Най-големите езера в космоса

ТитанНай-големите езера извън нашата планета
Това са езерата на един от спътниците на Сатурн – Титан. Открити са около 80 езера от течен метан намиращи се на северния полюс на Титан. Най-голямото езеро е с широчина 110 км.

Спътника на Сатурн – Титан е Наречен на титаните — великани от гръцката митология, сестри и братя на Кронос (гръцкият Сатурн).
Титан е открит на 25 март 1655 г. от холандеца Кристиян Хюйгенс. Титан е вторият по големина естествен спътник в Слънчевата система след Ганимед.
Той е единственият спътник, имащ значителна атмосфера. Тя е открита от Герард Кайпер през 1944 г.
чрез използване на спектрография и е установено наличие на метан с налягане от 100 милибара.

Учените от НАСА са открили признаци на живот на спътника на планетата Сатурн – Титан. Изводите за наличието на примитивни биологични форми на Титан са направени на базата на анализа от данните, изпратени от космическия апарат „Касини“. Според тях „жизнените форми дишат атмосферата на тази голяма луна на Сатурн и се хранят с намиращите се на Титан химически съединения, като по този начин получават необходимата енергия. Мислим, че намиращият се на този спътник водород се използва от биологичните форми, така както на Земята живите организми дишат кислород“, съобщи един от изследователите Крис Макей, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не изключва възможността да става въпрос „за абсолютно нова форма на биологичен организъм, напълно различен от земния“.

Титан е вторият по големина спътник в Слънчевата система. Той бе открит на 25 март 1655 година от холандеца Кристиян Хюйгенс. Диаметърът на Титан е 5152, което е с 50% повече от този на нашата Луна. Титан е единственият спътник, имащ значителна атмосфера. Тя е открита от Герард Кайпер през 1944 г. чрез използване на спектрография и е установено наличие на метан с налягане от 100 милибара. През 1979 г. спътникът е изследван от апаратите по програмата Вояджър и резултатите показват атмосфера с 50% по-голямо налягане от земната. Горният слой на атмосферата е непрозрачен и напълно скрива повърхността, на която се счита, че съществуват сравнително малки по размери басейни от течен етан.

Атмосферата на спътника се състои от 94% азот с около 6% метан и примеси от други въглеводороди и органични съединения (като бензен, етан, диацетилен, метилацетилен, цианоацетилен, ацетилен и пропан) както и въглероден диоксид и монооксид, цианоген, водороден цианид и хелий. За тези съединения се счита, че се формират в горните слоеве на атмосферата на Титан под въздействието на слънчевата ултравиолетова радиация, която разгражда метана и поражда гъстите оранжеви облаци. Титан няма магнитно поле и понякога орбитата му е извън магнитосферата на Сатурн, излагайки спътника на директното въздействие на слънчевия вятър, който отнася в междупланетното пространство част от молекулите на атмосферата.

СатурнСатурн е втората по големина планета след Юпитер. Планетата носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн. Сатурн пътува около Слънцето по елипсовидна (овална форма) орбита. Разстоянието от слънцето варира от около 941070000 мили (1514500000 км) на най-отдалечената си точка, до около 840440000 мили (1352550000 км.) най-близката си точка. Една обиколка на планетата около Слънцето отнема около 10759 земни дни, това са 29 години и половина. Сатурн има седем тънки, плоски пръстена около него. Пръстените са съставени от ледени частици и космически прах, които пътуват около планетата. Лъскавите пръстени на Сатурн правят планетата един от най-красивите обекти в Слънчевата система. Те са открити в началото на 1600 година от Галилео. Пълната обиколка на Сатурн около оста си отнема 10 часа и 39 минути. Поради бързото въртене около оста планетата изглежда сплескана.
СатурнДиаметър на планетата (екваториалния диаметър) е 8000 мили (13000 км), а полярния диаметър е с 10% по-малък. Повечето учени смятат, че Сатурн е гигантска топка от газ, която няма твърда повърхност. Въпреки това,  планетата изглежда да има топло, твърдо вътрешно ядро от образувано от желязо и скални материали. Около тази централната част е външното ядро, то вероятно се състои от амоняк, метан и вода.
Температурите на Сатурн са много по-ниски от тези на Земята защото Сатурн е по-далеч от слънцето. Средната температура там е  -175 градуса по Целзий.
Сатурн е планетата с най-ниска плътност в Слънчевата система. Плътността и е една десета от плътността на земята и около две  трети от плътността на водата. Въпреки това Сатурн е с по-голяма маса от всяка друга планета освен Юпитер. Сатурн има 25 спътника. Най-големият от спътниците е Титан. Той е с диаметър 5150 км. и е по-голям от планетите Меркурий и обявената планета за джудже Плутон. Титан е един от малкото спътници в Слънчевата система, където е известно, че  има атмосфера, която атмосфера се състои предимно от азот. Известен факт е, че на сатурн има магнитно поле което е 1000 пъти по силно от Земното. Сатурн е ветровита планета. скороста на вятъра достига до около 1800 км. в час.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.