Спирални галактики

галактикиСпиралната галактика се състои от фиксиран въртящ се диск съдържащ звезди, газ и прах. Това са най-често срещания тип галактики. Те изглеждат като спирали и имат ярка издатина в центъра. Спирални галактики често са много светли и може да съдържат над сто милиарда звезди. Високата гъстота на газ и прах в диска позволява непрекъснато образуване на нови звезди, а следователно и на присъствието на много млади, горещи звезди.

Няколко характеристики отличават една спирална галактика от други видове галактики. Първото е ядрото на галактиката, която се състои от рязкото нарастване на много стари звезди разположени около супер масивна черна дупка. Спирални галактики са заобиколени от ореол на по-възрастните звезди, повечето от които са разположени в изключително плътни групи, известни като кълбовидни купове. Точната форма и размер на спирална галактика може да се влияе от съседни галактики.

Спиралните галактики биват два вида в зависимост от това от къде излизат ръкавите на галактиката. Ако те излизат директно от ядрото — това са нормалните спирални галактики. Ако, обаче, ядрото е пресечено от малък ярък плосък диск, от краищата на който започват ръкавите, говорим за пресечена спирална галактика.

особена галактикаОсобени галактики
Тези галактики имат особена и всяка от тях уникална форма (дискообразна, пръстеновидна…) и странни характеристики. Наричат ги най-общо пекулярни галактики. Сред тях най-особено изглеждат взривяващите се галактики. Тези галактики излъчват огромно количество енергия във всички диапазони на спектъра. То не може да се обясни с обикновените термоядрени процеси, протичащи в недрата на звездите. Подобен вид имат и сблъскващите се галактики, които преминават една през друга. При преминаването практически всички звезди се разминават без особени последствия, но междузвездната среда активно взаимодейства, при което се поражда мощно радиоизлъчване и се стимулират процесите на образуване на нови звезди.

неправилни галактикиНеправилни галактики
Неправилните галактики не показват някакви закономерности в строежа и формата си. Всяка от тях е уникална и неповторима по външността си.  Те съдържат големи количества междузвезден газ и прах (по тази причина в неправилните галактики се образуват много нови звезди), а голямата част от звездното им население е младо. Неправилни галактики са Големият и Малкият Магеланов облак, които са спътници на нашия млечен път. Около 20% от всички галактики са неправилни.

елиптични галактикиЕлиптични галактики
Елиптичните галактики са елипсоиди с различна степен на сплеснатост. Това са най-простите по структура галактики. Звездите в тях намаляват по брой от центъра към периферията. Това са стари галактики, защото в тях практически няма междузвездна материя за образуване на нови звезди.

М51Първата открита спирална галактика
Галактиката ВОДОВЪРТЕЖ (М51) е първия небесен обект, определен като спирала. Откритието е направено от Уйлям Парсонс, трети граф на Росе (Ирландия) през 1845г.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.