Спирални галактики

галактикиСпиралната галактика се състои от фиксиран въртящ се диск съдържащ звезди, газ и прах. Това са най-често срещания тип галактики. Те изглеждат като спирали и имат ярка издатина в центъра. Спирални галактики често са много светли и може да съдържат над сто милиарда звезди. Високата гъстота на газ и прах в диска позволява непрекъснато образуване на нови звезди, а следователно и на присъствието на много млади, горещи звезди.

Няколко характеристики отличават една спирална галактика от други видове галактики. Първото е ядрото на галактиката, която се състои от рязкото нарастване на много стари звезди разположени около супер масивна черна дупка. Спирални галактики са заобиколени от ореол на по-възрастните звезди, повечето от които са разположени в изключително плътни групи, известни като кълбовидни купове. Точната форма и размер на спирална галактика може да се влияе от съседни галактики.

Спиралните галактики биват два вида в зависимост от това от къде излизат ръкавите на галактиката. Ако те излизат директно от ядрото — това са нормалните спирални галактики. Ако, обаче, ядрото е пресечено от малък ярък плосък диск, от краищата на който започват ръкавите, говорим за пресечена спирална галактика.

особена галактикаОсобени галактики
Тези галактики имат особена и всяка от тях уникална форма (дискообразна, пръстеновидна…) и странни характеристики. Наричат ги най-общо пекулярни галактики. Сред тях най-особено изглеждат взривяващите се галактики. Тези галактики излъчват огромно количество енергия във всички диапазони на спектъра. То не може да се обясни с обикновените термоядрени процеси, протичащи в недрата на звездите. Подобен вид имат и сблъскващите се галактики, които преминават една през друга. При преминаването практически всички звезди се разминават без особени последствия, но междузвездната среда активно взаимодейства, при което се поражда мощно радиоизлъчване и се стимулират процесите на образуване на нови звезди.

неправилни галактикиНеправилни галактики
Неправилните галактики не показват някакви закономерности в строежа и формата си. Всяка от тях е уникална и неповторима по външността си.  Те съдържат големи количества междузвезден газ и прах (по тази причина в неправилните галактики се образуват много нови звезди), а голямата част от звездното им население е младо. Неправилни галактики са Големият и Малкият Магеланов облак, които са спътници на нашия млечен път. Около 20% от всички галактики са неправилни.

елиптични галактикиЕлиптични галактики
Елиптичните галактики са елипсоиди с различна степен на сплеснатост. Това са най-простите по структура галактики. Звездите в тях намаляват по брой от центъра към периферията. Това са стари галактики, защото в тях практически няма междузвездна материя за образуване на нови звезди.

М51Първата открита спирална галактика
Галактиката ВОДОВЪРТЕЖ (М51) е първия небесен обект, определен като спирала. Откритието е направено от Уйлям Парсонс, трети граф на Росе (Ирландия) през 1845г.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.