моноцити, които унищожават вирусите, и стимулира интерферона, естествено антивирусно и антибактериално вещество, произвеждано от имунната система.
Силата на доставения по венозен път витамин С се повишава впоследствие с добавката на антибиотика и имуностимулиращи билки от рода на чесън, вечнозелен дъб, червен карамфил, лидана детелина, ехинацея, хидрастис, лобелия, джинджифил, клиновиче и корени на сладник.

ВИТАМИН В6
Този витамин се препоръчва в дози от по 100 мг на ден. Той е от значение за изграждането на червените кръвни телца и активира естествените клетки-убийци. Недостигът на витамин В6 се свързва с потискането на активността на естествените клетки-убийци.

БЕТАКАРОТИН
Изследванията показват, че бетакаротинът увеличава броя на Т-клетките и от своя страна предпазват от инфекции. В организма бетакаротинът се превръща във витамин А, а в големи количества е и по-безвреден от него.

БИОФЛАВОНОИДИ
Те подобряват абсорбцията на витамин С и обикновено се намират заедно в природата.

МАСЛЕНА КИСЕЛИНА
Това вещество подпомага възстановяването на клетката и е особено ефикасно при лекуването на лимфоми и левкемия.

хивЕКСТРАКТ ОТ СЕМЕНА НА ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ
Екстрактът от портокали, грейпфрути и лимони има силни антимикробни свойства. Той представлява широкоспектърен нетоксичен антибиотик с антигъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Екстрактът от семена на цитрусови плодове може да унищожи широка гама от инфекции, включително и причинените от ешерихия коли, чревни едноклетъчни микроорганизми (протозои), гъбички и вируси.

Освен това те могат да унищожат над 30 типа дрожди, включително кандида албиканс. Същевременно екстрактът от цитрусови семена не взаимодейства със здравословните бактерии, които са необходими за възстановяването на баланса в организма.
Последната полза от тези екстракти, продаващи се в твърда и течна форма, е, че няколко капки, добавени към водата, могат да се използват за унищожаването на бактериите при измиването на плодовете и зеленчуците.

ХЛОРЕН ДВУОКИС
Хлорният двуокис е антивирусен, антибактериален, антигъбичен и антипаразитен реагент. Трябва да бъдат направени допълнителни изследвания, но в епруветката това вещество обезоръжава HIV-вируса, така како и цитомегаловируса, херпеса и други инфекциозни микроорганизми. В действителност всеки патогенен микроорганизъм, който се движи от една точка до друга, попада под действието му. Хлорният двуокис може да се приема венозно, перорално или локално като гел.

хивЯЙЧЕНИ ЛИПИДИ (AL-721)
AL-721 е съединение от две активни фосфолипидни молекули, намиращи се в яйчения жълтък. Те се включват в допълнителна терапия за обезвреждането на HIV и останалите вируси. Веществото е разработено за първи път от група учени от израелския научен институт „Вайцман“ под ръководството на Майер Шинитски. Те намират това съединение за ефикасно при лечението на загуба на паметта и отслабване на имунната система и за облекчаване на последиците от пристрастяването към алкохол и наркотици.

AL-721 предпазва човешките клетки от инфектиране с HIV. Предполага се, че действа, като премахва холестерола, съдържащ се в обвивката на вируса, и по този начин го обезврежда. Яйчните липиди нямат нито един от токсичните проблеми на лекарствата от рода на AZT.

хив вирусНЕЗАМЕНИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ
Незаменимите мастни киселини съдържат GLA, която се превръща в организма в простагландин Е1. Това стимулира дейността на Т-лимфоцитите и има директно потискащо действие върху репликацията на HIV-вируса.

ГЛУТАДИОН ПЕРОКСИДАЗА
Този защитен антиоксидант се произвежда от тялото по естествен път и се намира в недостатъчно количество при пациентите, болни от СПИН. Приет по венозен път, глутадионът предпазва от увреждане органите и кръвните клетки, особено когато се използва съвместно със селен, витамин С и витамин Е. Понякога вместо него се дава N-ацетил цистеин, който се превръща в глутадион в организма.

ЧРЕВНА ФЛОРА
Лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус и бидидус бактериите са здравословни бактерии, които много хора губят след приемането на антибиотици. Тази микрофлора засилва защитните сили на организма, като създава повече лимфоцити.

СПИНХРУЩЯЛ ОТ АКУЛА
Според научните изследвания хрущялът от акула може да бъде полезен при лечението на СПИН, рак, артрит и други дегенеративни заболявания. Може да е особено ефикасен при задържането на саркома на Капоши.
При използването на хрущял от акула е залегнала идеята, че скелетът на акулата съдържа огромно количество антиангиогенезисни фактори. Ангиогенезисът представлява образуването на локална капилярна мрежа, която поддържа тумора. Когато се спре това образуване на капиляри, няма мрежа от кръвоносни съдове, която да храни тумора. Туморът престава да расте и да се разсейва. Той дори може да се свие и да изчезне.

ВИТАМИН В6
Той е важен, защото стимулира белите кръвни телца в костния мозък и стимулира имуноглобулините и протеините, създадени от белите клетки, които обезвреждат вирусите, бактериите, паразитите и антигените при хранителните алергии. Имуноглобулините заграждат тези субстанции, което помага на тялото да се освободи от тях.

Билки
Според традиционната китайска медицина теренът е по-важен от спората, която атакува. Здравият човек лесно устоява на болестотворните микроорганизми, докато слабият е податлив почти на всички. Според тази философия някои растения са били използвани като фундаментална част от китайската медицина за засилване на имунната система. Днес традиционната западна медицина започва да се интересува от билките, поглеждайки към това, което могат да предложат източните, индианските и други видове.

хив инфекцияДосега билковата терапия се е базирала на емпирични доказателства, но съвременното предизвикателство на СПИН и другите заболявания на модерния човек предизвикаха научен интерес в тази област. Учените се питат дали билките могат да помогнат  при преодоляване на смъртоносните заболявания и ако могат – то как?
Изследванията потвърждават научно стойността на лечебните растения, използвани самостоятелно и като част от комплексна терапия. Например кръстосано изследване показва, че пациентите, страдащи от СПИН, на които са давани китайски билки и AZT, се подобряват значително в сравнение с пациенти, на които вместо билки е било давано плацебо. Други изследвания сочат ремисия при рак, когато се приема само клиновиче.

Д-р Р. С. Чан, професор по медицинска микробиология и имунология в калифорнийския университет, е направил списък на китайските билки според специфичното им действие върху имунната система. Етнобиологът д-р Джеймс Дюк е направил същото, търсейки билки по целия свят. Някои от билките, които непрекъснато се появяват в подобни списъци са клиновиче, жен-шен и др. Билките, които увеличават броя на Т-лимфицитите, според Чан са:

Panax ginseng
Ganoderma lucidum
Coriolus versicolor
Lentinus edodes
Phaseolus vulgaris
Atracylodes macrocephala
Coix lachlyma-jobi
Polygonatum sibiricum
Asparagus cochinchinensis
Ligustrum lucidum
Epimedium grandiflorum

Списъкът на Дюк за билки, предизвикващи фагоцитоза:

AconitumCynanchumMatricaria
AdinaDaturaMentha
AlliumDiscoreaMorus
AlthaeaDyeraMyroxylum
AngelicaEchinaceaOldenlandia
AraliaEleutheroPanax
AristolochiaEpimediumPersea
AstragalusEucommiaPetiveria
AtractylodesEupatoriumPhytolacca
AucoumeaForsythiaPistacia
BoswelliaGanodermaPlaticodon
ByrsonimaGlycinePolyporus
CanariumGlycyrrhizaPsoralea
CephaelisHedyotisRehmannia
ChrysanthemumHouttuyniaScutellaria
ClastanthusIndigoferaStephania
CodonopsisLentinusStyrax
CommiphoraLigusticumTussilago
CoptisLoniceraUncaria
CurculigoManilkaraVinca

хив позитивниПовечето растения, които изглеждат ефикасни, принадлежат към тази категория билки, известна като адаптогени. Те действат, като помагат за създаването на хомеостатичния или биологичния баланс. Така например, ако кръвното налягане е прекалено високо, адаптогените го понижават, а ако е прекалено ниско, по повишават. Адаптогените помагат за нормализиране на системата, независимо от патологията.

Изследванията показват, че адаптогенните растения са особено ефикасни при стимулирането на дейността на имунната система на организма. Например е доказано, че те увеличават броя на Т-4 клетките, продукцията на интерферон, активността на макрофагите и действието на клетките-убийци. Често пъти адаптогените се комбинират за по-мощен синергичен ефект. Пример за това е клиновичето, комбинацията е по-ефикасна от която и да е от двете билки поотделно.
Следните билки могат да бъдат полезни при лечението на СПИН:

КЛИНОВИЧЕ
Ципестите корени на клиновичето са се използвали от векове в Китай за медицински нужди и действително, съвременните учени показват, че билката притежава имунно-подсилващи свойства. От изключително значение е способността й да предизвиква нормална имунна реакция при пациенти, болни от СПИН, да възстанови нормалния брой на Т-клетките и да предизвика антивирусно действие.

хив позитивенКлиновичето повишава продукцията на интерферон, както и на фагоцитозата, позволявайки на тялото да унищожи повече патогенни микроорганизми. Билката също така намалява растежа на туморните клетки и засилва потиснатата от лекарствата имунна реакция, което я прави добра допълнителна терапия.

Когато се комбинира с legustrum sp., клиновичето е още по-силно и е особено полезно за повишаването на активността на клетките на далака. Тези две билки се продават в комбинация като екстракт или под формата на капсули. Също така могат да бъдат купени като цели растения в китайските квартали, след което се смилат и се заливат с малко вода за няколко часа. Китайците приготвят по този начин билките и ги консумират ежедневно.

ЖЕН-ШЕН
И сибирският, и китайският жен-шен стимулират имунната система, като увеличават броя и активността на естествените клетки-убийци. Тези билки предотвратяват интоксикацията на черния дроб и са антиканцерогенни. Най-добре е жен-шенът да се приема във вид на екстракт или чай.

ГОРЧИВ ПЪПЕШ
Този зеленчук е известен в Китай, Индонезия и Филипините от векове насам. Напоследък при лабораторни изследвания е доказал ефикасността си срещу активността на HIV вируса. Болни от СПИН, които използват сока на растението, докладват за съществено подобрение на състоянието си. Намалява нощните изпотявания, помага за възстановяване на теглото и спира вирусното размножаване.

заразата СПИНГЪСЕНИЧНА ГЪБА
Този китайски тоник се е използвал още в древността от хора, възстановяващи се от тежки заболявания. Положителният му ефект включва засилване на бъбреците, прочистване на дробовете и засилване на костния мозък – съществена част от имунната система. Гъсеничната гъба също така потиска бактериалните и гъбичните инфекции. Днес се използва в комбинация с други билки за лечението на тумори, анемия, астма, а напоследък и на СПИН.

КОРЕНИ ОТ ОША И ЛЕПТОТАНИЯ
Тези растения поизлизат от американския запад и представляват съставна част от коренната американска медицина. Въпреки че трябва да бъдат продължени научните изследвания за техните полезни за имунната система свойства, емпиричните доказателства, получени при вирусните заболявания, твърдо предлагат тяхната употреба при лечението на вирусни заболявания.

Други растителни лекарства, които не са характеризирани като адаптогени, също трябва да се имат предвид при лечението на СПИН. Тъй като няма магическа пръчка, действаща срещу синдрома, комбинирането на няколко от тези неспецифични лекове може да има положителен ефект.

АЛОЕ ВЕРА
Въпреки че алоето се състои от 99% вода, то е хранителна субстанция, съдържаща над 200 активни съставки. Алое вера съдържа 17 аминокиселини, както и елементите калций, мед, желязо, фосфор, калий и цинк. То доставя живи ензими и незаменими мастни киселини, необходими за доброто здраве. Освен това съдържа субстанции, които стимулират фагоцитозата, процес, при който белите кръвни клетки унищожават чуждите микроорганизми.
Не всички препарати с алое вера са с еднакво качество. Топлинната преработка унищожава жизненоважните вещества. За максимален ефект използвайте тези препарати, коти съдържат студено преработен цял лист алое.

DOINAEA MUSCIPULA (МУХОЛОВКА)
Dionaea muscipula, доказала ефикасността си при рак, СПИН и други хронични заболявания. Според изследванията при употребата на тази билка много тумори биха намалели или преминали в ремисия, ако имунната система не беше поразена от радиацията и химиотерапията.

Dionaea muscipula изгражда имунните съставки на кръвта. Увеличава броя на В-клетките, Т-клетките, лимфоцитите, гранулоицитите, моноцитите, фагоцитите и други твърди компоненти на имунната система. Допълнително възбужда неактивните кръвни елементи да започнат отново да функционират. Така имунната система може да се мобилизира срещу болестотворните микроорганизми. Те започват да атакуват и разрушават раковите клетки,така както Dionaea muscipula поглъща и смила насекомите.

Законите в Съединените щати не позволяват разпространяването на билката, но продуктът може да бъде изпратен по пощата директно на потребителя, който може да го занесе на лекаря. При тежките случаи на СПИН пациентите могат да се нуждаят от двучасови или тричасови преливания по венозен път пет дни в седмицата в продължение на три или четири месеца. Когато състоянието на пациента се подобри, лечението може да продължи с мускулни инжекции три пъти седмично за около две години. Dionaea muscipula може да се достави от производителя:

ЕХИНАЦЕЯ
Ехинацеята стимулира образуването и активността на клетките на имунната система. Също така повишава нивото на интерферона и интерлевкен-2. Билката се продава обикновено като тинктура и най-добрите препарати предизвикват усещане за изтръпване на езика.
Изследванията показват бърз положителен ефект. Ехинацеята стимулира имунната система до високи нива на активност, но за да действа по този начин продължително, ще насити прекалено много организма. По тази причина е най-добре екстрактът да се приема четири дни и след това да се почива също толкова дни, преди да се започне отново.


СПИН

КОТЕШКИ НОКТИ
Тази билка, растяща в джунглата, е полезна при лечението на много заболявания и може да бъде извънредно полезна за стимулирането на дейността на имунната система.

КОРЕНИ ОТ СЛАДНИК
Сладникът е силно дезинтоксикиращо средство. Изследванията го сочат като инхибитор на размножаването на HIV-вируса, без да вреди на нормалните клетки.

ДЪРВО НА ЖИВОТА (PHILANTHIUS)
Традиционно се използва в източната медицина и е ново за Съединените щати, където днес се изследва за антивирусна и анти-HIV активност.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
Това е обикновен плевел, който сега се изследва от специалистите по СПИН, защото изглежда, че помага на Т-клетките при предпазването от инфекции, като прави клетките трудно достъпни за вируса на СПИН.

СПИНХомеопатия
Хомеопатията действа на емоционално, ментално и физическо ниво. Лечението на цялостната личност е изключително важно за СПИН и за другите болести, считани за нелечими от алопатичната медицина, тъй като често пъти емоционалното състояние се превръща в мишена на шока от поставената диагноза, което влошава физическото състояние на пациента.

Според класическия хомеопат Кевин Коринс от Ню Йорк лекарство за всеки отделен пациент трябва да се избира на базата на неговите индивидуални особености. Както симптомите се променят и отслабват с времето, така се променя и лекарството. Когато използвате хомеопатични лекарства, съветва Коринс, избягвайте ментата, парфюмите и кафето. Тези лекарства трябва да се приемат 20 дни и преди хранене.

ИГНАЦИЯ
Предписва се, когато пациентът е мълчалив, мрачен и с променливи настроения.

ГЕЛСЕМИУМ
Симптомите включват неслушане и апатия. Пациентът има усещане за самотност и иска да бъде сред хора. Заболяването е свързано с апатията. Лошите новини се придружават с диария.

ARENICUM ALBUM
При страх от смъртта. Човекът се намира в неспокойно, граничещо с паника състояние. Има периодично треска.

ТХУЙА
Този човек има силно сексуално влечение и е страдал от предавани по полов път заболявания от рода на течения, гонорея, генитални брадавици и херпеси. Налице е бързо изпразване и изтощение. Пациентът има фикс-идеи. Често пъти се наблюдава чувство за слабост и усещането, че човек е по-слаб и безпомощен, отколкото може да се предположи от физическото му състояние.

СПИНМЕРКУРИУС
Човекът е боледувал от сифилис. Треската и нощните изпотявания се появяват без подобрение. Каквото и да е време влошава състоянието на болния, който никога не се чувства удобно. Има тенденция към подуване на жлезите, разранено гърло и уста, и млечница. Умствено човекът е параноик, особено в напреднал стадий.

ARSENICUM IODATIUM
Симптомите, при  които се предписва това лекарство, са подобни на тези на Arsenicum album, с изключение на това, че човек се чувства горещ и му е по-добре на хладно. Също така се наблюдава тенденция към подуване на жлезите и периодично висока температура.

ЙОДАДУМ
Това лекарство се предписва при внезапно изтощение и подуване на жлезите. Освен загубата на тегло се наблюдава огромен апетит. Характерно за състоянието е неспокойствието.

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА
Пациентът е изключително изтощен, чувства се апатичен и е готов да „сдаде багажа“. Налице е тъга по отношение на бъдещето без страх и неспокойствие относно смъртта. Мисълта може да е разкъсана.

МОДОРХИНУМ
Острите заболявания се проявяват като течения, като инфекции на пикочния мехур и простатити. Налице е неспокойствие, човек не спи по цели нощи.

СИФИЛИНУМ
Пациентът страда от силна болка и страх, че няма да се излекува. Трябва да опита в началото с арсеникум и да открие, че в действителност не му помага. Прекален страх от микроби.

ПИРОГЕНИУМ
Това е лекарство за септични трески. Цялото тяло боли и се наблюдава огромно напрежение от температурата. Пирогениумът се свърза също така с неприятни миризми, като лош дъх. Има охлузвания, които не заздравяват, и пациентът изпада в септично състояние.

БАПТИЗИЯ
Симптомите са подобни на тези, свързани с пирогенума, но са по-леки.

КАРЦИНОНИМА
Това може да помогне при наличие на саркома на Капоши.

Озонова терапия
Това е най-важната терапия за пациентите със СПИН или HIV. По време на лечението се въвеждат малки количества медицински озон в кръвта, за да убият вредните микроорганизми. Терапията активира имунната система да увеличи броя на Т-4 клетките и е показала промяна в състоянието на HIV-вирусите при някои пациенти от позитивно към негативно.
Това преобръщане не е малко. Натаниъл Олтман, интервюирал една химичка, занимаваща се с изследвания по тази тема. Според нея, ако човек, заразен с HIV, получи озон, преди вирусът да е достигнал лимфната и костната система, той може да бъде унищожен и болестта да бъде спряна още в началото.“

хив позитивенОзоновата терапия може да преустанови непрекъснатата диария, да предотврати развитието на нови допълнителни инфекции и да подобри кръвообращението, което позволява на повече живителен кислород да достигне до тъканите. Често пъти се комбинира с витамин С, за да се понася по-добре от пациентите. При правилно приложение на терапията тя няма странични въздействия. Различни лечебни озонови програми са развивани за лечението на пациентите със СПИН. Един лекар, пожелал да остане анонимен (практикува в щат, където употребата на озон се преследва от закона), препоръчва 12 сеанса за дванадесет последователни дни. Той твърди, че настъпва невероятно подобрение при пациентите. „Всички хора, които съм подложил на тази терапия – а това са над 170 души – са подобрили състоянието си за няколко дни“, съобщава той. Този лекар силно вярва, че за СПИН озонът е най-доброто лечение, защото отстранява инфекциите.

Лечение с воден разтвор на пеницилин
Според д-р Майкъл Кюлбер положителен ефект, като част от общата програма за лечение на СПИН, имат мегадозите от воден разтвор на пеницилин. Кюлбер лекува пациенти със СПИН в своята клиника в Мексико, използвайки електричен подход при лечението. Той съобщава, че пациенти с напреднал стадий на СПИН с приптококов менингит, токсиплазмоза и напреднал стадий на РСР реагират благоприятно на комбинация от воден разтвор на пеницилин, витамин С и хлорен двуокис за няколко дни. Това дава възможност на Кюлбер да твърди, че СПИН отчасти може да е стадий на невросифилис, който може да се овладее със старите непатентовани лекарства.

хив положителенДруги подходи
„Налтрексон“ е лекарство, което може трикратно да унищожи клетъчната активност. Това евтино лекарство се използва от девет години и досега няма доказателства за странични ефекти. Друго обещаващо и не скъпо лечение е DNCB -локален реагент, който задейства естествените клетки-убийци.
Напълно различен е подходът при лечението с живи клетки. Той се използва от половин век в Европа и чак сега се въвежда в Съединените щати поради забележителната му способност да възстановява клетките. В пациента се инжектират клетки от животински фетус. Организмът приема ембрионовия материал и го абсорбира чрез макрофагите. Живият материал развива рецептори, които направляват имунната система да пренесе пресния материал до съответната тъкан. Например далак до далак, сърце към сърце, тимус към тимус.

Крайният стадий на СПИН лечението с живи клетки не може да се приложи, защото може да стимулира туморите и другите патогени в пациента. Но за пациенти в ранен стадий с леки симптоми тази терапия може да увеличи шансовете им за оцеляване, още повече когато е придружена с дезинтоксикация.

Друг напълно различен подход е уриновата терапия. Може и да звучи странно, но не ново: Пиенето на урина датира от 4000 години, споменава се в индийските аюрведически писмени паметници. Днес привържениците на тази практика твърдят, че уриновата терапия е успешна при лечение на СПИН и рак и че няма странични ефекти.

смърт причинена от СПИНТерапия на д-р Ревичи
Д-р Иманюъл Ревичи от Ню Йорк лекува пациенти в напреднал стадий на пневмоцистик карини пневмония, саркома на Капоши, масивна млечница и съпътстващи инфекции. Пациентите съобщават, че неговото нетоксично лечение дава успешен резултат, оценен субективно и обективно. Лабораторните изследвания показват увеличение на броя на Т-клетките и пациентите се чувстват значително по-добре, както обясняват самите те:

МЕРИ
Бях серопозитивна от дълго време, вероятно по-дълго, отколкото си мисля. За първи път го открих при изследвания преди шест години… Приемах метадон. Не развих изобщо симптомите на СПИН, но медиите твърдяха все повече и повече, че HIV причинява СПИН, което ме караше да се страхувам, че ще умра. Бях в силна депресия.
Т-клетките ми намаляваха и лекарят ми предписа AZT, но аз се страхувах да го пия. След това започнах да посещавам д-р Ревичи и продължих да се лекувам при него две години. Няма влошаване на болестта и се чувствам чудесно.

УОЛЪС
Страдам от хемофилия и приемам кръвни продукти. Доколкото разбирам, така съм бил заразен. През август 1988 г., ми беше поставена диагноза HIV серопозитивен. Броят на Т-клетките ми беше 400. След като ги изследвах отново, бяха около 300. Чувствах се добре с изключение на мравучкането, вид миопатия.

Започнах да посещавам д-р Ревичи и продължавам до днес. Той ми предписа лекарства. Лечението е нетоксично, така че не съм изпитал странични въздействия. След три-четири седмици започнах да се чувствам по-добре и досега се чувствам прекрасно. Имам доверие в лечението, което съм предприел, защото и кръвните ми клетки се увеличават. В действителност броят им се е удвоил. Това ми дава огромна психична стабилност. Наистина се чувствам добре и нямам никакви проблеми.
Посещавам и друг лекар заради хемофилията, който се опита да ме убеди да приема лечението с AZT и беше против това, с което се захванах. Той беше много изненадан, когато му показах резултата от изследването на Т-клетките ми, но колкото и да е странно, не ме разпитва много.
ДЖИМ
Посещавам д-р Ревичи от осем месеца. Изглежда той овладя моите Т-клетки. За последните осем месеца те не са променили стойностите си. Общо се чувствам страхотно. Активен съм и мога да спортувам и работя. Не се изморявам и се чувствам прекрасно.

РЕНЕ
Аз съм на 32 години, мъж, от Лафайет, Луизиана. Заразен съм с HIV. Постъпих в болница с токсиплазмоза, заболяване, което поразява серопозитивните. Чух за д-р Ревичи. Когато се обърнах към него, Т-клетките ми бяха 12. Сега са 44. Д-р Ревичи каза, че ще ме излекува от токсиплазмозата и изпълни обещанието си. Сега работи върху HIV-инфекцията.
Чувствам, че д-р Ревичи извънредно много ми помогна да подобря състоянието си. Имам много енергия и откакто го посещавам, не съм заболявал от никаква болест.

ЖАНЕТ
Преди две години ми беше поставен диагноза HIV, с който се заразих от съпруга ми, пристрастен към наркотици. Отидох при доктор Ревичи, защото не се чувствах добре и Т-клетките ми бяха 200. Д-р Ревичи ми каза, че имам късмет. Откакто го посещавам, той ми предписва различни лекарства. Сега Т-клетките ми достигнаха астрономическото число 763 и не бих могла да се чувствам по-добре. Спортувам много. Приемам витамини и имам висок дух. Д-р Ревичи промени много живота ми. Всеки, който иска да живее, трябва да се срещне с него.

Какво да се избягва?
Стойте далеч от всичко, което отслабва имунната система, включително лекарствата, стреса, маргарина и захарта. Изследванията показват, че след като бъде консумирана, захарта потиска активността на антителата за няколко часа. Това означава, че консумацията на захар редовно излага на риск здравето на имунната система. По-точно – изследванията показват, че захарта парализира фагоцитозната активност на имунните клетки. Така тези клетки не са в състояние да обграждат и унищожават бактериите и вирусите. Голямото количество захар се свързва с млечницата. Забележете, че захарта се прикрива в много храни под формата на захароза, фруктоза, малтоза, царевичен сироп и декстроза. Всичките тези форми са вредни за здравето. Не трябва да се употребява кофеин, алкохол и цигари. Ако в храната има животински протеини, то те трябва да се приемат отвреме навреме. Те са носители на антибиотици и стероиди, които отслабват имунната система.

Млечните продукти и по-специално прясното мляко може да действат възпалително и трябва да се избягват от хора със слаба имунна система.

Преглед на леченията
Важно е да помните, че има хора, живели дълго време със СПИН, и съществуват редица холистични подходи, които могат да се прилагат с помощта на лекар-професионалист.
Пациентите със СПИН трябва да са особено внимателни с храната си. Трябва да избират здравословни, даващи живот храни,като се концентрират на въглехидратните комплекси.
Билките, подсилващи имунната система, съществуват в цял свят. Със специално значене за СПИН са клиновичето, комбинирано с legustrum sp., жен-шенът и горчивият пъпеш. Ехинацеята, котешките нокти и други билки също са полезни.
Хомеопатичните лекарства за СПИН могат да бъдат предписани според симптомите.
Обикновено се изискват големи дози от витамини, предписани венозно или перорално. Антиоксидантите са изключително важни.
Озоновата терапия е една от най-добрите терапии за лекуването и превъзмогването на СПИН, когато се използва заедно с други терапии.
Терапията с живи клетки е подход за възстановяване на клетките. Тя широко се използва в Европа, а сега се въвежда и в САЩ.
Други терапии включват лечение с хлорен двуокис, хрущял от акула и воден разтвор на пеницилин.
Д-р Иманюъл Ревичи постига добри резултати с нетоксична програма за лечение на СПИН.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.