Най-прашната буря

звездна буряНай-прашната буря.
Прашни бури освен на Земята има и на Марс. През 1971 и 2000 години прашните бури на Марс покриват цялата планета и правят повърхността  невидима за телескопите и космическите апарати. Марс е земеподобна планета с рядка атмосфера. На Марс се намира най-високия връх в Слънчевата система – Олимп. От всички земеподобни планети, Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот. Марс е четвъртата планета от Слънцето в Слънчевата система. Тя носи името на бога на войната от римската митология Марс. Тя е наричана още „червената планета“. Масата на Марс е 10 пъти по малка от масата на Земята. Продължителността на денят на Марс почти е равна на продължителността на денят на Земята. Съществуват доказателства, че в миналото Марс е бил значително по-подходящ за развитието на живот, отколкото в наши дни. Но отговор на въпроса, дали Марс е бил обитаван от организми и дали е обитаван сега, все още няма.

 

космическа буряНа 2 септември 1859 г., невероятна буря от заредени частици, запратени от слънцето, се удрят в земното магнитно поле, преодолява го и причинява къси съединения на всички телеграфни мрежи в Европа и САЩ. Някои от тези къси съединения дават началото на големи пожари. Цветно северно сияние се вижда далеч на юг – в Куба и на Хаваите.

Обикновено, земното магнитно поле защитава повърхността на земята от повечето слънчеви бури. В тази година обаче, „планетарната защита” е тотално надвита. През последните няколко десетилетия, подобни, но по-слаби бури често са ни навестявали. Това дава възможност на учените да изследват феномена и да се преценят, какви ще са последствията, ако подобна буря се случи днес. Изводите не са розови.

През 1989 г. подобна буря прекъсва електрическата мрежа на цяла Канадска провинция, и въпреки това, бурята е три пъти по-слаба от тази през 1859 г. Според експертите ако 1859 г. се повтори днес, първоначалните щети ще са около 2 трилиона долара. Всички комуникации на планетата ще бъдат прекъснати. Електрически, компютърни мрежи, сателити и електронни устройства ще бъдат повредени. Ще има проблеми с доставката на горива и храни за големите градове. В различни сценарии ще бъдат нужни между 4 и 10 години за да се възстанови световната икономика от подобен шок. За сравнение щетите от урагана „Катрина” се оценяват между 80 и 125 милиарда долара. Доклада бе публикуван от американската научна академия, по-рано тази година.

Микровълни

За илюстрацията на вълните се използва ситуацията, когато в спокойна вода хвърлим малко камъче. На мястото на падането, водата се разклаща и образува концентрични окръжности , напречни вълни разпространяващи се с еднаква скорост във всички посоки.

Електромагнетизмът започва с феномена, който произтича, когато през електрически проводник протече ток. Електрическия поток произвежда енергия извън проводника.
Микровълните, в печките, както и светлината преминават през стъкло и някой материали и проникват в други , предизвикват засилено трептене на молекулите им, което от своя страна причинява повишаване на температурата.

Водата е едно от най-добре абсорбиращите микровълните вещества и затова продуктите съдържащи най-много влага се готвят най-бързо в микровълнова печка.

Не е истина, че микровълните загряват храната отвътре навън равномерно, при размразяване или печене винаги има области с различна температура. Възможно е при готвене на месо например да има част , която да не е изпечена добре, което е опасно, защото ако това месо е заразено с бактерии, те не са унищожени напълно, както се гарантира от печенето в нормална готварска печка.
Поради тази причина микровълновата обработка на храни не е намерила приложение в консервната промишленост.
Микровълните са подобни на светлината електромагнитни вълни без електричен заряд, движещи се праволинейно без да се влияят от магнитни полета. Открити са от американския радиоинженер Карл Гуте Янски през 1931 г. Микровълните имат дължина на вълната от порядъка на сантиметри и честота от порядъка на гигахерци и принадлежат към групата на излъчване, наречена радиовълни и са най-малките в тази група.

Тъй като микровълните са много по-дълги в сравнение със светлинните вълни, те имат по-малка енергия и се детектират по-трудно. Точността, с която може да бъде определено положението на източника на вълни намалява с увеличаването на дължината на вълната. Затова е по-трудно да се определи мястото на един източник на микровълни, отколкото на светлинния.

Съществуването на микровълни в космоса показва, че звездите излъчват във всички дължини на вълните. Земната атмосфера пропуска светлинните и микровълните, но спира други електромагнитни вълни. Затова с помощта на спътници, обикалящи около Земята, извън нейната атмосфера се изследва пълния обхват на идващото от космоса излъчване. С помощта на такава апаратура учените успяха да детектират ултравиолетовите, рентгеновите и лъчите с много малка дължина – гама-лъчите.

Микровълните намират приложение в предаването на информация от едно място до друго, тъй като те могат да проникват през мъгла, дъжд, сняг и дим. По-дългите микровълни, с дължина на вълната 12 см. и честота 2.45 GHz се използват за затоплянето на храната в микровълновите фурни.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.