Спорт (Фитнес, Бодибилдинг)

Допълнителна енергия и мускулна маса

За да са добри в спорта, телата на атлетите трябва да притежават следните характеристики:
а) Мускулен тонус
б) Достатъчно количество мускулна енергия, за да тичат бързо и енергично
в) Мускулен тонус:

Мускулите трябва да са твърди и с добър тонус, а освен това и с правилни размери според пропорциите на тялото, в зависимост от практикувания спорт.
Слабото телосложение не е подходящо за спортовете, изискващи тегло. То е подходящо например за гимнастически упражнения. Мускулният тонус и качество се постигат по 2 начина:

плочки на корема1)Правилно хранене и 2) Упражнения

1. Хранене.
За натрупване на мускулна маса и за повече енергия, освен физически упражнения се препоръчва и подходящ режим на хранене. Мускулите и всички клетки в тялото са изградени от протеини с витамини и минерали, участващи в процеса на обмяна. Самите протеини се състоят от аминокиселини. Различните телесни тъкани се нуждаят от различни аминокиселини. Молекулите на аминокиселините са като тухлите, необходими за построяването на една къща. За изграждането й вие поставяте точно определени тухли на точно определено място.

Най-важните аминокиселини за образуването на мускулната тъкан са:

L – Isoleucinе: Регулира нивото на кръвната захар и енергийното ниво. Трябва да се взима заедно със L – leucine и L – valine.
L – Leucine: Осигурява здрави мускули и здрава костна тъкан. Трябва да се взима заедно със L – isoleucine и L – valine.
L – Valine: Осигурява енергия, подобрява мускулния метаболизъм. Трябва да се взима заедно със L – isoleucine и L – leucine.

Други аминокиселини, които играят роля в натрупването на мускулна маса и за повече енергия са:

L – Histidine: Важна за развитието и възстановяването на тъканите.
L – Methionine: Предпазва от натрупване на мазнини в черния дроб, контролира нивото на масти в кръвта и ускорява образуването на Лецитин.
L – Рroline: Помага за образуване на колаген, за по-здрави стави, сухожилия и мускули.
L – Тhreonine: Помага за поддържане баланса на протеини в тялото. Натрупва се в мускулите и играе роля в производството на колаген.
L – Tyrosine: Потиска апетита и намалява телесните мазнини, помага за изграждането на мускулите и е много важна за предпазване от безпокойство, стрес, депресия и лошо настроение.
L – Glutamine (Глутаминова киселина): Заедно с гликозата тя е едно от основните горива за мозъчните клетки. Взема участие в метаболизма на захари и мазнини.

L – Aspartic Acid: Противодейства на умората и взема участие в превръщането на въглехидратите в мускулна енергия.

фитнесДруги аминокиселини, важни за изграждането на мускулите са:
L – arginine, L – cysteine, L- glycine, L – lysine, L – phenylalanine, L – serine, L – tryptophan.

Бодибилдинг и хранителни шейкове (коктейли)
Съществува голямо разнообразие от прахообразни смеси и напитки, които съдържат протеини, аминокиселини, витамини и минерали и други елементи за натрупване на мускулна маса. Тези продукти чудесно се съчетават с някои хранителни добавки, като: Витамин В6, хром пиколинат, Пчелен полен и Алое Вера сок, за постигане на най-правилното хранене за изграждане на мускулите. Не забравяйте, че Алоето съдържа 17 от общо 23 аминокиселини, от които се нуждае човешкия организъм, както и голям брой ензими, които помагат за усвояването на протеините и аминокиселините.

Ето защо необходими условия за изграждане на здрави и силни мускули са: Правилно хранене (протеини и/или аминокиселини, витамини и минерали) и тренировки.

„Онези, които не намират време да спортуват, ще трябва да намерят време да боледуват“
Стара пословица

бодибилдингФизически упражнения (спорт)
Ежедневните тренировки са незаменими за изграждане на мускули, както и за придобиване на гъвкавост и бързина, необходими за различните видове спорт.

Изберете упражнения, каквито най-много бихте желали да изпълнявате, а след това и най-подходящия хранителен режим.
Важно е да консумирате храни, които ви осигуряват енергия, издръжливост и мускулна сила и са най-подходящи за упражненията, които изпълнявате.
Консумирането на описаните по-горе продукти без да изпълнявате физически упражнения, ще доведе до натрупването на енергия под формата на мазнини.
Въглехидратите се превръщат в гликоза, но ако организмът не ги оползотвори, те ще се натрупат под формата на мазнини, а вие ще напълнеете.

Енергията, дължаща се на обмяната на веществата идва от: захарите, въглехидратите, мазнините и протеините, в посочения ред по важност.
Тялото получава енергия най-вече от захарта, която се намира в кръвта, а останалата част се получава при изгарянето на мазнините и протеините (захарта е форма на гликоза).
Въглехидратите, които консумираме се превръщат в гликоза, а тя в гликоген, за да се складира в черния дроб и мускулите.

Хром
Хром пиколинатът, който се смята за безопасна и ефикасна хранителна добавка, бил разработен от Лабораторията за изследване храненето на човека, основана от правителството на САЩ и бил патентован от Министерството на Земеделието (USDA).

Доказано е, че хромът (Хром пиколинатът) значително засилва мускулната тъкан и намалява телесната мазнина. Той помага на аминокиселините (преобразуваните протеини) да се включат в състава на мускулната маса, а мазнините да бъдат превърнати в енергия.
Хромът е един от елементите, нужни на инсулина, за да си върши работата. Инсулинът с помощта на хрома превръща въглехидратите, мазнините и някои протеини в захар, а по-късно в енергия.

Хром пиколинатът значително увеличава мускулната маса, като в същото време намалява телесните мазнини. Когато в кръвта има достатъчно количество аминокиселини (преобразувани протеини), хром пиколинатът помага на тези протеини да бъдат транспортирани до клетките на мускулните тъкани и на органите, укрепвайки тяхната структура и увеличавайки размера на мускулите. (Прочетете “ The Chromium Program“ от Dr. Jeffrey Fisher)
Мускулните влакна се нуждаят от енергия, за да се свиват и разпускат. Тази енергия се акумулира в клетките на мускулните тъкани под формата на гликоген, заедно с една съставка на фосфорна основа, наречена ATP (adenosinetriphosphate). Важен елемент за стартирането на енергийния процес на ATP вътре в клетките (в частта на клетката, наречена mitochondrion), е ко-ензимът Q10.

За метаболизма на гликозата е необходимо наличието на кислород и други елементи, като витамини и минерали, които са незаменими за нейното функциониране. Пчелният полен и Люцерната съдържат изобилие от витамини и минерали.

Инсулинът, с помощта на хрома, прави възможно усвояването на захарта от клетките. Те участват в процеса на превръщането й в гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите и ще бъде усвоен от атлетите, когато се нуждаят от допълнителна енергия.

Гликогенът е първият източник на енергия, която се изразходва през първите 12 мили на състезанието. След това тялото започва да използва енергийните си запаси, които са под формата на мазнини, което е доста по-неефективна форма на енергия, тъй като трябва да се премине през няколко превръщания преди тя да може да се използва.
Витамините и минералите са много важни за производството на енергия и за правилния метаболизъм на протеини и аминокиселини.

Основни витамини: А,  В, В3, В5, В6, В12, С, Д, Е, К.
Важни минерали: калций, мед, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, йод.
Ден преди състезанието професионалните атлети консумират големи количества въглехидрати (пълнозърнеста пшеница, боб, грах, леща, картофи и др. и нерафинирани захари), за увеличаване запасите на гликоген в организма и за издръжливост. Инсулинът не само осигурява бързото абсорбиране на захарта в кръвта, но и превръща гликогена (специална форма на гликоза), складиран в мускулите в енергия, която да се използва, когато тялото незабавно се нуждае от енергия.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни.
Важни добавки:
1. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 хранене, като го разтваряте в прясно или кисело мляко.
2. Хром (пиколинат), подпомага работата на инсулина: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка пред хранене).
3. Полен и Люцерна (съдържа се в „Зелени поля“), съдържат всички необходими витамини и минерали; Поленът е източник на енергия: 4 таблетки на ден (по 1 или 2 таблетки с храната).
4. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, подобрява храносмилането, осигурява енергия, съдържа 17 аминокиселини: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).

Допълнителна помощ:
5. Мултиминерали (фосфор, калций, калий), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Ginseng, природен продукт, осигурява голямо количество енергия: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
7. Garcinia Cambogia, потиска апетита, пречи на натрупването на нежелани мазнини, съдържа HCA (hydroxycitric acid): 3 капсули на ден (по 1 капсула, 30 минути преди хранене).
8. Мед, съдържа голямо количество гликоза и фруктоза: осигурява допълнителна енергия преди състезание.

Други: Ко-ензим Q10, протеини, аминокиселини.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.